Oezbeekse Steden en Tadjiekse Bergen & Meren

Oezbeekse Steden en Tadjiekse Bergen & Meren

Zevenmeren gebied in Tadjikistan

Deze reis in Oezbekistan en Tadjikistan is een combinatie van een stedenbezoek in m.n. Oezbekistan en een pittige trektocht in Tadjikistan. Wij wijzen u erop dat voor deze trektocht, die tot bijna 4.000 meter hoogte gaat, een goede conditie is vereist.
Daarnaast is het mogelijk i.p.v. de trektocht tijdens het Tadjiekse deel een wandeltocht van enkele dagen te organiseren. Dat is in hetzelfde gebied maar aanzienlijk minder zwaar. U verblijft dan niet in tenten maar in homestays en uw bagage wordt per auto vervoerd. Ook geschikt voor gezinnen. Schrijft u ons aan voor de exacte voorwaarden. Of vraag naar de referentie van een Nederlands gezin dat in 2018 dit programma aflegde inclusief de wandeltocht in Tadjikistan.

Hoogtepunten van deze 14-daagse reis in Oezbekistan en Tadjikistan:
– bezoeken aan de drie legendarische steden Khiva, Boechara en Samarkand
– de sfeervolle accommodaties in de Oezbeekse steden
– de prachtige en ruige natuur in Tadjikistan
– de gastvrijheid in Tadjikistan tijdens de trektocht of het wandelen
– uitstekende services tijdens de pittige trektocht

Oezbekistan is sinds 2019 visumvrij en Tadjikistan sinds 2022 ook.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in op de Zijderoute en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand: 20 km

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.
Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna start uw reis in Oezbekistan met een excursie in Tashkent. In grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

tashkent-tv-tower

TV-Toren in Tashkent

Dag 3

Dagafstand: 30 km

U staat vroeg op om de vlucht naar Urgench (90 min) in het verre westen van Oezbekistan te pakken, en van daaruit een auto naar het nabij Khiva, hoofddoel van vandaag.
Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. U bezoekt samen met een gids de oude stad. En zult leren over de bouwwerken en de geschiedenis van Khiva.

Khiva from the top

Khiva van bovenaf

Dag 4

Dagafstand: 500 km

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen.
U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

U kunt ervoor kiezen om van Khiva naar Boechara te reizen per trein.

Kalyan Mosque in Bukhara, Uzbekistan

Dag 5

Dagafstand: 10 km

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).
Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani Mausoleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor. Vervolgsens de Chashma-Ayub Mausoleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Famous Lyabi Hauz in Bukhara

Dag 6

Dagafstand: 270 km

’s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, en zelfs een katoenfabriek bezoeken. Tevens stopt u onderweg bij het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

U kunt er ook voor kiezen om per sneltrein te reizen van Boechara naar Samarkand.

Ulugbek Observatory in Samarkand

Dag 7

Dagafstand: 20 km

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd. En hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Op het programma vandaag staan: het Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane.

De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

Registan Ensemble in Samarkand

Dag 8

Ontbijt in het hotel, transfer naar de grens (ongeveer één uur) met Tadjikistan en grensovergang.

Ontmoeting met Tadjiekse gids & chauffeur en transfer naar de stad Penjikent stad voor de lunch. Verder naar de Zeravshan-vallei, naar Artuch.

De Zeravshan Valley is beroemd om zijn unieke berglandschappen en prachtige meren. Aankomst bij een Tadjieks gastgezin in het dorp Artuch, waar we onze wandelgids, kok en dragers zullen ontmoeten. Overnachting in de homestay. Alle maaltijden zijn inbegrepen vandaag.

Fann Mountains, Tajikistan

Dag 9, eerste dag trektocht

12 km trekken, ongeveer vier uur, hoogste punt 2.800 meter

Via een duidelijk pad bereiken we de vallei van de Urjam-rivier, lopende door een mix van jeneverbesstruiken en loofbossen die twee gigantische steile dammen bedekken aan de rechterkant van de nauwe kloof. De dammen dienen als een natuurlijk filter voor water dat in het riviertje stroomt. Het pad wordt vlakker zodra we eenmaal boven de bovenste dam zijn. Een turquoise ketting omlijst de Kulikalon-meren, dat fraai afsteekt bij de grillige toppen van de Pamir Fann-bergen, waaronder Maria (4970 m) Mirali (5120 m), Rudaki (4900 m) en Adamtash (4700 m), die bekend staan ​​als de “Kulikalon-muur”.

