Kirgizië & Oezbekistan in 16 dagen

Kirgizië & Oezbekistan in 16 dagen

At the Son Kul Lake, Kyrgyzstan

Schaapskudde bij het Son Kul meer in Kirgizië

Hoogtepunten van deze 16-daagse reis in Kirgizië & Oezbekistan:
– excursies in de klassieke historische Oezbeekse steden Boechara & Samarkand plus de hoofdstad Tashkent
– een bezoek aan ambachtelijke fabriekjes in de Fergana vallei in Oezbekistan
– een avontuurlijke reis dwars door Kirgizië inclusief hooggebergte
– bezoeken aan verschillende kloven en canyons in Kirgizië
– verblijf in Kirgizië aan het Son Kul meer op 3.000 meter hoogte in een yurt

Zonder twijfel zijn Kirgizië en Oezbekistan de twee meest populaire toeristische bestemmingen in Centraal-Azië. Dit is een ideale combinatie van landen voor mensen geïnteresseerd in zowel de natuur als de geschiedenis en cultuur van de regio. Daar komt bij dat Kirgizië en Oezbekistan een geheel verschillende cultuur kennen. De Kirgiezen zijn van oudsher nomaden en in de zomer treft u nog honderden yurts aan verspreid door het land. Een land dat wordt gedomineerd door hooggebergte en prachtige bergmeren.

Oezbeken zijn nooit nomaden geweest maar juist bouwers (van steden en monumenten) en verbouwers (van landbouwgewassen).  Bergachtige gebieden zijn er ook maar grotendeels is Oezbekistan vlak, deels vruchtbaar en grotendeels woestijnachtig. Het land is populair vanwege de prachtige en goed bewaard gebleven Zijderoute steden Boechara en Samarkand, alsmede ook  de heerlijke keuken en de ambachtelijke souvenirs.

Tenslotte, een bezoek aan Kirgizië is optimaal in de zomermaanden, wanneer alle wegen toegankelijk zijn. Oezbekistan is dan juist zeer heet en niet voor iedereen aantrekkelijk. Optimale periodes voor een bezoek zijn het begin en einde van de zomer (mei-juni en september-oktober). In het voorjaar is een omgekeerde volgorde, dus met de start in Oezbekistan, daarom te prefereren (en mogelijk).

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in  Centraal-Azië hier.

Dag 1: Vertrek van huis naar Manas Airport in Bishkek, Kirgizië

Dag 2: Luchthaven “Manas” – Bishkek stad (40 km, 1 uur rijden)
Gids zal gasten op de luchthaven ontmoeten. Transfer naar de stad Bishkek en stadstour. Diner in een plaatselijk restaurant.
Inchecken in het hotel. Overnachting in Bishkek.

Dag 3: Bishkek – Burana-toren – Chon Kemin (200 km, 4 uur rijden)
Ontbijt in het hotel. Transfer naar Burana. Excursie bij aankomst.

Burana-toren
De Burana-toren is een grote minaret in de Chuy-vallei in het noorden van Kirgizië. Het ligt ongeveer 80 km ten oosten van de hoofdstad van het land, Bishkek, in de buurt van de stad Tokmok.

De toren, samen met grafstenen, enkele grondwerken en de overblijfselen van een kasteel en drie mausolea, is het enige dat overblijft van de oude stad Balasagun. Deze werd aan het einde van de 9e eeuw door de Karakhanids werd gesticht. De toren werd gebouwd in de 11e eeuw en werd gebruikt als sjabloon voor andere minaretten. Via een buitentrap en een steile wenteltrap in de toren kunnen bezoekers naar de top klimmen. Het is een van de oudste architectonische constructies in Centraal-Azië.

Rijd verder naar Chon Kemin. Lunch bij aankomst in het pension. Vrije tijd. Geniet van uw tijd bij het zwembad of een korte rit te paard. Diner en overnachting in een pension.

Dag 4: Chon Kemin — Chon Ak Suu (Grigoriev) kloof – Kyrchyn (Semenov) kloof — Karakol stad (noordelijke oever van het Issyk Kul meer) (350 km, 6 uur rijden)
Ontbijt in het pension. Transfer naar de stad Karakol door de Chon Ak Suu (Grigoriev) kloof en de Kyrchyn (Semenov) kloof.

Issyk-Kul-meer
Het Issyk-Kul is een meer in het noordelijke Tian Shan-gebergte in het oosten van Kirgizië. Het is het zevende diepste meer ter wereld, het tiende grootste meer ter wereld qua volume (maar niet qua oppervlakte) en het op een na grootste zoute meer na de Kaspische Zee. Issyk-Kul betekent “warm meer” in de Kirgizische taal; hoewel het wordt omgeven door met sneeuw bedekte toppen, bevriest het nooit.

