Oezbekistan en Turkmenistan in 14 dagen

Oezbekistan en Turkmenistan in 14 dagen

Het oude stadsdeel van Khiva

Het oude stadsdeel van Khiva

Hoogtepunten van deze 14-daagse reis in Oezbekistan en Turkmenistan:
– excursies in de klassieke historische Oezbeekse steden Khiva, Boechara & Samarkand
– kamperen bij de fameuze Darwaza gaskrater in de Turkmeense woestijn
– bezoek aan het nog tribale dorpje Nohur in Turkmenistan
– verblijf in sfeervolle pensionnetjes in de oude centra van de Oezbeekse steden
– bezoek aan de archeologische vindplaats bij Merv in Turkmenistan

In 14 dagen reist u dwars door Oezbekistan en Turkmenistan. Een afwisselend en intensief programma met aankomst en vertrek in Tashkent. Om de variatie te benadrukken: u bezoekt de Oezbeekse Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand, de hoofdsteden Tashkent en Ashgabat, de gaskrater Darwaza (waar u ook kampeert!), de archeologische vindplaatsen Konye Urgench en Merv in Turkmenistan en een bijzonder dorpje in het Kopet Tag gebergte in Turkmenistan.

Wij verzorgen voor uw de uitnodigingsbrief voor het Turkmeense visum, dat u bij aankomst aan de landsgrens met Oezbekistan kunt verkrijgen. Een Oezbeekse visum is niet meer noodzakelijk sinds 2019.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in  Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent voor de start van uw reis in Oezbekistan en Turkmenistan.

Dag 2

Dagafstand: 20 km

tashkent-tv-tower

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.

Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Vervolgens start uw reis in Oezbekistan met een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah.

Na lunchtijd gaat u verder naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand: 700 km per vliegtuig, 30 km per auto

Khiva from the top

Khiva van bovenaf

U staat vroeg op om de vlucht naar Urgench (90 min) in het verre westen van Oezbekistan te pakken, en van daaruit een auto naar het nabij Khiva, hoofddoel van vandaag.

Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. Vandaag dwaalt u met een gids door de oude stad en leert over haar gebouwen en geschiedenis.

Dag 4

Dagafstand: 80 km

Khiva outside city walls

Stadsmuren van Khiva

’s Ochtends heeft u tijd om zelf Khiva verder te verkennen en de sfeer van voormalige tijden te ervaren. Vervolgens wordt u in de middag naar de grens met Turkmenistan gebracht, een uur rijden.

Onderweg ziet u de gevolgen van het opdrogen van het Aralmeer. Overal is de bodem bedekt met een laagje zout, weggewaaid van de drooggevallen bodem van het voormalige meer. Een een catastrofe voor de leefomgeving in de wijde omtrek.

Aangekomen bij de grens kunnen de formaliteiten aan beide zijden, afhankelijk van de dagelijkse drukte, een half uur of langer duren. U wandelt zelf door het stukje niemandsland tussen de twee landen. Aan de Turkmeense kant zal uw uitnodigingsbrief worden gevraagd waarmee u het visum ontvangt. Een chauffeur wacht u op voor verder vervoer naar de stad Dashoguz. Hier verblijft u in een hotel en bent de rest van de dag vrij.

Dag 5

Dagafstand: 350 km

Darwaza gas crater, Turkmenistan

Darwaza gaskrater

En afwisselende dag in de Turkmeense woestijn staat voor de boeg. Op een uur rijden van Dashoguz bevinden zich de fantastische bouwwerken en ruïnes van Konye Urgench, uw eerste doel vandaag. Uiteraard krijgt u tijd om deze te bezichtigen.

Na de lunch volgt een lange rit richting Ashgabat dwars door de Karakum woestijn naar de gaskrater van Darwaza. Ongeveer halverwege de rit volgt een afslag over onverharde paden naar rechts de woestijn in. Na een korte rit bereikt u de Darwaza gaskrater, die al sinds 1974 onafgebroken brandt door een menselijke vergissing!

In de avond een bijzondere plek om te verblijven en foto’s te maken. Diner (inbegrepen) in de woestijn, accommodatie in een yurtkamp.

Dag 6

Dagafstand: 250 km

Ashgabat new city, Turkmenistan

Na ontbijt rijdt u in ongeveer twee uur door naar de hoofdstad Ashgabat, check-in het hotel. Een dag van excursies in het opmerkelijke Ashgabat, dat een nieuwe, geheel uit Italiaans wit marmer opgebouwd stadsdeel kent!

Op het programma staan verder (kan worden aangepast aan uw wensen) bezoeken aan de enorme Tolkuchka bazaar (open op donderdag, zaterdag en zondag), en het Nationale Museum van Turkmenistan. Verder naar Nisa, ooit de hoofdstad van de Parthen (300 vC – 300) en gelegen vlak buiten Ashgabat. Tenslotte kunt u vandaag nog bezoeken de Ertogrul Gazi Moskee en de ‘Boog van Neutraliteit’. Bovenop (75 meter) kunt u genieten van het panorama.
Accommodatie in Ashgabat.

