Oezbekistan in vijf dagen

Oezbekistan in 5 dagen

bukhara_2834

Hoogtepunten van deze vijfdaagse reis:
– de oude stad van Boechara & verblijf in een sfeervol pension in de oude stad
– het Registan Plein in Samarkand
– tegenstellingen oud-modern-Sovjet in Tashkent

Anders dan de Kazachen en Kirgiezen waren de Oezbeken sedentair en hebben tijdens verschillende perioden prachtige steden gebouwd. De meeste bouwwerken die u op deze reis zult bewonderen stammen uit de periode van Timoer tot zijn kleinzoon Ulugbek (14e-15e eeuw).

Een visum is anno 2019 nog steeds noodzakelijk voor een bezoek een Oezbekistan, maar sinds juli 2018 kan het elektronisch en zonder uitnodigingsbrief door u worden aangevraagd. Meer informatie hierover, en ook over visumeisen voor de overige landen van Centraal-Azië treft u hier.

Dag 1

Dagafstand:

30 km


Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.
Na ontbijt en tijd om uit te rusten kunt u vandaag genieten van een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.
Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Optie: met de snelle nachttrein naar Boechara i.p.v. met het vliegtuig de volgende ochtend. Vertrek 22 uur, aankomst volgende ochtend 6 uur (reistijden als in 2018 en kunnen enigszins afwijken).

Dag 2

Dagafstand:
600 km


U staat vroeg op want gebruikelijk al rond 7.15 uur vertrekt uw vliegtuig naar Boechara! Met aankomst om 8.20 uur. Net als in Boechara wordt u met naambord opgewacht door chauffeur en naar uw hotel vervoerd. U heeft dan vrije tijd om bij te slapen, of om het authentieke centrum van de stad alvast zelf te ontdekken.
In de middag heeft u een excursie in Boechara, Engelstalig begeleid. U wandelt door de oude stad en bezoekt er o.a. het fameuze centrale plein met vijver, het Lyab-i-Hauz. De sfeer van oude tijden leeft nog in Boechara. Iets verder bevinden zich het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex, met vervoer wordt u daarna toegebracht voor het vervolg van de excursie.

Dag 3

Dagafstand:
250 km


De reis naar Samarkand (per auto of minibus) staat gepland voor de middag.
Daarom krijgt u in de ochtend volop gelegenheid om Boechara nader te onderzoeken, met de Engelstalige gids. U bezoekt achtereenvolgens: het Ismael Samani mausoleum, de graftombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, Chashma-Ayub Mausoleums ende plaatselijk bazar. In het oude deel van de stad bezoekt u nog verschillende Madrassa’s. Vervolgens gaat u lunchen in Boechara, en vertrekt dan naar Samarkand (4-5 uur rijden), waar u aan het eind van de middag arriveert.

Dag 4

Dagafstand:
10 km


Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd. En daarnaast hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers. Maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.
Tot de lunch zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. De Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf in en rondom het Registan Plein, de belangrijkste attractie in de stad.

Dag 5

Dagafstand:
400 km


Na het ontbijt vertrekt u per minibus of sneltrein naar Tashkent. Met de auto duurt het wat langer (vier uur ongeveer) maar houdt u onderweg een kleine picknick op een bergpas. Van hier kunt u genieten van het uitzicht vanuit deze ingang tot het rijk van Tamerlane. Onderweg worden stops gehouden op mooie en interessante plekken, zoals aan de Sir Darya rivier, bij een lokale vismarkt en een markt met de beste meloenen van de omgeving. Per sneltrein duurt de reis slechts twee uur. Geeft u ons uw voorkeur door.
Na aankomst in Tashkent heeft u tijd voor u zelf, bijvoorbeeld om te winkelen.
In de avond of nacht wordt u naar het vliegveld gebracht.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €530 per persoon, bij vier personen €595 p.p. en bij twee personen €660 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies in de steden
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
– visum-ondersteuning
De eenspersoonstoeslag bedraagt €90.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, het Oezbeekse visum en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Het is mogelijk om dit programma geheel per trein af te leggen, d.w.z. de trajecten Tashkent-Boechara, Boechara-Samarkand en Samarkand-Tashkent. U zou dan op de eerste dag reeds de nachttrein Tashkent-Boechara nemen. De kosten per persoon liggen bij deze variant €20 p.p. lager. Ook combinaties van vliegtuig, auto en trein zijn mogelijk, vraagt u ons naar de mogelijkheden en kosten.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Boechara en Samarkand

  DATA

  Hoofdseizoen maart-november

  PRIJS

  €595-660 p.p. bij vier resp. twee personen

  LENGTE

  5 dagen

  Contact