Excursie naar het Petroglyph openluchtmuseum.
Lunch in het plaatselijke café in de stad Cholpon Ata.
Uitstapjes naar de Grigoriev- en de Semenov-kloof.

Stadstour bij aankomst in Karakol: Dungan-moskee (de centrale moskee van de stad en gebouwd door een Chinese architect), de Russisch-orthodoxe kathedraal, het historisch museum.
Diner en overnachting in de stad Karakol.

Dag 5: Karakol – Jety-Oguz kloof – Kok Jayik vallei (40 km, 2 uur rijden).
Ontbijt in het hotel gevolgd door een transfer naar de Jety-Oguz-kloof. Bezienswaardigheden bekijken. Korte trektocht naar panoramisch uitzicht.

Jety-Oguz
Jeti Oguz is een zandsteenformatie ongeveer 25 km ten zuidwesten van Karakol. De naam betekent “zeven stieren”, wat komt van het feit dat de rotsen op zeven stieren lijken. Jeti-Oguz-rotsen zijn een beschermd natuurmonument.

De Kok – Jaiyk-vallei is een van de belangrijkste Jailoo (zomerweiden) in het zuiden van het Issyk Kul-meer. In het voorjaar is de vallei bedekt met allerlei soorten bloemen w.o. paardenbloemen. In de zomer worden hier yurts neergezet en graast het vee.

Lunch, diner en overnachting in Kok Jayik bij yurts.

Dag 6: Kok Jayik — Barskoon kloof – Sprookjesachtige kloof — Kochkor dorp — Son Kul meer (450 km, 8 uur rijden) Ontbijt in het yurtkamp. Transfer naar het Son Kul-meer.

Eerste stop in de Barskoon-kloof.

Barskoon-kloof
De Barskoon Gorge is een van de mooiste kloven aan de zuidelijke oever van Issyk-Kul, beroemd om hoge watervallen en dichte sparrenbossen. De lengte van de Barskoon Gorge is ongeveer 30 kilometer. Het strekt zich uit tot diep in de bergen van Terskey Ala-Too en bereikt het hoogplateau Arabel, dat door een waterval van passen van de kloof wordt gescheiden. De passen in de Barskoon Gorge bevinden zich erg hoog en tot 4000 meter.

Barskoon is zeer aantrekkelijk voor toeristen, zowel vanwege de natuurlijke schoonheid als vanwege de culturele attracties, waaronder de volgende: Cascade of Barskoon-watervallen: Tears of the Leopard, Bowl of Manas, Sparkling Champagne en Beard Ak-Sakal.
Korte tocht naar waterval. Bezienswaardigheden bekijken.

Daarna vervolgt u de tocht langs de zuidoever van het Issyk-Kul meer.

Sprookjesachtige ravijnen
Als je langs de zuidkust van het Issyk-Kul-meer loopt, voordat je het kleine dorpje Kadji-Sai bereikt, heb je de kans om in de mooiste berglandschappen te komen. Als we na het dorp Tosor afslaan richting de bergen van Terskey Ala-Too en na ongeveer 4 km te zijn gepasseerd, zullen we merken hoe de bergen uit elkaar gaan, en onmiddellijk, alsof we met een magische stok zwaaien, bevinden we ons in deze vallei van sprookjes. In het Russisch betekent het woord Skazka “Sprookje” en de plek is zeker een magische plek, vol mysterie en mystiek, voldoende om de verbeelding te stimuleren van degenen met de neiging om te staan, te staren en zich te verwonderen.

Lunch in het dorp Kochkor. Transfer naar het Son Kul-meer.

Son Kul-meer
Son-Kul, hooggelegen bergmeer. Het Son-Kul-meer ligt in het hart van de Inner Tien-Shan, 90 km ten noordwesten van de stad Naryn. De holte met een lengte van 57 km en een breedte van 29 km bevindt zich tussen krachtige bergtoppen. In het midden van dit bassin ligt het op een na grootste meer van Kirgizië – Son-Kul. Het heeft een lengte van 29 km en een breedte van 17 km. Het oppervlak bevindt zich op een hoogte van 3016 meter boven zeeniveau, de maximale diepte is 13,2 m. Het meer is van tektonische oorsprong, gevuld met zoet water.

Diner en overnachting in yurts aan het meer.

