Reis over de befaamde Pamir Highway

Reis over de befaamde Pamir Highway

Paarden bij het Son Kul meer in Kirgizië

Hoogtepunten van deze 19-daagse reis over de Pamir Highway:
– de indrukwekkende natuur gedurende de gehele reis
– het meemaken van de Pamir Highway; niet alleen de natuur maar ook het verschillende volkeren die langs de Highway leven en hun legendarische gastvrijheid
– een korte impressie van Kirgizië
– een unieke en veilige reiservaring in Afghanistan!

We hebben het TV-programma ‘De Gevaarlijkste Wegen ter Wereld’ in 2017 mogen helpen bij het uitvoeren van deze reis, d.w.z. in versnelde vorm. De beelden zijn uitgezonden op televisie in 2018 in terug te vinden op YouTube.

Deze reis is zonder meer pittig. Dat heeft te maken met de staat van de weg, op bepaalde stukken, de hoogte en de afstanden. Ook de omstandigheden onderweg (accommodaties, maaltijden) zijn adequaat maar niet luxe.

Vanaf 2022 is een visum niet meer  noodzakelijk voor een bezoek aan Tadjikistan!

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in op de Zijderoute en in Centraal-Azië hier.

Dag 1, Aankomst in Bishkek, Kirgizië

Transfer naar uw hotel en inchecken. Stadsexcursie. Overnachting in een pension of hotel. (ontbijt inbegrepen).

Lenin statue in Bishkek, Kyrgyzstan

Dag 2, Vlucht naar Osh

Houd er rekening mee dat er internationale vluchten van en naar Osh zijn en dat u ervoor kunt kiezen om te beginnen of eindigen in Osh, waarbij u Bishkek overslaat.

Transfer naar hotel. Stadsexcursie en bezienswaardigheden bekijken. Accommodatie in een pension in Osh. (ontbijt inbegrepen).

Osh-Bazar-Kyrgyzstan

Osh Bazar

Dag 3, Osh – Peak Lenin Base Camp

dagafstand: 262 km, 3-4 uur

Start van uw reis over de Pamir Highway!
Vandaag rijden we richting Pamirs en eerst zullen we het basiskamp op Lenin Peak bezoeken voor de eerste overnachting en aanpassing aan de hoogte. Als het het weer helder is zullen we Lenin Peak zien vanuit een oogpunt van Alay Valley in Kirgizië.

Accommodatie in een kamp of in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 4, Achik Tash Basiskamp – Karakul

dagafstand: 200 km, 6-7 uur

Op weg naar Karakul, ongeveer 100 km van Sari Tash, nemen we de Pamir Highway, een weg gebouwd in de jaren 30 van de 20e eeuw om geïsoleerde gemeenschappen met de rest van de wereld te verbinden.
Reizend naar de Kizil Art Pass (4336m) gaan we de grens over en passeren we de poort naar het Pamir-plateau, of zoals Marco Polo het noemde – ‘Het Dak van de Wereld’.

Verborgen in dit uitgestrekte dorre landschap is het prachtige Karakul-meer, een watermassa die miljoenen jaren geleden door een meteoriet is gecreëerd. En die tevens bekend staat als één van de meest geologisch fascinerende plekken op aarde. We hebben de mogelijkheid voor een korte wandeling langs het meer naar onze homestay in het dorp Karakul.

De omgeving biedt een aantal spectaculaire uitzichten, die vooral dramatisch zijn met de zonsondergang over de nabijgelegen met sneeuw bedekte bergen. Accommodatie bij een gastgezin. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 5, Karakul – Murgab

dagafstand: 135 km, 5-6 uur

Bij het verlaten van het Karakul-meer voert de weg ons naar de Muzkol-vallei en uiteindelijk naar de Ak Baital Pass (de Witte Paarden Pas), die op 4.655 meter de hoogste pas is in de voormalige USSR. De uitzichten op de bergen en gletsjers onderweg zijn gewoon adembenemend. Tijdens de reis maken we een omweg naar de Shor- en Rankul-meren, waar we stoppen voor een picknicklunch.

Verder naar Murgab, zullen we inchecken in een klein pension. Deze rustige stad (met de enige bazaar van de regio Hoge Pamir) worstelt nog steeds met de ontwikkeling ervan vanwege de sluiting van de nabijgelegen Russische grenswachtersbasis, wat de laatst overgebleven Sovjet-invloed in de regio was. De recente opening van de Chinese Qolma-pas helpt de stad echter in haar economische vooruitgang. Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 6, Murghab – Yashil Kul meer

dagafstand: 238 km, 7-8 uur

We gaan vandaag verder naar het Yashil Kul  meer en als het weer helder genoeg is, gaan we naar het Shorbulak-observatorium, vanwaar je de Muztag Ata en Kongur-pieken kunt zien, die deel uitmaken van de Khun Lun-bergketen.

