Rondreis in Oezbekistan en Kazachstan

Zijderoute Oezbekistan en Kazachse Nomaden

20130226_123135-custom

Khiva in Oezbekistan van bovenaf

Hoogtepunten van deze 16-daagse reis in Kazachstan en Oezbekistan:
– de legendarische Oezbeekse steden Boechara en Samarkand
– sfeervolle pensionnetjes in de oude centra van deze twee steden
– het spectaculaire Aksu-Jabagly natuurreservaat in Kazachstan
– een rondreis van vier dagen vanuit Almaty over het ongerepte platteland van Kazachstan

Een reis bestaande uit twee geheel verschillende delen. In Oezbekistan ligt de nadruk op het bezoeken van de Zijderoute steden Boechara en Samarkand, naast de hoofdstad Tashkent.
Op dag 7 steekt u nabij Tashkent de landgrens met Kazachstan over en rijdt door het het Aksu-Jabagly natuurreservaat, het oudste in Centraal-Azië. Na de cultuur van Oezbekistan volgt de natuur van Kazachstan. Met de nachttrein komt u in Almaty, bezoekt de stad een dag en vervolgt met een vierdaagse rondreis door het platteland en verschillende spectaculaire natuurparken, door gebieden waar ’s zomers nog nomaden leven.

Ter afsluiting vertrekt u na terugkomst in Almaty met een luxe nachttrein naar Astana om daar de moderne en verbluffende nieuwe hoofdstad nog een dag mee te maken.

Een visum is sinds 2019 niet meer noodzakelijk voor een bezoek een Oezbekistan, en al eerder niet meer voor Kazachstan.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in  Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent, de start van uw reis in Kazachstan en Oezbekistan.

Dag 2

dagafstand: 20 km

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.

Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna start uw reis in Oezbekistan met een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  U bezoekt allereerst historische bezienswaardigheden en vervolgens moderne attracties.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

 

Dag 3

Dagafstand: 700 km per vliegtuig, 30 km per auto

Stadsmuren van Khiva

U staat vroeg op om de vlucht naar Urgench (90 min) in het verre westen van Oezbekistan te pakken, en van daaruit een auto naar het nabij Khiva, hoofddoel van vandaag.

Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. Vandaag dwaalt u met een gids door de oude stad en leert over haar gebouwen en geschiedenis.

 

Dag 4

dagafstand: 500 km

Oud Boechara

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

Het is ook mogelijk dit traject af te leggen per trein, laat u ons weten wanneer dat uw voorkeur heeft.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen, eventueel met gids (op verzoek).

U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

Dag 5

dagafstand: 10 km

Lyabi Hauz in Boechara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).

Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani mauseleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Dag 6

dagafstand: 270 km

Registan Ensemble in Samarkand

’s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek.

Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 7

dagafstand: 20 km

Ulugbek Observatorium in Samarkand

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Tot de lunch zult u aanschouwen (indien u een korter excursieprogramma wenst kunt u dat aangeven): Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee.

De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.

Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

Transfer per sneltrein naar Tashkent van 17:00-19:10 uur en transfer naar uw hotel.

Dag 8

dagafstand: 500 km

Aksu Jabagly natuurreservaat

Transfer naar de grensovergang naar Kazachstan bij Chernaevka. De grens steekt u zelf over (een visum voor Kazachstan is niet nodig) en aan de Kazachse kant wacht een nieuwe auto met chauffeur.

Vervolgens brengt de Kazachse chauffeur u in een kleine drie uur naar het dorpje Jabagly, entree tot het Aksu Jabagly natuurreservaat. Daar verblijft u in een pensionnetje. Lunch en diner zijn inbegrepen vandaag.

Dag 9

dagafstand: 40 km

Paardrijden in Aksu-Jabagly

U geniet een excursie in het natuurreservaat met bezoek aan de Aksu Canyon en tijd om te wandelen. (Optioneel: paardrijden, huur van paarden niet meegenomen in de aanbieding). Het natuurreservaat is het oudste van Centraal-Azië met een fantastische flora en fauna. In het hooggebergte leven zelfs beren, wolven en sneeuwluipaarden. In het voorjaar staat het in bloei met wilde tulpen.

Om 18:00 volgt de transfer naar het treinstation (20 minuten) om de nachttrein naar Almaty te nemen. Lunch is vandaag inbegrepen.

