Klassieke Rondreis

Klassieke rondreis Tashkent, Khiva, Bukhara, Samarkand and Shahrisabz

Lyaby Hause Pond in Bukhara, Uzbekistan

Hoogtepunten van deze klassieke rondreis naar o.a. Samarkand en Boechara:
– verblijf in een sfeervol pension in de eeuwenoude en ommuurde oude stad Khiva
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– dagtrip naar de geboorteplaats van Timur, namelijk Shahrisabz

Een rondje Oezbekistan met een bezoek aan de ‘Sovjet’ hoofdstad Tashkent en de legendarische Zijderoute steden Khiva, Boechara, Samarkand plus Shahrisabz. Oftewel in negen dagen, inclusief de vliegdagen, bezoekt u de vijf toeristische hoogtepunten van het land.

Onze klanten hebben dit programma (en andere programma’s) gewaardeerd en erover geschreven onder Ervaringen van Reizigers en in ons Blog op deze pagina’s.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Oezbekistan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent voor u reis naar Samarkand en Boechara, en andere historische plaatsen in Oezbekistan!

Dag 2

Dagafstand:

30 km

tashkent-tv-tower

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.

Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna kunt u genieten van een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand:

1.000 km

Khiva outside city walls

Stadsmuren van Khiva

U staat vroeg op, ontbijt en wordt naar de luchthaven van Tashkent gebracht voor de vroege vlucht naar Urgench in het noordwesten van Oezbekistan. Bij aankomst  wordt u opgewacht door een chauffeur en naar het nabijgelegen Khiva gebracht op een half uur rijden.
Nadat u bent ingecheckt in ons hotel heeft u gehele dag om te genieten van de oude stad Khiva, een soort openluchtmuseum. Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden klein zijn is het makkelijk te belopen.

Bij een volledige excursie komen aan bod: het Kunya-Ark Fort (inclusief Kurinish Khana), de Mohammed-Amin-Khan Madrassa, de Islam Khodja minaret, het Palvan-Kari complex, het Abd Al Bobo complex, de Rafanek Madrassa, de Amir-Tur Madrassa, het Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum, de Mazary Sharif Madrassa, de Kheivak waterput, het Uch Avlioli (“drie heiligen”) Mausoleum, de Jami Moskee, de Kutluq-Murad Inaq Madrassa en tenslotte het Pakhlavan Mahmoud Mausoleum!

Dag 4

Dagafstand:

500 km

Khiva from the top

Khiva van bovenaf

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya.

Deze rit kan ook per trein worden afgelegd, laat u ons weten in dat geval.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen, eventueel met gids (op verzoek).
U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Famous Lyabi Hauz in Bukhara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).
Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani mauseleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Dag 6

Dagafstand:Ulugbek Observatory in Samarkand

270 km

s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft. Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Ook de transfer van Boechara naar Samarkand kan worden afgelegd per sneltrein, laat u ons weten in dat geval.

Dag 7

Dagafstand:

20 km

Typisch Uzbek market

Typische Oezbeekse markt

Samarkand Registan Ensemble

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Vandaag zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie. En meer!

 

Dag 8

Dagafstand:

170 km

Dagtrip naar Shahrisabz, geboorteplaats van Timur en gelegen op 85 km afstand van Samarkand.
Bezoek aan zijn paleis Ak Sarai, de Kok Gumbaz moskee, het mausoleum van Jehangir (zijn kleinzoon) en het mausoleum van Timur zelf.

Terug rit naar Samarkand naar het treinstation voor de sneltrein van 17 uur naar Tashkent, aankomst 19 uur. Transfer naar uw hotel.

Dag 9

In de avond van dag 9 of vroege ochtend van dag 10 wordt u naar de luchthaven van Tashkent gebracht. Einde van de reis.

De kosten van dit programma naar o.a. Samarkand en Boechara bedragen bij zes personen indicatief €995, bij vier personen €1.080 p.p. en bij twee personen €1.210 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld plus de treintickets Samarkand-Tashkent
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg

De eenpersoons toeslag bedraagt €150.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, een eventuele vroege check-in op dag 2 en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand, Shahrisabz

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.080-1.210 p.p. bij vier resp. twee personen.

  LENGTE

  9 dagen

  Map of Central Asian tour route

  Contact