Dag 7: Son Kul meer – Kazarman dorp (220 km, 5 uur rijden)
Ontbijt. Vrije tijd. Korte trektocht (optioneel). Na de lunch transfer naar het dorp Kazarman via de Moldo Ashuu-pas.

Het dorp Kazarman ligt in het oostelijke deel van de regio Jalal Abad, in de buurt van de grootste rivier in Kirgizië, de rivier de Naryn. Het dorp ligt op een hoogte van 1310 meter en is een populaire bestemming voor reizigers die Saimaluu Tash (een museum met rotstekeningen) willen bezoeken.

Diner en overnachting bij aankomst in de homestay.

Dag 8: Kazarman – Djalal – Abad – Uzgen stad – Osh stad (260 km, 5-6 uur rijden).
Ontbijt. Transfer naar de stad Osh.
Lunch onderweg in het plaatselijke café in de stad Jalal Abad.

Excursie in de stad Uzgen.
Uzgen is een stad in de Osh-regio van Kirgizië, een van de oudste steden in de Ferghana-vallei, onderdeel van de Grote Zijderoute en de oude hoofdstad van de staat Karakhanid. Uzgen is vooral interessant vanwege de rijke geschiedenis. De eerste nederzettingen op de plaats van het moderne Uzgen werden gevormd in de 1e-2e eeuw voor Christus. De stad ligt aan de oevers van de grote rivier de Kara-Darya, in het oostelijke deel van de Ferghana-vallei. Zo’n gunstige ligging maakte deze stad in de oudheid tot een zeer belangrijk centrum van handel en cultuur.

Lange tijd speelde de stad een belangrijke rol als belangrijkste handelsnederzetting tussen China en Centraal-Azië. In de twaalfde eeuw na Christus werd de stad de hoofdstad van de Karakhanid Khaganate. Hij werd hier overgebracht van Balasagun, die was veroverd door de Mongoolse stammen. Gedurende deze periode werden de belangrijkste bezienswaardigheden van Uzgen gebouwd – drie Uzgen-mausoleums en de Uzgen-minaret. Daarna maakte de stad deel uit van het Kokand Khanate, tot de komst van het Russische rijk in deze regio, en later de Sovjet-Unie.

Diner in het plaatselijke café bij aankomst in de stad Osh. Overnachting in hotel.

Dag 9: Osh & grensovergang naar Oezbekistan
Ontbijt in het hotel.
Stadstour: Sulaiman Too Mountain, Dom Babura, Sulaiman Too Nationaal Historisch en Archeologisch Museum, Silk Road Museum, Jayma Bazaar, Kathedraal van Aartsengel Michael.

Eeuwenlang was de Sulaiman Too-berg (letterlijk de troon van Salomo) in de buurt van Osh, Kirgizië, een gastvrije aanblik voor vermoeide Zijderoute reizigers, aangezien het halverwege de schijnbaar eindeloze weg lag. Tegenwoordig is deze pracht van vijf toppen, bezaaid met grotten, spleten en heilige plaatsen, een van de belangrijkste heiligdommen in islamitisch Centraal-Azië. Plaatselijk wordt zij beschouwd als een heilige berg en internationaal erkend als UNESCO-werelderfgoed, de trots en vreugde van Kirgizië’s op een na grootste stad.

Lunch in het plaatselijke café.
Transfer naar Dustlik Kirgizisch – Oezbeekse grenscontrolepost.

Transfer naar het hotel in de Oezbeekse stad Fergana.

Dag 10: Fergana-vallei en trein naar Tasjkent (350 km, 7 uur rijden)
Na het ontbijt bezoek aan het Historisch Museum van de Fergana-vallei.

Vertrek naar het stadje Margilan.
Een bezoek aan Yodgorlik Zijdefabriek om het proces van handgemaakt textiel, de vrijdagmoskee en de beroemde Kumtepa-bazaar met lokaal textiel enz. te aanschouwen. Lunch in een lokaal restaurant.

Transfer naar Tashkent per auto.
Onderweg stop je in de stad Kokand om het Hudayarhan-paleis met het Regionaal Museum te bewonderen. En in de stad Rishtan bezoek je keramische werkplaatsen van Rishtan-meesters.

Aankomst in Tashkent en accommodatie in een hotel.

Dag 11: transfer naar Boechara en stadsexcursie (557 km, 3 uur 30 per trein)
Sneltrein naar Boechara van 08:00-11:30 uur.

Aankomst, transfer naar het hotel.

Stadstour van een halve dag.
Bezoek aan het Ismael Samani-mausoleum (9-10c) – gewelf van de heersersdynastie van Boechara, Chor-Minor, Chashma-Ayub Mausoleums (14 c), Boechara lokale bazaar.

