Waarom Centraal-Azië?

Waarom Centraal-Azië?

Hoogtepunten van Centraal-Azië

Centraal-Azië, dat zijn Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan en Tadjikistan.
Wij bieden u een aantal voorbeeldreizen in deze landen, alsmede in combinaties van de landen. Daarnaast is maatwerk altijd mogelijk. Geeft u ons uw wensen en reisdata door en wij stellen in overleg met u vrijblijvend een reisvoorstel op met daarin vele hoogtepunten van Centraal-Azië.

Reizen in Centraal-Azië wordt steeds populairder. We ondervinden het op de Reisbeurzen en het toenemende aantal reisaanvragen. Dat komt wellicht doordat mensen op zoek naar naar nieuwe, onbekende landen en gebieden. De landen van Centraal-Azië krijgen steeds meer bekendheid. Hoewel ze voor velen nog een Terra Incognita zijn, echter zijn veilig te bereizen. Daarnaast hebben ze ook veel te bieden. Van bergtoppen tot boven de 7.000 meter, uitgestrekte woestijnen en steppen tot rijke, culturele oude steden. Een nog steeds ongerept.

Ook historie & cultuur komt in de regio uitgebreid aan bod. Denk aan Centraal-Azië en denk aan de oude Zijde Route met vele vertakkingen dwars door de verschillende landen. Of de meer recente Sovjet cultuur & architectuur, opgevolgd door hedendaagse en soms megalomane cultuuruitingen in steden als Ashgabat en Astana.

Markt in Dushanbe, Tadjikistan

Markt in Dushanbe, Tadjikistan

De vijf landen

Een reis door verschillende landen is, indien u voldoende tijd, heeft een prima mogelijkheid om de aanzienlijke verschillen tussen de landen te ondervinden. Wij zien als de essentie van de vijf landen:

Kazachstan
Enorm land, veel leegte, grotere reisafstanden, steppe & woestijn, bergen aan de randen. Een volk met een nomadische achtergrond en de megalomane hoofdstad Astana. Het raketlanceercentrum Baikanoer en veel Sovjet geschiedenis. Het kosmopolitische Almaty, maar ook veel mogelijkheden voor voor avontuur & expedities.

Oezbekistan
Hart van de Zijderoute met snel toenemend toerisme sinds 2018 (wees er snel bij!). De Zijderoute steden Khiva, Boechara & Samarkand met hun prachtige bouwwerken. Heerlijk eten en fantastische handwerken. Uitstekende & sfeervolle pensionnetjes en snelle treinverbindingen tussen de steden. Zeer veilig.

Kirgizië
Overweldigende natuur en nomadische achtergrond die nog zeer goed zichtbaar is in de zomer. Het Issyk Kul meer, paarden & yurts. Uitstekende homestays en geweldige mogelijkheden voor trektochten en voor paardrijtochten. Relatief kleine afstanden. Het overweldigende Son Kul meer en de fantastisch bewaarde Tash Rabat Karavanserai.

Turkmenistan
Een enigma en gesloten land. Met veelwoestijn en archeologische opgravingen. De megalomane hoofdstad Ashgabat. De archeologische vindplaats Merv en de brandende gaskrater Darwaza. Maar ook de Zijderoute bouwwerken van Konye Urgench. Tenlslotte in het noordwesten de Yangikala rotsformaties bij de havenstad Turkmenbashi.

Tadjikstan
De beruchte Pamir Highway in een ruig land van steile bergen. Maar ook met prachtige bergmeren en trektochten in het Fann Gebergte. Anders dan in de andere vier landen een Perzische cultuur en een enorme gastvrijheid. Een groene & ruime hoofdstad Dushanbe.

Yurts in the Suusamyr valley, Kirgizië

Yurts in the Suusamyr valley, Kirgizië

Veel gestelde vragen over reizen in Centraal-Azië

1. Heb ik een visum nodig om te reizen in Centraal-Azië?
Dat scheelt per land als volgt:
Kazachstan, Oezbekistan, Tadjikistan en Kirgizië zijn voor bezoeken tot 30 dagen visumvrij;
Turkmenistan vereist een visum, dat bij elke landsgrens kan worden verkregen. Echter, dat kan alleen met een uitnodigingsbrief, die wij voor u regelen. Deze aanvraag neemt ongeveer vier tot zes weken in beslag, houdt u daar rekening mee.

