Tot aan Termez, Poort naar Afghanistan

Tot aan Termez, Poort naar Afghanistan

terra-termez-l-6i9jxv

Hoogtepunten van deze vakantie in Oezbekistan inclusief Termez:
– verblijf in een sfeervol pension in de eeuwenoude en ommuurde oude stad Khiva
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– het Boeddhistische erfgoed van Termez
– een bezoek aan het stadje Shahrisabz tussen Samarkand en Termez, geboortestad van Tamerlane

In de 10 dagen die u ter beschikking staan in Oezbekistan bezoekt u uiteraard de oude Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand (naast de hoofdstad Tashkent). Verder onderscheidt dit programma zich door een langer verblijf in het meest zuidelijke deel van het land. Naast de geboortestad van de held Timoer, namelijk Shahrisabz, bezoekt u een stad die vrijwel op de grens ligt met Afghanistan, namelijk Termez. En deze middeleeuwse stad kent een gedeeltelijk heel andere historie dan de rest van Oezbekistan, namelijk eentje van het boeddhisme!

Een visum is anno 2019 nog steeds noodzakelijk voor een bezoek een Oezbekistan, maar sinds juli 2018 kan het elektronisch en zonder uitnodigingsbrief door u worden aangevraagd. Meer informatie hierover, en ook over visumeisen voor de overige landen van Centraal-Azië treft u hier.

Het is mogelijk om 1-2 dagen toe te voegen en vanuit Boechara allereerst een yurtkamp in de woestijn en/of een bergdorpje met een homestay in te lassen indien u tijdelijk de Oezbeekse steden wilt verlaten. Zie het programma Klassieke Rondreis plus de Woestijn voor meer informatie.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand: 10 km

Oezbekistan kent vele en kleurrijke markten

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.
Na ontbijt en tijd om uit te rusten start uw vakantie in Oezzbekistan met een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand: 30 km

De vestingstad Khiva

U staat vroeg op, ontbijt en wordt naar de luchthaven van Tashkent gebracht voor de vroege vlucht naar Urgench in het noordwesten van Oezbekistan. Daar  wordt u opgewacht door een chauffeur en naar het nabijgelegen Khiva gebracht op een half uur rijden.

Nadat u bent ingecheckt in ons hotel heeft u gehele dag om te genieten van de oude stad Khiva, een soort openluchtmuseum. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn klein en makkelijk te belopen.
Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. Bij een volledige dagexcursie komen aan bod het Kunya-Ark Fort (inclusief Kurinish Khana), de Mohammed-Amin-Khan Madrassa, de Islam Khodja minaret, het Palvan-Kari complex, het Abd Al Bobo complex, de Rafanek Madrassa, de Amir-Tur Madrassa, het Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum, de Mazary Sharif Madrassa, de Kheivak waterput, het Uch Avlioli (“drie heiligen”) Mausoleum, de Jami Moskee, de Kutluq-Murad Inaq Madrassa en het Pakhlavan Mahmoud Mausoleum!

Dag 4

Dagafstand: 500 km

Boechara in de vroege morgen

Een flinke rit door de Kyzylkum woestijn brengt u van Khiva naar Boechara. Onderweg maakt u een fotostop bij de Amudarya, de levensader van het gebied, en luncht u in een oase. In dit deel van Oezbekistan, en dan vooral in de buurt van Khiva, zullen de gevolgen van de opdroging van het Aralmeer u niet ontgaan; het landschap is bedekt met een dun laagje weggewaaid zout van de bodem van het meer.
In Boechara wordt u ondergebracht in een hotel in de oude stad en heeft vrije tijd voor een eerste kennismaking.

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Lyabi Hauz in Boechara

Een hele dag in Boechara. Daar waar Khiva een museumstadje is, bruist het oude Boechara van het leven en waan je je ten tijden van de Zijderoute – overal wordt gehandeld.