 

Dag 10

dagafstand: 600 km per trein, 80 km per auto

Panfilov Kathedraal in Almaty

Aankomst in Almaty in de morgen rond 8 uur. Transfer naar uw hotel en vrije tijd om te rusten in de ochtend. Vervolgens heeft u van 13-18 uur een stadsexcursie met ook een bezoek aan het Medeo complex en het Shymbulaq ski-resort net buiten de stad in het hooggebergte.

Andere bezienswaardigheden in Almaty zijn het Panfilov park, de Groene Bazaar, de Kok Tube heuvel en het Nationale Museum. Geeft u aan aan de gids wat u graag wilt bezoeken.

 

Dag 11

dagafstand: 320 km

De Zingende Duin in Altyn Emel, Kazachstan

Eerste dag van een vierdaagse rondreis door de provincie Almaty. Vandaag rijdt u door de steppe naar het dorpje Basshi in het Altyn Emel natuurpark dat een landschap van semi-woestijn kent. Na de lunch te hebben genoten in Basshi volgt een excursie naar de Zingende Duin op 35 km afstand, een enorme duin waarvan niet bekend is hoe hij hier is ontstaan. (Let op; het zingende geluid wordt veroorzaakt wanneer u van de duin afloopt of glijdt).

Terugkeer naar Basshi, diner en accommodatie. Lunch en diner inbegrepen.

 

Dag 12

dagafstand: 140 km

Aktau bergen, Altyn Emel Kazachstan

U verblijft nog een dag in het Altyn Emel natuurpark en maakt vandaag een wandeling in de onwezenlijke witte- en rode bergketens Aktau en Kakatau. Lunch is inbegrepen (lunchbox) en diner ook, overnachting wederom in hotel Altyn Emel in het dorpje Basshi.

 

Dag 13

dagafstand: 350 km

Eerste Kolsai meer, Kazachstan

Transfer vanuit Altyn Emel naar de Kolsai meren, in een geheel ander landschap aan de grens met Kirgizië. Na aankomst in de vroege middag heeft u tijd voor een wandeling. Overnachting in het dorpje Saty op 10 km van het eerste mee, bij een Kazachse familie. Lunch en diner zijn inbegrepen. De drie meren liggen op een hoogte van resp. 1.818, 2.250 en 2.850 meter hoogte. ’s Zomers treft u hier de Kazachse nomaden met hun yurts.

Als u tijdig arriveert is het mogelijk een excursie te maken naar het spectaculaire Kayndi meer op een klein uur rijden vanuit uw homestay in Saty.

Dag 14

dagafstand: 310 km

Charyn Canyon, Kazachstan

Transfer terug maar Almaty (310 km), maar niet voordat u onderweg de Charyn Canyon bezoekt, het meest spectaculaire natuurfenomeen in dit deel van Kazachstan. Lunch is inbegrepen vandaag.

U heeft hier tijd voor een wandeling in de canyon. Rond het eind van de middag aankomst in Almaty. U wordt afgezet bij het treinstation van Almaty voor de luxe nachttrein naar Astana, die er 12 uur over doet.

Dag 15

dagafstand: 1.000 km per trein, 20 km per auto

Baiterek Toren in Astana, Kazachstan

Aankomst in Astana rond 7 uur in de ochtend. Transfer naar uw hotel en tijd op op te frissen en te ontbijten. Vanaf 11 uur geniet u nog een excursie in moderne Astana, d.w.z. in het moderne deel met de fantastische nieuwe bouwwerken ontworpen door wereldberoemde architecten. Transfer terug naar uw hotel.

Dag 16

In de nacht of vroege ochtend wordt u naar de luchthaven van Astana gebracht, eind van uw reis in Oezbekistan en Kazachstan.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen indicatief €1.650 per persoon, bij vier personen €1.940 p.p. en bij twee personen €2.440 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in middenklasse hotels (3* en 4*) en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor de binnenlandse vlucht in Oezbekistan en treinkaarten in Kazachstan
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies; tijdens de rondreis vanuit Almaty alleen van een Engelssprekende chauffeur
– vijfmaal lunch en viermaal diner in Kazachstan
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige lunches en diners en alle andere niet genoemde services en een eventuele vroege check-in bij aankomst in Tashkent. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Oezbekistan en Kazachstan

  DATA

  april-oktober hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.650-€1.940-2.440 p.p. bij zes, vier en twee personen

  LENGTE

  16 dagen

  Contact