Rondreis Kazachstan

Hoogtepunten van Kazachstan in 15 dagen

Een reis naar drie top regio’s

Centraal Astana

Centraal Astana

Hoogtepunten van deze 15-daagse reis in Kazachstan en Centraal-Azië:
– een minireis tijdens de reis, namelijk de vijfdaagse trip vanuit Almaty door het platteland en de natuur van de provincie Almaty
– de steden Almaty & Astana en de contrasten tussen hen
– een verblijft van twee dagen in het dorpje Jabagly en bezoek aan het natuurreservaat Aksu-Jabagly
– oude Kazachse cultuur & geschiedenis in Turkestan onderweg naar Shymkent
– kennismaking met de Kazachen en het land tijdens een treinreis van ongeveer 18 uur (eigen tweepersoonscoupé is mogelijk)

Het programma start in Almaty en eindigt in Astana. Tussendoor reist u in het zuiden van het land en bezoekt de historische stad Turkestan en het oudste natuurreservaat van Centraal-Azië, Aksu-Jabagly. Dus, afwisseling troef op deze avontuurlijke reis door een land waarvan de paden nog niet zijn platgetreden door het massatoerisme!

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Kazachstan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Almaty voor de start van uw Hoogtepunten Reis in Kazachstan.

Dag 2

dagafstand: 50 km

Panfilov Cathedrale, Almaty, Kazakhstan

Panfilov Cathedrale in Central Almaty

Aankomst in Almaty, meestal ’s nachts, en transfer naar het hotel. Tijd om te rusten.
Na lunchtijd een vier uur durende stadsexcursie in Almaty per auto met Engelssprekende gids, met bezoeken o.a. aan het Panfilov park, de Groene Bazaar, het Plein van de Onafhankelijkheid e.a.

 

 

Dag 3

dagafstand: 380 km

Singing Dune, Altyn Emel National Park, Kazakhstan

Singing Dune in Altyn Emel

Op weg naar het nationale park Altyn Emel, ten noorden van het stuwmeer Kapchagai. In het uitgestrekte park valt veel te bewonderen: het dierenleven, en maakt u kans om wilde ezels (kurgan) en steppe antilopes (djeiran) te aanschouwen. Daarnaast bevindt zich hier al eeuwen lang, ver weg van de woestijn, zomaar een drie kilometer lange zandduin, de zogenoemde Zingende Duin, welke u vanuit Basshi zult bezoeken. Ter informatie, het zingende geluid kunt u horen bij het glijdend afdalen.
U dineert en brengt de nacht door in een klein hotel in het dorpje Basshi.

 

Dag 4

dagafstand: 140 km

Kakatau Mountains, Altyn Emel National Park, Kazakhstan

Aktau and Kakatau mountains in Altyn Emel

We rijden door Altyn Emel richting de witte Aktau bergen en hebben een excursie door de canyons alhier. Geniet u van de verschillende en veelkleurige gesteenten. Let op, ’s zomers kan het hier heet worden.

Vervolgens bezoeken we de vulkanische bergen Kakatau.
De nacht brengen we wederom door in het hotelletje in Basshi, waar ons tevens het diner wordt aangeboden.

 

 

Dag 5

dagafstand: 310 km

Free roaming horses, Kyrgyz-Kazakh borderlands

En Route

Op weg naar de Kolsai meren ruilen we de semi-woestijn van Altyn Emel om voor steppe-landschappen waar kuddes paarden vrij rondlopen. We eindigen in het dorpje Saty, uitvalsbasis voor de Kolsai meren en alweer in een volgend ecosysteem, namelijk het hooggebergte.

Onderweg maakt u een kleine uitstap naar het interessante stadje Zharkent, gelegen nabij de grens met China. In het stadje luncht u tevens.

Aankomst in het dorpje Saty, bij de Kolsai meren en accommodatie in een Kazachse homestay.

 

Dag 6

dagafstand: 50 km

First Kolsai Lake, Kazakhstan

Kolsai Lake 1

U brengt een hele dag door bij de fraaie bergmeren. Het eerste Kolsai meer bevindt zich op 1800 meter hoogte. Het tweede meer is hier 9 km van verwijderd, een fysiek pittige tocht die u zowel per voet als op een paard (huur van paarden is niet inbegrepen in onze aanbieding maar kan ter plekke worden geregeld).
U krijgt een lunchpakket mee. De route naar het tweede meer is eenvoudig te vinden en kan zonder gids worden afgelegd.