Verder reizend over het Alichur-plateau komen we bij het Yashil Kul meer, waar we zullen verblijven in het kleine gehucht Bulunkul; oftewel in yurts oftewel in een klein pension. De mensen die hier wonen zijn Kirgizische herders die in harde maar gastvrije omstandigheden leven.

Ons verblijf hier zal ons begrip vergroten van hoe mensen zich hebben aangepast om in zulke afgelegen bergachtige gebieden te leven. (alle maaltijden inbegrepen).

Dag 7, Yashil Kul meer – Langa

dagafstand: 150 km, 6-7 uur

Verder naar het zuiden passeren we een aantal andere interessante zoutmeren, voordat we de Khargush-pas oversteken, die ons een spectaculair uitzicht op Afghanistan biedt. Met de met ijs bedekte top van de Wakhan Range voor ons. De rivier de Pamir markeert de grens slechts een paar kilometer verderop. Er zijn veel kansen om te stoppen voor een aantal dramatische foto’s van dit unieke uitzicht.

Nadat onze paspoorten door de Kargush-legerbasis zijn gecontroleerd, gaan we verder langs de Pamir-rivier, zowel vanuit de Hoge Pamir- als de Wakhan-vallei. Bartang is bezaaid met kleine dorpen en percelen zijn uitgehouwen uit de berghellingen om te voorzien in de lokale boeren. Beschouwd als een van de mooiste plekjes in de westelijke Pamirs, is de vallei beroemd om zijn prachtige wandelmogelijkheden, de gastvrije dorpen en de lokale muzikanten.

We zullen de nacht doorbrengen in het dorp Siponji, in het verleden gebruikt als een schuilplaats voor naburige Afghaanse slavenhandelaren. Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 8, Langar – Ishkashim

dagafstand: 125 km, 6-7 uur

Na het ontbijt volgt een korte trektocht naar de beroemde Wakhan Corridor Petroglyphs. Er zijn ongeveer 6000 rotstekeningen uit de IV-III eeuwen voor Christus. Picknick lunch op de berg met een adembenemend uitzicht op Wakhan Corridor en de Hindukush Bergketen.

Vervolgens rijdt u verder langs de Panj-rivier, en zult opmerken de culturele verschillen tussen de Kirgizische en Pamiri-bevolking van de Pamirs.

We zullen onderweg een aantal stops maken om naar de oude kastelen te kijken die ooit deze tak van de zijderoute bewaakten, inclusief het Yamchun Fort. Deze zijn allemaal vrij hoog gebouwd om de omliggende vallei te domineren. Dit deel van de Pamirs is ook bezaaid met een verscheidenheid aan religieuze locaties uit Soefi-heiligdommen, boeddhistische stoepa’s en Zoroastrische Vuurtempels.

We overnachten in het dorp Yamg, waar u een korte wandeling kunt maken, het plaatselijke heiligdom kunt bezoeken of gewoon kunt ontspannen. Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 9, Ishkashim-Qalai Panja

dagafstand: 130 km, 7-8 uur
Vandaag steekt u de grens met Afghanistan over en blijft daar vijf dagen!

We rijden naar Qala Panja (135 km) met korte stops onderweg voor fotosessies. Een ruwe weg gebouwd door de Sovjets neemt ons mee naar de Wakhan Corridor. We kunnen enkele lastige rivierovergangen tegenkomen onderweg.

Picknick lunch in Khandud. Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 10, Ishkashim – Sarhad-e- Broghil

dagafstand: 120 km, 6-7 uur

Een lange rit naar het einde van de weg bij Sarhad e-Broghil. Met de vallei nauwelijks 20 km breed op plaatsen is deze weg pittig en niet voor angsthazen, en we kunnen weer enkele lastige rivierovergangen tegenkomen.

Het landschap is echter werkelijk schitterend en bovendien zal de groep ongetwijfeld veel van de lokale Wakhi- en Kirgizische mensen ontmoeten. De vrouwen vallen vooral op met hun felrode sjaals en kralenkettingen. Accommodatie in een gastgezin (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 11, Rustdag in het dorp Sarhade Wakhan

Rustdag en wandeling door het dorp om vertrouwd te raken

met de levensstijl van de Wakhi-mensen. De mensen die hier leven zijn Pamir-bewoners met zijn eigen “Wakhi”-taal. Deze taal wordt ook gesproken door de bevolking in de naburige Tadzjiekse grensgebieden en in het noordelijke deel van Pakistan, dat op de grens met de Wakhan Corridor ligt. Meestal zijn de mensen van beide kanten van de grens familieleden van elkaar. De mensen van Wahan behoren tot de Ismaili-tak van de islam, die verschilt van Orthodoxe islam in veel van zijn gebruiken en tradities.

Vrouwen bedekken hun gezicht niet en zijn altijd gekleed in felle kleuren. Maar helaas begon de propaganda van de Islamitische staat Afghanistan haar stempel op hen te drukken. Accommodatie in een homestay, alle maaltijden inbegrepen.