Na een picknick lunch gaan we verder door het jeneverbessenbos en gaan naar de oostelijke oever van het meer van Bibidjanat waar we zullen kamperen. Leun achterover, ontspan en geniet van de zonsondergang boven Mirali Piek. Overnachting in het kampement, de maaltijden zijn vandaag inbegrepen.

Fann Mountains, Tajikistan

Dag 10

12-14 km trekken, ongeveer vijf uur, hoogste punt 3.530 meter

Na een stevig ontbijt pakken we ons kamp op en trekken bergopwaarts van het jeneverbessenbos en de alpenweiden naar de Adauddinpas (3.860m). Hier zullen we het hele Kulikalon Lakes-systeem kunnen zien. De besneeuwde toppen van Chapdara (5050m), Bodhona (5138m) en Zamok (5070m) zijn ook te zien.

Na een picknick lunch dalen we steil af op een rotsachtig pad naar onze kampeerplek op een open plek bij het Alauddin-meer. Vanmiddag kunt u kiezen voor een gemakkelijke wandeling rond de meren, of relaxen op onze camping. Overnachting in het kamp in tenten, alle maaltijden zijn inbegrepen.

Seven Lakes Region, Tajikistan

Dag 11

15-17 km trekken, ongeveer zes-zeven uur, hoogste punt 3.830 meter

Na het ontbijt trekken we de over Aloudin-pas (3830 m), naar de meren van Kuli Kalon. Op de pas picknicken, vervolgens afdaling naar de Kalon-meren. Diner en overnachting in tenten, alle maaltijden weer inbegrepen.

Seven Lakes Region, Tajikistan

Dag 12

10 km trekken, ongeveer vier-vijf uur, hoogste punt 3.550 meter

Na het ontbijt volgt een trekking over de Chukurak-pas (3.550 m) op weg naar het Chukurak-meer. Diner en overnachting in tenten, alle maaltijden weer inbegrepen.

Seven Lakes Region, Tajikistan

Dag 13

Dagafstand: 250 km

Na het ontbijt rijdt u naar de hoofdstad Dushanbe, met een lunch onderweg.

Bij aankomst checkt u in het hotel en geniet vervolgens een excursie in de stad. Eerst bezoeken we Rudake Park, de nationale bibliotheek, het Witte Huis, ‘de zegel van de natie’ en het parlementsgebouw.

Hierna zullen we door het nationale park wandelen om foto’s te maken van de grootste nationale vlag ter wereld: een 165 meter hoge paal, 30 meter breed en 60 meter lang! Daarna bezoekt u het Gurminj-museum voor traditionele muziekinstrumenten. Overnachting in een hotel. Maaltijden zijn inbegrepen.

Dag 14

Na het ontbijt naar het vliegveld rijden. Vertrek. Einde van de tour

De kosten van deze reis in Oezbekistan & Tadjikstan bedragen bij zes personen €1.795 per persoon, bij vier personen €1.925 p.p. en bij twee personen €2.360 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk), inclusief een vroege check-in op dag 1
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vlucht Tashkent-Urgench
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies in Oezbekistan en tijdens de trektocht in Tadjkistan, en in Dushanbe
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
– alle maaltijden in Tadjikistan
– services van dragers , een kok en draagezels tijdens de trektocht
– alle kampeeruitrusting voor de trektocht

De eenpersoons toeslag bedraagt €130 (alleen mogelijk voor het Oezbeekse deel en het hotel in Dushanbe op de laatste dag)

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners in Oezbekistan, een eventueel benodigde vroege check-in bij aankomst in Tashkent en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Oezbekistan & Tadjikistan

  DATA

  mei-oktober

  PRIJS

  €1.795-1.925-2.360 p.p. bij zes, vier resp. twee personen

  LENGTE

  14 dagen

  Contact