Indien de tijd het toestaat, en afhankelijk van uw plannen deze dag, kunt u per auto de excursie naar het befaamde Kayndi meer maken met de uitstekende boomstammen.
Na afloop transfer terug naar de homestay in Saty, ongeveer 10 km van het eerste Kolsai meer gelegen, en diner.

 

Dag 7

dagafstand: 310 km

Charyn Canyon, Kazakhstan

Charyn Canyon

U zult de dag eindigen in het hotel in Almaty. Daarvoor staat gepland een bezoek aan Charyn Canyon, 110 km ten noorden van Saty en op de route naar Almaty. Dit is wellicht het meest populaire natuurlijke fenomeen in de provincie Almaty, gelegen op 220 km afstand van de stad. Hier picknicken en wandelen we tussen de schitterende rotsformaties en de rivier de Charyn.

Vlak voor Almaty, in het plaatsje Issyk, kunt u nog het Gouden Man Museum, dat schatten uit lokale grafheuvels toont uit het Sakh tijdperk, bezoeken. Let wel, dit bezoek is optioneel en er zal vroeg moeten worden gestart om het op te nemen in het programma. Laat u ons weten als dit gewenst is.
Tegen de avond arriveert u weer in Almaty en wordt afgezet bij uw hotel.

 

Dag 8

dagafstand: 50 km

Ski Lift at Chymbulaq resort, Almaty, Kazakhstan

Panorama from the top at Chymbulaq

Nog een laatste dag in Almaty. In de ochtend heeft u vrije tijd en checkt uit uw hotel. In de middag volgt een uitstap – met alleen een chauffeur –  naar de beroemde Medeo ijsbaan, gelegen op 1.600 meter hoogte aan de voet van het hooggebergte. Hier werden tot halverwege de jaren 80 de meeste wereldrecords gereden! Een gondel kan u nog hoger brengen, naar het ski-oord Chymbulaq. En desgewenst kunt u met ski-liften tot 3.100 meter komen, met een fantastisch uitzicht en wandelmogelijkheden.

Na afloop wordt u, met uw bagage, naar het treinstation gebracht voor de nachttrein naar het 850 km verderop gelegen Turkestan, een historische stad in Kazachstan!

 

Dag 9

dagafstand: 840 km per trein, 85 km per auto

Bedding of former Aral Sea, Kazakhstan

Landscape in Turkestan vicinity

Tot tegen de middag zult u onderweg zijn naar Turkestan. Geniet u van het leven in een Kazachse trein, de lokale mensen en de (meestal lege) landschappen onderweg. Tijdens de stops kunt u van alles kopen en ook in de trein is immer een restauratiewagon.

Bij aankomst transfer naar uw hotel. Na de lunch volgt een excursie naar de ruïnes van Sauran op 43 km van Turkestan, en weer terug.

 

 

Dag 10

dagafstand: 250 km

Khoja Ahmad Yasawi Mausoleum in Turkestan, Kazakhstan

Turkestan Mausoleum

Een dag bestaande uit twee contrasterende delen. U staat op in Turkestan waar de excursie naar het belangrijkste gebouw van Kazachstan op het programma staat. Namelijk het Mausoleum van Khodzha Achmed Yassawi, gebouwd tussen 1389 en 1405.

U vervolgt de excursie tijdens de rit van Turkestan, via de stad Shymkent naar het dorpje Jabagly, gelegen aan de voet van het hooggebergte in het grensgebied met Oezbekistan. Maar niet voordat u onderweg bezoek heeft afgelegd aan het mausoleum van Aristan Bab en de ruïnes van de oude stad Otrar. Deze werd grotendeels door de Mongolen vernietigd. Sinds 1969 komt dankzij archeologische opgravingen de oude stad weer enigszins tot leven.

In Jabagly verblijft u in een klein pensionnetje, één van de meest aantrekkelijke in Kazachstan. Het dorpje is de toegangspoort tot het natuurreservaat Aksu-Jabagly.

 

Dag 11

dagafstand: 30 km

Aksu river in Aksu Jabagly nature reserve, Kazakhstan

Aksu-Jabagly nature reserve

Een dag in het dorpje Jabagly en vooral in het nabij gelegen natuurreservaat, het oudste van Centraal-Azië. Het kent een grote rijkdom aan flora en fauna, van wilde tulpen tot beren en zelfs de zeldzame sneeuwluipaard. Indien u in het voorjaar een bezoek brengt zullen de heuvels prachtig in bloei staan.

U krijgt een excursie in het natuurreservaat, per auto en deels lopend (afhankelijk van uw keuze). Lunch neemt u mee in de vorm van een lunchbox. Optioneel: het huren van paarden en paardrijden onder begeleiding. Geeft u dit aan bij de eigenaar van het pensionnetje, hij zal het voor u regelen.