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 12, Terugrit naar Qalai Panja

dagafstand: 120 km, 5-6 uur

Vandaag, op de weg terug naar Kalai Panja, zullen we andere landschappen van de Wahan Corridor zien, die we misten op de weg naar Sarkhad Wahan. De weg zal continu omlaag lopen en deze reis naar Kalai Panja zal niet vervelen.

Accommodatie in een pension (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 13, Transfer naar Sulton Ishkashim

dagafstand: 130 km, 6-7 uur

Deze weg, gebouwd door Sovjet-soldaten, is de levensader voor de mensen in deze vallei. Het is vooral belangrijk voor de Kirgiezen, die wonen op een afstand van zes dagen vanaf het laatste dorp, Sarkhad Vakhan, in de Kleine en Grote Pamirs op de grens met China in het oosten.

Accommodatie in een pension (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 14, Oversteken van de Afghaans-Tajiekse grens en transfer Khorog

dagafstand: 128 km, 4-5 uur
U keert terug naar Tadjikistan!

Het zou een vrij vlotte reis moeten zijn. Niet ver van Khorog zijn de Ruby Mines van Khu i Lal (waar Badakhshani robijnen al in de 14e eeuw werden gedolven).

Khorog is het administratieve centrum van de regio Pamir, gesitueerd dramatisch diep in de vallei bij de samenvloeiing van de rivieren Panji en Gunt en ingesloten door de bergtoppen. Er zijn een aantal plaatsen om te bezoeken, van het etnografisch museum tot de verrassend goed gevulde botanische tuinen (één van de hoogste ter wereld). Daarnaast is de stad de locatie van één van de weinige universiteitscampussen in Centraal-Azië. Accommodatie in een hotel. (alle maaltijden inbegrepen).

Pamir Highway in Tajikistan

Dag 15, Khorog-Bartang vallei

dagafstand: 120 km, 3-5 uur

Als we Khorog achter ons laten, gaan we naar het oosten en brengen we de dag door met 4×4’s en te voet door de betoverende Bartang-vallei. Heel anders dan zowel de Hoge Pamir als de Wakhan-vallei, is Bartang bezaaid met kleine dorpjes en percelen die zijn uitgehouwen uit de berghellingen.

Beschouwd als een van de mooiste plekjes in de westelijke Pamirs, is de vallei beroemd om zijn prachtige wandelmogelijkheden, gastvrije dorpen en lokale muzikanten. We zullen de nacht doorbrengen in het dorp Siponji, historisch gebruikt als een schuilplaats voor naburige Afghaanse slavenhandelaren. Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Dag 16, Bartang vallei – Kalai-Khumb

dagafstand: 260 km, 6-7 uur

Vanmorgen vertrekken we te voet, steken de rivier over en lopen naar het volgende dorp, waar onze chauffeurs ons zullen ontmoeten. We vervolgen onze weg naar Kalai-Khumb, waar we de nacht zullen doorbrengen.
De reis van vandaag brengt ons zo dicht bij Afghaanse dorpen aan de overkant van de rivier dat je naar elkaar kunt zwaaien.

Accommodatie in een pension. (alle maaltijden inbegrepen).

Dag 17, Kalai-Khumb – Dushanbe

dagafstand: 370 km, 8-9 uur

Vandaag rijden we een hele dag door canyons en landbouwgrond naar Dushanbe, de hoofdstad. Nadat we ons hotel hebben ingecheckt en ons hebben opgefrist, zijn we vrij en kunnen bijvoorbeeld de stad ingaan voor het diner.

Accommodatie in een hotel. (ontbijt en lunch inbegrepen)

Tajikistan

Dag 18, Dushanbe

Vandaag hebben we de hele dag om de hoofdstad van Tadjikistan te verkennen, de bezienswaardigheden te bekijken en misschien wat souvenirs in te slaan.

Afhankelijk van de openingstijden bezoeken we het indrukwekkende Museum van Nationale Oudheden, met het grootste Boeddhabeeld van Azië in nirvana (een machtige 13 meter). En daarnaast oude wapens en portretten van Alexander de Grote.

Accommodatie in een hotel. (inclusief ontbijt).

Dushanbe. Dramm theatre

Dag 19, Dushanbe, Transfer naar vliegveld

Transfer naar het vliegveld voor uw retourvlucht, einde van de reis.

De kosten van dit programma zijn op aanvraag beschikbaar.
Inbegrepen in de aanbieding zullen zijn:
– alle overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt, in homestays en in hotels volgens programma
– alle transfers per auto/minibus, in totaal 2.700 km
– services van een Engelssprekende gids gedurende de gehele reis
– entreekaarten voor bezienswaardigheden en natuurparken volgens het programma
– alle lunches & diners behalve in de steden Bishkek, Osh, Khorog en Dushanbe

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, early check-ins, hotel in Bishkek, maaltijden in Bishkek, Osh, Khorog en Dushanbe, visa voor Tadjikistan en Afghanistan, en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Kirgizië, Tadjikistan, Pamirs, Afghanistan

  DATA

  mei-oktober

  PRIJS

  op aanvraag

  LENGTE

  19 dagen

  Contact