Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam reizen in Centraal-Azië, is dat goed mogelijk? En naar de regio toe?

We zijn ons bewust van de relatie tussen reizen en duurzaamheid.
En beseffen ons dat in principe niet of zo weinig mogelijk reizen het meest duurzaam is.
Mocht u toch andere delen van de wereld willen bekijken, zoals de Centraal-Aziatische landen, dan bent u bij ons aan het goede adres.

U zult wellicht per vliegtuig in Centraal-Azië arriveren. Per trein is ook mogelijk, en avontuurlijk, maar u zult aanzienlijk meer tijd nodig hebben voor uw vakantie.
Indien u de landen per vliegtuig wilt bezoeken, en wij de tickets zullen verzorgen, kunt u aangeven als u wilt dat we een CO2 toeslag bijboeken.

In de landen van Centraal-Azië kunt u de meeste attracties buiten de steden alleen bereiken per auto. In Kirgizië en in Tadjkistan zult u vrijwel geheel zijn aangewezen op vervoer per auto. Er rijden prima treinen in Oezbekistan en in Kazachstan tussen de steden. In Turkmenistan is één goede spoorwegverbinding lange de zuidkant maar zult u vooral per auto rondreizen.

Vooral Kirgizië kent een uitstekend netwerk van homestays, waar wij uitgebreid gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor Tadjikistan. In Kazachstan en Oezbekistan bestaan homestays, maar zijn niet wijdverbreid. Dit draagt toe aan het duurzaam reizen in Centraal-Azië. In Turkmenistan is het fenomeen nog niet bekend.

De armste landen in de regio zijn Kirgizië en Tadjikistan. Voor deze landen zijn de inkomsten uit toerisme belangrijk voor de economische ontwikkeling en terugdringen van armoede.