 

Dag 12

dagafstand: 125 km per auto, 1.000 km per vliegtuig

Horse riding in Aksu Jabagly nature reserve, Kazakhstan

horse riding in Aksu-Jabagly

Nog een dag in Jabagly en een uitstap par auto naar het natuurreservaat, met wederom een lunchbox. U heeft weer de mogelijkheid tot het maken van een wandeling of paardrijden.

Aan het eind van de middag transfer terug naar het pensionnetje en diner. Vervolgens wordt u per auto naar de luchthaven van Shymkent gebracht voor de late vlucht van een ruim uur naar Astana.
Bij aankomst in Astana wordt u naar uw hotel gebracht, een half uur rijden van het vliegveld. Aankomst waarschijnlijk vlak na middernacht.

 

 

Dag 13

dagafstand: 30 km

Bayterek Tower in Nur-Sultan, Kazakhstan

Central Astana with a view of the Baiterek Tower

Astana, sinds 1994 (toen nog, tot 1997, onder de naam Akmola) de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Dit was ooit het provinciestadje Tselinograd, centrum van de graanvelden in de omgeving die onder Chroetsjov werden geploegd uit de steppe.

Na ontbijt en enige rust kunt u tijdens een vier uur durende excursie kennis maken met deze nieuwe en nog steeds snel groeiende stad. Verder bent u vandaag vrij.

 

 

 

 

 

Dag 14

dagafstand: 70 km

Hazrat Sultan Mosque in Nur-Sultan, Kazakhstan

Naast vrije tijd – uw laatste dag in het land – staat voor vandaag een excursie op het programma naar een andere blad uit de geschiedenis van Kazachstan en speciaal van deze omgeving. In dit gebied werden namelijk in de tijd van Stalin vele politiek gevangen vastgehouden in werkkampen, en later ook krijgsgevangenen uit WO2. U bezoekt vandaag een speciale voormalige gevangenis (Alzhir), namelijk eentje voor de familieleden -d.w.z. de vrouwen en kinderen – van de politiek gevangenen.
U kunt ook kiezen voor een vrije dag, laat ons graag weten in dat geval,

Terugkeer naar de stad en einde van het programma. Accommodatie in uw hotel.

 

Dag 15

In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven. Einde van uw rondreis in Kazachstan!

De kosten van deze 15-daagse Hoogtepunten Reis in Kazachstan bedragen bij zes personen €1.470 per persoon, bij vier personen €1.680 p.p. en bij twee personen €2.095 p.p. Schrijft u ons aan bij andere groepsgroottes.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
overnachtingen: tweemaal in een 4* hotel in Almaty inclusief een vroege check-in, driemaal in een 4* hotel in Astana, tweemaal in een klein hotel in Basshi, tweemaal in een homestay in Saty, eenmaal in een hotel in Turkestan, tweemaal in een pensionnetje in Jabagly
Alle overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt.

transfers: luchthaven-hotel-luchthaven in Almaty en in Astana; treintickets Almaty-Turkestan in een vierpersoonscoupé; alle transfers onderweg tijdens excursies en zoals genoemd in het programma.

chauffeurs & gidsen: u reist met alleen een (basis) Engelssprekende chauffeur tijdens de rondreis in de programma Almaty op dagen 3-7. Het is mogelijk tegen meerprijs een Engelssprekende gids in te huren.

excursies: alle excursies zoals genoemd in het programma zijn inbegrepen, met Engelstalige begeleiding

entreegelden: zijn inbegrepen voor alle natuurparken en bezienswaardigheden die genoemd worden in het programma

maaltijden: buiten het dagelijkse ontbijt zijn inbegrepen nog negenmaal lunch en zevenmaal avondeten

mineraalwater onderweg tijdens excursies en transfers

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige lunches en diners, de binnenlandse vlucht Shymkent-Astana (kosten €65-120 indicatie) en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.
Optioneel kunt u een Engelstalige gids inhuren voor de dagen 3-7, de kosten bedragen €450 in totaal.

De eenpersoons toeslag voor de gehele reis bedraagt €140.
Een upgrade naar een tweepersoonscoupé tijdens  de treinreis van Almaty naar Turkestan kost €30 per persoon.

  Informatie

  PLAATS

  Kazachstan

  DATA

  april-november

  PRIJS

  indicatief €1.680-2.095 p.p. bij 4-2 personen ex. vluchten

  LENGTE

  15 dagen

  Route map of tour in Kazakhstan

  Contact