Turkmenistan in Vogelvlucht

Turkmenistan in Vogelvlucht

In het nieuwe deel van Ashgabat

Hoogtepunten van deze achtdaagse rondreis in Turkmenistan:
– de bizarre hoofdstad Ashgabat
– de gaskrater Darwaza en een nachtelijk verblijf in tenten
– de opgravingen bij Merv
– het bergdorpje Nohur en verblijf in een homestay
– de culturele schatten bij Konye Urgench

Een kennismaking met Turkmenistan, waarbij u als ‘in vogelvlucht’ inderdaad twee binnenlandse vluchten neemt om de hoogtepunten van het land binnen een kort tijdsbestek te kunnen aanschouwen, namelijk Konye Urgench en Merv.

U zult de uitersten van het onbekende Turkmenistan meemaken; de woestijn, opgravingen, tribale volkeren, het natuurfenomeen Darwaza (een gaskrater die al sinds 1974 brandt toen geologen meenden een kleine hoeveelheid gas even af te branden!) en uiteraard de megalomane hoofdstad Ashgabat.

Anno 2019, en het ziet er niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal veranderen, heeft u nog steeds een visum en zelfs een uitnodigingsbrief (LOI) om het gesloten Turkmenistan te mogen bezoeken. Wij regelen voor u de LOI, het visum ontvangt en betaalt u ter plekke bij aankomst in het land.

Dag 1

Vlucht naar Ashgabat, hoofdstad van Turkmenistan

Dag 2

Dagafstand: 70 km

Aankomst op de luchthaven van Ashgabat, normaal gesproken in de nacht of vroege ochtend, en transfer naar uw hotel, een afstand van ongeveer 20 km.

Vandaag een stadstour in Ashgabat, inclusief bezoeken aan de Neutraliteits Boog, het Onafhankelijkheids Park, het Nationaal Museum, Nissa (UNESCO), de Ahalteke en Lenin Monumenten en het Aardbeving Gedenkteken.
U zult versteld staan van de nieuwe, geheel uit Italiaans wit marmer opgetrokken delen van Ashgabat.

Dag 3

Dagafstand: 150 km

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).

Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Diner en overnachting bij een gastgezin in Nohur.

Tribale begraafplaats in Nohur

Dag 4

Dagafstand: 180 km

Terugkeer naar Ashgabat, bezoek aan de restanten van de Anau Moskee, het Tapijtenmuseum en de Ertogrul Ghazi moskee. Avondvlucht naar Mary (40min). Transfer naar het hotel.

Mary is een ‘slaperig provinciestadje’ met voorheen behoorlijk wat Russische invloeden. U treft er nog steeds een Russisch Orthodoxe kerk, een (slinkende) Russische bevolking en een magistraal nieuw museum met vondsten uit Merv en Margush.

Dag 5

Dagafstand: 200 km

Een bezoek aan het nabij gelegen Merv (op de lijst van UNESCO-erfgoed) in de ochtend, en de Talkhatan Baba moskee en Ahun Baba Madrassa in de namiddag. De verhalen uit de geschiedenis zijn rijk, in een landschap van kamelen en ruînes die veroorzaakt zijn door (wie anders) de Mongolen in 1221.

Interessant weetje; Yelena Bonner, de echtgenote van Andrei Sacharov, komt notabene uit Merv! Transfer naar de luchthaven van Mary voor de avondvlucht naar Ashgabat (40min). Transfer naar het hotel.

Ruines in Merv

Dag 6

Dagafstand: 400 km

Een afwisselende en veeleisende dag, startend in Ashgabat en via een bezoek aan Konye Urgench in het noorden eindigend bij de gaskrater van Darwaza!

U vliegt vanuit Ashgabat naar Dashoguz (50 min), de grote stad van het noorden van Turkmenistan. Vervolgens reist u verder per auto of minibus naar Konye Urgench, eveneens een door de UNESCO beschermd cultureel erfgoed met restanten van mausoleums en moskeeën. Nog steeds is in dit gebied lang niet alles onderzocht, het blijft voorlopig ‘werk in uitvoering’.

U vervolgt de weg dwars door de Kyzulkum (‘zwarte’, hetgeen niet klopt) woestijn richting Ashgabat, een weg die niet altijd goed is. Einddoel vandaag is de beruchte gaskrater van Darzawa, brandend sinds begin jaren 70. Een ideale plek om te kamperen!

Dag 7

Dagafstand: 300 km

Terugkeer vanuit de woestijn naar wederom Ashgabat. U zult daar vrije tijd hebben, na een bezoek aan de Tolguchi bazaar te hebben gemaakt (mits geopend).

Dag 8

Dagafstand: 20 km

U wordt naar de luchthaven van Ashgabat gebracht, afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht, voor de reis terug naar Nederland of enig andere bestemming.

De kosten van dit programma bedragen bij vier personen €985 per persoon en bij twee personen €1.095 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– vier overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt in 3* hotels; eenmaal in een homestay en eenmaal in een tweepersoonstent
– alle transfers in Turkmenistan per auto (twee personen) of minibus (vanaf vier personen)
– vliegtickets Ashgabat-Mary en Ashgabat-Dashoguz
– tweemaal diner
– 1,5 liter mineraalwater onderweg per persoon per dag
– uitnodigingsbrief voor het visum (LOI)
– optioneel: services van een Engelssprekende gids gedurende de gehele reis, offerte op aanvraag
Eenpersoonskamer toeslag €175.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige maaltijden, Engelstalige begeleiding, entreegelden voor de bezienswaardigheden, het Turkmeense visum (kosten incl. migratie-belasting ongeveer USD 100, cash te voldoen bij aankomst) en de niet genoemde services . Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Informatie


PLAATS

Turkmenistan

DATA

hele jaar

PRIJS

vanaf €895-1.095 p.p. bij 4-2 personen

LENGTE

8 dagen

Contact