Rondreis Turkmenistan Compleet

Rondreis Turkmenistan Compleet

Hoogtepunten van deze 15-daagse rondreis in Turkmenistan:
– de bizarre hoofdstad Ashgabat
– diverse woestijnlandschappen
– de gaskrater Darwaza en een nachtelijk verblijf in tenten
– de opgravingen bij Merv
– het plattelandsleven en tribale volkeren
– de culturele schatten bij Konye Urgench
– de onwerkelijke canyons van Yangikala
– het Kugitang gebergte

In 15 dagen ziet u heel wat van Turkmenistan. M.b.v. drie binnenlandse vluchten bezoekt u letterlijk alle hoeken van het land. Dit is dan ook een avontuurlijke en pittige reis, geschikt voor ervaren reizigers.

U zult de uitersten van dit dunbevolkte land mee maken, met haar in essentie nog tribale woestijncultuur. Canyons, woestijnen, opgravingen, een brandende gaskrater, woestijnvolkeren en natuurlijk de opmerkelijke hoofdstad Ashgabat.

Anno 2019, en het ziet er niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal veranderen, heeft u nog steeds een visum en zelfs een uitnodigingsbrief (LOI) om het gesloten Turkmenistan te mogen bezoeken. Wij regelen voor u de LOI, het visum ontvangt en betaalt u ter plekke bij aankomst in het land.

Dag 1

Vertrek naar Ashgabat

Dag 2

Dagafstand: 70 km

Aankomst op de luchthaven van Ashgabat, normaal gesproken in de nacht of vroege ochtend, en transfer naar uw hotel, een afstand van ongeveert 20 km.

Vandaag een stadstour in Ashgabat, inclusief bezoeken aan de Neutraliteits Boog, het Onafhankelijkheids Park, het Nationaal Museum, Nissa (UNESCO),  de Ertogrul Ghazi Moskee, het Ferris Wiel, het Trouwpaleis en het Lenin Monument.
U zult versteld staan van de nieuwe, geheel uit Italiaans wit marmer opgetrokken delen van Ashgabat.

Dag 3

Dagafstand: 300 km

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).

Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop.
U rijdt verder naar het pelgrimsoord Parau Bibi (150 km) voor het diner en de overnachting in een pelgrimshuis.

Dag 4

Dagafstand: 150 km

Een pittige dag voor de boeg, eindigend bij de ruïnes van Dehistan. Om daar te komen legt u ongeveer 150 km af vanaf het pelgrimsoord Palu Bibi, over deels onverharde wegen. U reist langs en door het Kopetdag gebergte, geniet van de maanlandschappen en een picknick lunch.

Dehistan was een florerende stad in de tijd van de Zijderoute die Khorezm verbond met Iran en de Arabische landen. Restanten van twee twintig meter hoge minaretten, een 18 meter hoge deur van een moskee en vijf mausoleums getuigen van de hoogtijdagen en de navolgende verwoesting. Prima plek om te kamperen!

Dag 5

Dagafstand: 250 km

Vanuit Dehestan en haar ruïnes reist u door naar de hoofstad van de provincie Balkan, namelijk Balkanabad. Met dank aan de booming olie- en gasindustrie in het gebied kent dit stadje in het kielzog van vestigingen van buitenlandse bedrijven ook moderne hotels en restaurants. Even bijkomen.

Onderweg naar Balkanabad heeft u eerst de Mashhat Ata Moskee en een oude begraafplaats bezocht.

Dag 6

Dagafstand: 300 km

Transfer van Balkanabad naar de Yangikala Canyons, via de Gozli Ata pelgrimsoord en Kemal Ata vulkanische rotsformaties. Picknick lunch onderweg. In deze onwerkelijke landschappen gaat u rondreizen, met een diner en overnachting in het pelgrimsoord Gozli Ata.

Dag 7

Dagafstand: 250 km

Een stevige rit naar de grote havenstad Turkmenbashi, met bezoeken aan de haven en aan de vismarkt. In de avond een vlucht naar Ashgabat (60 min) en transfer naar het hotel.

Dag 8

Dagafstand: 400 km

In de ochtend een binnenlandse vlucht naar de stad Dashoguz in het uiterste noorden van Turkmenistan, tegen de grens met Oezbekistan.

Nabij bevindt zich de belangwekkende vindplaats Konye Urgench, een door de UNESCO beschermd gebied, met overblijfselen van moskeeën, minaretten en mausoleums uit de tijd dat Konye Urgench nog hoofdstad was van Khorezm. Het veranderende verloop van de rivier Amudarya (dat gebeurde regelmatig) was oorzaak dat Konye Urgench uiteindelijk haar relevantie verloor.