2. Zijn de landen van Centraal-Azië veilig om te bezoeken?
Zeer veilig zijn Oezbekistan en Turkmenistan.
Veilig zijn Kazachstan en Kirgizië.
Tadjikistan is in principe veilig, maar het Nederlandse Ministerie van BuZa raadt reizen in bepaalde delen (d.w.z. grensgebieden met Afghanistan) af vanwege dreigingen van ISIS. Het aantal geweldsincidenten is echter zeer beperkt.

3. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Centraal-Azië?
De GGD beveelt aan de (standaard) inentingen tegen Hepatitis A en tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Dat geldt voor alle vijf landen.

Geldzaken

4. Hoe kan ik betalen in Centraal-Azië?
Ook dat scheelt flink per land.
In Kazachstan, Kirgizië en nu ook Oezbekistan is het eenvoudig om lokaal geld te verkrijgen uit ATMs. Ook in veel winkels en restaurants in de grotere steden kan al met een bankpas (draadloos) worden betaald. Creditcards worden algemeen geaccepteerd.

In de grote steden van Tadjikistan is een beperkt aantal ATMs waarmee lokaal geld kan worden verkregen.
Een bezoek aan Turkmenistan vereist het meenemen van cash geld, USD wel te verstaan.
Tenslotte, neemt u voor een reis naar Centraal-Azië sowieso een (kleine) hoeveelheid Euro’s of dollars mee! Om te kunnen wisselen in kleinere plaatsen en op markten.

Waterkrachtcentrale in de Naryn rivier in Kirgizië

Waterkrachtcentrale in de Naryn rivier in Kirgizië

Reisperiode

5. Wat is de beste reisperiode voor een bezoek aan Centraal-Azië?
De regio kent een landklimaat met wel enkele verschillen onderling.
Belangrijk is dat Kirgizië en Tadjikistan bergrepublieken zijn. Dat betekent dat (grote) delen van het land tussen november en maart moeilijk of niet toegankelijk zijn vanwege sneeuwval. Daarbij komt wat betreft Kirgizië dat voor een optimale beleving van het land het aan te bevelen is te reizen in de zomermaanden (juni-augustus, of iets daarvoor of daarna). Dan zijn de zomernomaden op stap en worden hoogvlakten gesierd door honderden yurts en kuddes vee!

Kazachstan is enorm groot en kent verschillende landschappen, van steppe & woestijn tot hooggebergte. Daarnaast kent het stevige sneeuwval vooral bij Almaty. In het noordelijke Astana kunt u ’s winters ‘genieten’ van de echte Siberische winter met temperaturen tot minus 30 graden Celsius – plus flinke steppewinden!

Oezbekistan en Turkmenistan kennen een landschap van vooral woestijnen en laagland. Hier wordt het ’s zomers erg heet met temperaturen van 40 graden Celsius en hoger. Een bezoek in de zomermaanden is mogelijk maar houdt u rekening met de hitte. In alle overige maanden zijn zij goed bereisbaar, hoewel koud in de wintermaanden.

Bij een combinatiereis met daarin bijvoorbeeld Kirgizië en Oezbekistan – een populaire combinatie – is een reisperiode aan het begin of einde van de zomer aan te raden. Waarbij u in de heetste periode de bergen van Kirgizië bezoekt, in de mildere periode de steden van Oezbekistan.

Waarom Centraal-Azië met ons?

– wij bezoeken de regio al sinds 1998 en de eigenaar (Ardjan Langedijk) heeft drie jaar in Kazachstan gewoond.

– ook verschillende TV-programma’s maken gebruik van onze diensten & kennis, tot op heden in Oezbekistan, Kazachstan en Tadjikistan (De Gevaarlijkste Wegen ter Wereld, 3 Op Reis, beiden reeds tweemaal).

Paardrijden in de Zhongar bergen, Kazachstan

Paardrijden in de Zhongar bergen, Kazachstan

– we hebben ondertussen een netwerk van uitstekende gidsen en chauffeurs opgebouwd samen met onze lokale partners.

– dankzij onze kennis van het land en van de regio kunnen we u goed helpen met uw maatwerk wensen.

– wij zijn aangesloten bij het GGTO Garantiefonds en ook bij de VvKR (een branche-organisatie voor kleinere reisorganisaties), en zijn zelfs één van de oprichters van laatstgenoemde organisatie, in 2011

Contact