(dank aan onze reizigers Kris en Anje Vandamme-Dhondt uit België voor onderstaand verslag, en hun goedkeuring dit te mogen publiceren hier)
Beste Ardjan,
Sedert maandag avond zijn we terug van een mooie en geslaagde reis door Oezbekistan. Alles was prima geregeld en we konden rekenen op de heel goede dienstverlening van onze chauffeur Ismaël. Hij kweet zich heel getrouw en met heel wat inzet van z’n taak. De gidsen ter plaatse waren allen stipt aanwezig.
Wat ons ook opviel was de netheid in de hotels; die hadden we heel wat minder verwacht. Ook de ligging van de hotels in de steden was heel goed; telkens op wandelafstand van de plaatsen waar het hem te doen was.
Met ons e-visum geraakten we vlot het land binnen en nu men er ook het systeem van de “green channel” en “red channel” hanteert, is het passeren van de douane in Tashkent geen enkel probleem; er dienden ook helemaal geen “declarationforms” meer ingevuld te worden, zoals men her en der op sites van reisorganisaties leest. Enkel aan de “pasportregistration” in de hotels blijkt men nog vast te houden – de formuliertjes hiervan werden bij het verlaten van het land toch even, zij het vluchtig, nagezien. Kortom; de douane op de luchthaven in Brussel deed de laatste weken met hun stiptheidsacties veel moeilijker dan hun collega’s in Tashkent.
Enkel de temperatuur liet het soms wat afweten; het bleek uitzonderlijk fris voor de tijd van het jaar en we konden dan ook al foto’s in de sneeuw maken. In Termiz was het bij onze aankomst 21 °C, de dag er na amper nog 8°C…
In de bergen rond Charvak was het ook eerder aan de heel frisse kant en lag er sneeuw volop – die was met bakken uit de hemel gevallen op de dag dat het in Termiz 8°C en pijpenstelen regende.
Misschien 1 bedenking: de rit tot helemaal in Fergana had misschien niet gemoeten; mogelijkheid om te overnachten in Qocon, wat toch een stukje minder ver is en waar er blijkbaar toch iets meer te doen is dan in Fergana?
Wat ons ook opviel is dat de pinautomaten toch nog niet echt verspreid zijn en dat de meesten enkel werken met Visa en laat dit nu net het merk van creditkaart zijn dat de Belgische banken niet meer gebruiken en afbouwen. Met maestro kan je in de meeste (grote) supermarkten wel terecht.
Gelukkig hadden we voldoende liquide middelen bij (dollars en euro) die vlot konden gewisseld worden in de bank. Enkel en alleen met creditkaart en pinpas op stap gaan lijkt voorlopig nog geen goed idee.

Met vriendelijke groeten,

Kris en Anje Vandamme-Dhondt