In de loop van de middag reist u verder per auto dwars door de Karalkum woestijn naar de beruchte gaskrater van Darwaza. Hier wordt het kamp opgezet en kunt u een nachtje bij de brandende krater meemaken.

Darwaza gaskrater

Dag 9

Dagafstand: 300 km

Transfer door de woestijn via het woestijndorpje Damla naar het plaatsje Akmolla. Picknick lunch onderweg. In of nabij  Akmolla wordt het kampement opgezet voor nog een nachtje kamperen in de woestijn.

Dag 10

Dagafstand: 350 km

Onderweg, verder door de woestijn, naar de provinciehoofdstad Mary. Onderweg bezoekt u de archeologische vindplaats Gonur Depe (Bronzen Tijdperk). Picknick lunch onderweg.

Het gebied van de archeologische vindplaats heet Margush, en het is een bijzonder rijke. In 1972 gevonden door de Russisch-Griekse archeoloog Professor Viktor Sarianidi,en de verloren geachte hoofdstad van het rijk Margush. De kwaliteit van de gevonden objecten rechtvaardigd een positie als vijfde grote beschaving (naast die van China, India, Mesopotamie en Egypte), ware het niet dat (nog) geen geschriften zijn gevonden, een vereiste om die status te verkrijgen!
Volgens professor Sariandi was Margush de plaats waar het zoroastrisme werd geboren. In musea in Mary en Ashgabat vindt u indrukwekkende vondsten uit Gonur Depe.

Ruines in Merv

Dag 11

Dagafstand: 300 km

Nabij Mary ligt eveneens de belangwekkende plaats Merv.
De verhalen uit de geschiedenis van Merv (UNESCO bescherm gebied) zijn rijk, in een landschap van kamelen en ruînes die veroorzaakt zijn door (wie anders) de Mongolen in 1221. Interessant weetje; Yelena Bonner, de echtgenote van Andrei Sacharov, komt notabene uit Merv!

U reist door over een  verharde weg naar Turkmenabad in het noorden, nabij de Amudayra rivier, en zult er in een hotel overnachten.

Dag 12

Dagafstand: 500 km

Een pittige dag voor de boeg met lange ritten, maar eindigend in een bijzondere en fraaie bergachtige omgeving.
U zult eindigen in Kugitang in het uiterste noordoosten van Turkmenistan, in het Koyten Dag gebergte. Een prachtige groene en waterrijke omgeving, met verschillende attracties waaronder fossiele voetafdrukken van dinosaurussen!

Onderweg bezoekt u ook de oude karavanserai van Astana-Baba en het mausoleum van Alamberdar. U rijdt lange tijd langs de Amudarya, levensader van de regio en van heel Turkmenistan.

Dag 13

Dagafstand: 150 km

Vergeleken met gisteren een relaxte dag, waarbij u de gehele dag in dit (beschermde) gebied blijft. U bezoekt het Dinosaurus Plateau, het Umbar Dere ravijn en de Kyrk Gyz grot. Picknick lunch onderweg, accommodatie, net als gisteren, in een hut.

Dag 14

Dagafstand: 500 km

Onderweg, terug naar Turkmenabad, bezoekt u nog de Kaina Baba bronnen en pelgrimsoord. Vanuit Tukmenabad vliegt u terug naar Ashgabat (50 min). Transfer naar het hotel.

Dag 15

Dagafstand: 20 km

Transfer naar het vliegveld voor uw vlucht terug naar huis, of een andere bestemming. Einde van het programma.

De kosten van dit 15-daagse programma bedragen bij vier personen €1.795 per persoon en bij twee personen €2.125 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt in 3* hotels, in tweepersoonstenten en in tweepersoonshutten
– alle transfers in Turkmenistan per auto (twee personen) of minibus (vanaf vier personen)
– vliegtickets Turkmenbashi-Ashgabat, Ashgabat-Dashoguz en Turkmenabad-Ashgabat
– viermaal lunch en zesmaal diner
– 1,5 liter mineraalwater onderweg per persoon per dag
– uitnodigingsbrief voor het visum (LOI)
– optioneel: services van een Engelssprekende gids gedurende de gehele reis, offerte op aanvraag
Toeslag eenpersoonskamer €290

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige maaltijden, Engelstalige begeleiding, entreegelden voor de bezienswaardigheden, het Turkmeense visum (kosten incl. migratie-belasting ongeveer USD 100, cash te voldoen bij aankomst) en de niet genoemde services . Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Informatie


PLAATS

Turkmenistan

DATA

hele jaar

PRIJS

vanaf €1.795-2.125 p.p. bij 4-2 personen

LENGTE

8 dagen

Contact