Bezoek aan Oud-Boechara: Poli-Kalon-ensemble inclusief Minaret (12c), Moskee (15c), functionerende Madrassah Miri-Arab (16c), Amir-Alim-Khan Madrassah (14c), Taqi (handelskoepels), Kukeldash Madrassah (16c ), Lyab-i-Hauz (17c), Nadir Divanbegi (17c), Magoki Attari (16c), Ulug Beg (15c), Abdul Aziz (17c) Madrassahs.

Bezoek aan Registan Ensemble, Ark Fortress (16c) en Bolo-Hauz-complex (18 c).
En vrije tijd….

Dag 12: excursies buiten Boechara en sneltrein naar Samarkand (268 km, 1 uur 50 per trein)
Na het ontbijt een excursie buiten de stad.

Vandaag bezoekt u:
Het laatste zomerpaleis van de Emir, Sitora-i-Mohi-Hosa (het paleis van de maan en de sterren); Het herdenkingscomplex van Bahauddin Naqshbandi, de stichter van de soefi-orde die later ter ere van hem werd genoemd.

Dan de necropolis Chor-Bakr, die in het Westen beter bekend staat als “de stad van de doden”, en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Chor Minor madrassah.

AFROSIAB sneltrein: Vertrek 15:50. Aankomst in Samarkand om 17:30 uur.
Transfer naar hotel.

Dag 13: excursies in Samarkand
Volledige dag van excursies in Samarkand:
Guri Emir – Legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie begraven zijn.
Registan-plein – Wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en gouden koepelmoskee.
Moskee Bibi Khanum – De grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië als geschenk van de vrouw van Temerlame aan haar man.
Siyab lokale bazaar, een unieke plek waar u kennis kunt maken met het leven van bevolking van Samarkand.

Lunchtijd
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plaats en begraafplaats met graven van de Temured-dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed.
Observatorium van Ulugbek – ongelooflijke constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.

Vrije tijd op het Registan-plein en op de plaatselijke bazaar.

Dag 14: nog een dag met excursies in Samarkand en transfer naar Tashkent (308 km, 2 uur en 10 minuten met de trein)
(u kunt ook kiezen voor excursies van een halve dag!)

Stadstour van een hele dag in Samarkand:
Afrosiab-museum. De oude kern van Samarkand ligt op de Afrasiab heuvel, genoemd naar de legendarische Turaanse koning. Het museum toont stukken die de verschillende periodes van de oude geschiedenis van de stad illustreren.

Lunch
Het mausoleum van Khodja-Daniyar ligt op de noordelijke helling van de Afrasiab-heuvel, bij de geneeskrachtige bron. Volgens de legende was Khodja Daniyar een metgezel van Kusam ibn Abbas, van wie werd aangenomen dat hij een familielid was van de profeet en een van de eerste islamitische predikers in Centraal-Azië. Andere legendes associëren Khodja Daniyar met de koran- en bijbelse profeet Daniyar (Daniel) wiens stoffelijk overschot hier werd gebracht door Amir Temur.

Oude Samarkand-papierfabriek “Konigil Meros”, waar u de traditionele manier kunt zien om zijdepapier te maken in een speciaal gebouwde traditionele papierfabriek met een werkend waterrad aan de oevers van de rivier de Siab.

AFROSIAB sneltrein: Vertrek 17:00. Aankomst in Tashkent om 19:10 uur.
Transfer naar het hotel.

Dag 15: Tashkent en stadstour
Stadstour in Tashkent:
Khastimam Complex, Kukeldash Madrasah, Chorsu Bazar.

Lunch
Nieuw deel van de stad; Onafhankelijkheidsplein, Alisher Navoi-theater, Amir Temur-plein.
Vrije tijd.

Dag 16: transfer naar de luchthaven en einde van de rondreis in Kirgizië & Oezbekistan!

De kosten van deze 16-daagse reis in Kirgizië & Oezbekistan bedragen bij zes personen indicatief €1.960 per persoon, bij vier personen €2.180 p.p. en bij twee personen €2.790 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels, pensionnetjes en yurts o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers (cq de gehele yurt) incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld; de rondreis in Kirgizië per auto is met een Engelssprekende chauffeur
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies in Oezbekistan
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners behalve in het yurtkamp in Kirgizië en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Kirgizië en Oezbekistan

  DATA

  eind april-begin oktober

  PRIJS

  indicatief €1.960-2.180-2.790 p.p. bij zes, vier resp. twee personen

  LENGTE

  16 dagen

  Contact