Op het programma staan vandaag bezoeken aan: Ismael Samani mausoleum (9e-10e eeuw), Chor-Minor, Chashma-Ayub Mausoleums (14e eeuw), Boechara lokale bazaar. Joodse synagoog.  Poli-Kalon twee-eenheid met ook een minaret (12e eeuw) , moskee (15e eeuw), de in gebruik zijnde Madrassah Miri-Arab (16e eeuw), Amir- Alim-Khan Madrassah (14c), Taqi (handels huizen), Kukeldash Madrassah (16c).
En na de lunch: Lyab-i-Hauz (17e eeuw), Nadir Divanbegi (17e eeuw), Magoki Attari (16e eeuw), Ulug Beg (15e eeuw), Abdul Aziz (17e eeuw) Madrassahs. Alsmede bezoeken aan: het Registan Ensemble, Ark Fort (16e eeuw) en Bolo-Hauz complex (18e eeuw).

Dag 6

Dagafstand:

270 km

Keramiek fabriekje nabij Boechara

’s Ochtends de rit naar Samarkand; minder woestijn dan het vorige traject en meer cultuurgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik.
Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 7

Dagafstand:

20 km

Registan Ensemble in Samarkand

Een volle dag Samarkand, met veel blauw na het bruin van Boechara. Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk. U bezoekt vandaag, als u het allemaal volhoudt:
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met de graven Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.

Dag 8

Dagafstand:

300 km

Broodverkoop onderweg

Weer een geheel ander landschap op deze flinke rit van Samarkand naar het uiterste zuiden van Oezbekistan. Een mooie maar pittige route naar Termez, van waar in 1979 de Sovjettroepen Afghanistan binnentrokken.
Onderweg, op een mooie plek zult u van het panorama kunnen genieten tijdens een kleine picknick.
Aankomst in Termez om ongeveer 14:00 uur, accommodatie in een hotel tijd voor de lunch, vrije tijd.

Dag 9

Dagafstand:

10 km

Cultureel erfgoed in Termez

Termez heeft een zeer bewogen geschiedenis. Het heeft behoord tot rijken van Alexander de Grote, Gengiz Khan, Timoer Lenk en anderen. Termez is een perfecte plaats voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de mysteries van de oude boeddhistische cultuur.
Op het programma vandaag staan de volgende bezoeken: aande Zurmala-Boeddhistische stupa, het Fayaztepa-Boeddhistische klooster, het Al-Khakim al-Termiziy mausoleum.
En na de lunch: het Kirk-Kiz paleis, het Sulton-Saodat Cult-Memoriaal complex, de Kampirtepa- Citadel van de Griekse-Bactrians, het Termez archeologisch museum.
Accommodatie in Termez.

Dag 10

Dagafstand:

350 km

U keert terug naar Samarkand, maar niet nadat een uitvoerig bezoek aan Shahrisabz heeft plaatsgevonden, geboorteplaats van Tamerlane. In de stad bezoekt u:
Ak-Paleis van Amir Temur, Kuk Gumbaz Moskee, Lokale Bazaar, Mausoleum van Jahangir, het lege  Mausoleum van Amir Temur.
U luncht bij een Oezbeekse familie thuis.
Transfer naar Samarkand, accommodatie in een hotel en vrije tijd.

Dag 11

Dagafstand:

320 km

Samarkand Stijl

Vandaag retour naar Tashkent, beginpunt van de reis. Onderweg een kleine picknick om te genieten van het uitzicht op een bergpas rond legendarische poort van Tamerlanes staat.
Een fotostop bij de op een na grootste rivier van Centraal-Azië, de Sirdarya, bezoek aan de lokale vismarkt en een beroemde markt waar de beste meloenen worden verkocht van de hele regio. Tijd om hier te shoppen.
Aangekomen in Tashkent
Lunch in een lokaal restaurant. Proeven van verschillende gerechten van Centraal-Aziatische landen.
Accommodatie in het hotel.
Snelle stadstour: nieuwe delen van de stad, Onafhankelijkheidsplein, Alisher Navoi monument, Alisher Navoi theater, Tasjkent metro, Amir Temur plein etc.
’s Avonds kunt u zich desgewenst nog in het nachtleven van Tashkent begeven.

Dag 12

In de nacht wordt u naar het vliegveld gebracht voor de retourvlucht. Einde van uw vakantie in Oezbekistan.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €950 per persoon, bij vier personen €1.075 p.p. en bij twee personen €1.210 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
– visum-ondersteuning
De eenpersoonstoeslag bedraagt €200.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, het Oezbeekse visum en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand, Termez

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  €1.075-1.210 p.p. bij resp. vier en twee personen

  LENGTE

  12 dagen

  Contact