Dag 7

Dagafstand: 150 km

Nohur Village in Turkmenistan

Tribale begraafplaats in Nohur

Excursie naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee (met plek voor 20.000 gelovigen!) & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).

Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjet unie oogluikend toegestaan! In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Tegen de avond terugkeer naar uw hotel in Ashgabat.

Dag 8

Dagafstand: 300 km per vliegtuig en 50 km per auto

Ruins in Merw, Turkmenistan

Ruines in Merv

U gaat vandaag vroeg uit de veren om de vlucht van 07:00 uur naar Mary te halen (40 minuten). Vanuit Mary wordt u overgebracht naar het oude Merv (27 km). Dit was ooit een van de grootste steden van Centraal-Azië, nu liggen verspreid over ruim 100km2 slechts restanten, tussen de grazende kamelen en schapen.

U zult hier bezoeken, met een goed geïnformeerde gids die de geschiedenis tot leven zal laten komen; Erk Kala (6e eeuw vC), Gyaur Kala (3e eeuw vC), het Mausoleum van Sultan Sanjar (12e eeuw), de Grote en Kleine Kiz Kala (6e-8e eeuw) en het Mausoleum van Mohammed ibn Zeid (12e eeuw).
Daarnaast bezoekt u in Mary het Historische museum. Accommodatie in Mary.

Dag 9

Dagsafstand: 350 km

Bukhara Center in early morning

Centraal Boechara in de vroege ochtend

Een dag van lange transfers door de woestijn vandaag. Allereerst naar de stad Turkmenabat, nabij de grens met Oezbekistan, waar u de lunch zult gebruiken. U steekt de grens weer over naar Oezbekistan, waarvoor u reeds over een visum beschikt. Boechara bevindt zich op ongeveer 1,5 uur rijden van de grens.

Bij aankomst checkt u in en bent u de rest van de dag vrij om de oude stad van Boechara alvast te verkennen. Waant u zich in de tijden van de Zijde Route!

Dag 10

Dagafstand: 10 km

Famous Lyabi Hauz in Bukhara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).

Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani mauseleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.

U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Dag 11

Dagafstand: 270 km

Samarkand Registan Ensemble

s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 12

Dagafstand: 20 km

Ulugbek Observatory in Samarkand

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Tot de lunch zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand.

Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

Dag 13

Dagafstand: 320 km

Typisch Uzbek market

Typische Uzbeekse markt

U heeft twee mogelijkheden om vandaag van Samarkand naar Tashkent te reizen. Allereerst kan dat per auto of minibus (afhankelijk van uw groepsgrootte). Het duurt langer (4 uur ongeveer) en u kunt onderweg een picknick-stop maken op een aantrekkelijke plek.

Anderzijds is daar het alternatief van de moderne sneltrein, die het traject in twee uur aflegt en om 17 uur vertrekt. In dit geval heeft u nog een flink dagdeel in Samarkand tot uw beschikking. Laat u ons weten wat uw voorkeur heeft. Bij aankomst in Tashkent wordt u opgewacht op het treinstation en naar uw hotel gebracht. De extra kosten voor de sneltrein, incl. transfer bij aankomst naar uw hotel bedragen €20 per persoon.

Tashkent was ooit de vierde stad van de Sovjet unie en ademt veel meer dan de eerder bezocht steden op deze reis nog de Sovjet-sfeer uit. Tip: neem een kijkje of reis een stukje in de metro van Tashkent, met prachtige ondergrondse stations.

Dag 14

In de nacht volgt de transfer naar het vliegveld, einde van uw reis in Oezbekistan en Turkmenistan.

De kosten van deze reis in Oezbekistan en Turkmenistan bedragen bij zes personen indicatief €1.670 per persoon, bij vier personen €1.840 p.p. en bij twee personen €2.140 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in middenklasse hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk), plus één overnachting in een yurt in Turkmenistan (met diner inbegrepen).
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vluchten in beide landen en treinkaarten in Oezbekistan
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies in Oezbekistan
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma in Oezbekistan
– services van een chauffeur in Turkenistan (een Engelstalige gids kan worden ingehuurd)
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
– de uitnodigingsbrief (LOI) voor het Turkmeense visum (dat bij binnenkomst in het land wordt verkregen)

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, het Turkmeense visum, de entreegelden in Turkmenistan en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.
Rekent u bij binnenkomst in Turkmenistan van kosten van ongeveer USD 110 per persoon voor het visum en een migratie-taks, te betalen in USD cash.

Optioneel: het inhuren van een Engelstalige gids voor het Turkmeense deel. Inclusief de entreegelden voor de bezienswaardigheden tijdens de excursies bedragen de meerkosten per persoon bij zes, vier en twee personen resp. €165, €175 en €290.

  Informatie

  PLAATS

  Oezbekistan en Turkmenistan

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.670-1.840-2.140 p.p. bij zes, vier resp. twee personen

  LENGTE

  14 dagen

  Map of Central Asian tour route

  Contact