Avontuurlijke Rondreis Kirgizië compleet

Avontuurlijke Rondreis Kirgizië compleet

Horses at Son Kul Lake in Kyrgyzstan

In het programma worden verschillende opties gegeven voor een verlengd verblijf op verschillende plekken onderweg. Bijvoorbeeld om te wandelen, trekken, paardrijden of gewoon relaxen. Geeft u hoe en waar u eventueel het programma zou willen uitbreiden en wij passen programma en offerte aan.
Deze rondreis in Kirgizië gaat door het hart van land en biedt het allerbeste!

Hoogtepunten van deze avontuurlijke rondreis in Kirgizië van 15 dagen:
– Chon Kemin en Jety Oguz kloven aan de noord- resp. zuidzijde van het Issyk Kul meer met mogelijkheden tot wandelen en paardrijden
– relaxen en zwemmen aan het Issyk Kul meer
– de belangrijke en indrukwekkende Zijderoute herinnering Tash Rabat Caravan Sarai
– het Son Kul meer met de nomadische cultuur
– verblijf in yurts en aantrekkelijke homestays
– reizen door het onherbergzame en spectaculaire binnenland van Kirgizië, over bergpassen en steeds veranderende landschappen
– Arslanbob, een stukje Oezbekistan in Kirgizië met uitgestrekte walnotenbossen en een fantastische homestay

Kirgizië is niet een enorm land en in de 15 dagen van deze rondreis (incl. de vluchtdagen) kunt u heel veel van het land zien en meemaken. U gaat dwars door het land, reizende met een Engelssprekende chauffeur-gids en zijn 4WD auto.

Alle maaltijden buiten de grote steden zijn inbegrepen in onze aanbieding.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Kirgizië en in Centraal-Azië hier.

Dag 1, vertrek

Vanuit Nederland, België of een andere startplaats.

Dag 2, aankomst in Bishkek

Dagafstand: 140 km

Vroege aankomst op de luchthaven Manas International.
U wordt opgewacht door een chauffeur die u brengt naar hotel Shah Palace in de stad. Vroege check-in.

Na te hebben gerust en ontbeten wordt u aangeboden een excursie naar het nationale park Ala Archa nabij Bishkek, gevolgd door een stadstour. Lunch geniet u onderweg vanuit een lunchbox.
Het centrum van Bishkek is groen met enkele ruim opgezette parken en fijn om in te wandelen.

Central Bishkek, Kyrgyzstan

 

 

 

 

 

Dag 3, Bishkek – Chon-Kemin kloof

Dagafstand: 180 km

U verlaat de stad en start de rondreis, allereerst naar de mooie Chon-Kemin kloof ten noorden van het Issyk Kul meer, nabij de grens met Kazachstan. In de kloof kunt u behalve de excursie met 4×4 jeep ook wandelen of paardrijden.

Onderweg wordt eerst het Burana Tower Complex bezocht. Deze toren is het enige overgebleven bouwwerk van de stad Balasagun die was gebouwd aan het einde van de 10e eeuw. Een nieuw museum, oude grafstenen, het uitzicht vanaf de toren en verhalen van een gids maken een bezoek de moeite waard.
Lunch wordt onderweg genoten bij een Kirgiese familie thuis.

U zult in de middag aankomen in de Chon-Kemin kloof, en inchecken in uw pension. Vervolgens wordt een excursie per 4×4 auto aangeboden naar het Groene Meer.

Diner en overnachting in het pension.
Chin Kemin in Kyrgyzstan

 

 

 

 

 

Dag 4, Chon-Kemin – Cholpon-Ata

Dagafstand: 160 km

U blijft vandaag aan de noordkant van het Issyk Kul meer, met een mix van natuur, cultuur en ontspanning. U eindigt de dag in een hotel aan het Issyk Kul meer waar u een frisse duik kunt nemen.

Na ontbijt vertrekt u richting de stad Cholpon-Ata, een zomerresort gelegen aan de noordkant van het Issyk Kul meer. Allereerst bezoekt u een openluchtmuseum (veld) met talrijke rotstekeningen.

Vervolgens luncht u en rijdt door naar uw hotel in Cholpon-Ata aan het Issyk Kul meer, waar u kunt verpozen en zwemmen.

Issyk Kul Resort in Kyrgyzstan

 

 

 

 

 

 

Dag 5, Issyk-Kul – Jety Oguz kloof

Optioneel: voeg vanuit Karakol een trektocht in het nabije Tien-Shan gebergte toe aan uw programma. Bijvoorbeeld van twee dagen, met drager, gids en kok. Alle kampeeruitrusting is ter plekke aanwezig. Vraagt u ons naar de mogelijkheden en kosten.

Dagafstand: 265 km

Een intensieve dag die start aan de noordkant van het Issyk Kul meer en via het provinciestadje Karakol – inclusief een stadsexcursie – eindigt in de fraai Jety Oguz kloof aan de zuidoost kant van het meer.

U start, na ontbijt, met een wandeling in de Grigoryevskoye-kloof, en vervolgt met de rit naar het stadje Karakol aan de oostzijde van Issyk Kul. Na lunch wordt u een stadsexcursie aangeboden met bezoeken aan bezoek de Dungan-moskee, de orthodoxe kerk, het Przhevalsky-museum en de bazaar.

Om ongeveer 19 uur arriveert u in de niet veel verder gelegen, aan de zuidzijde van Issyk Kul, Jety Oguz. Hier verblijft u in een yurtkamp en dineert er.

Chinese style mosque in Karakol, Kyrgyzstan

Dag 6, Jety Oguz kloof

Dagafstand: 5 km

Vandaag blijft u in de Jety Oguz kloof en overnacht er nogmaals in het yurtkamp. De dag staat in het teken van wandelen. (U kunt ook kiezen voor rust, of paardrijden, laat ons weten graag).

Lunch vanuit een lunchbox, overnachting en diner in het yurtkamp. Wandelingen naar ‘The Meadow of Flowers’ en ‘Seven Bulls Rocks’ zijn mogelijk.

Seven Bulls at Yeti Oguz, Kyrgyzstan

Dag 7, Jety Oguz-kloof – Naryn

Dagafstand: 400 km

Een flinke lange rit vandaag, diep de bergen van Kirgizië in tot het stadje Naryn, vrijwel het geografische middelpunt van Kirgizië. Naryn is niet heel bijzonder maar niet onaantrekkelijk, omringd door bergen en canyons links en rechts. En het is vooral een logische tussenstop met goede accommodaties voor een trip verder het land in of naar China.

Onderweg naar Naryn, langs de rustige zuidkant van Issyk Kul, heeft u volop mogelijkheden om te zwemmen.
Daarnaast bezoekt u de watervallen van Barskoon en de canyons van Skazka. Lunch wordt genuttigd op een plek met mooi panorama over het Issyk Kul meer

Rond 18 uur aankomst in Naryn, check-in het hotel en diner.

Mosque n Naryn, Kyrgyzstan

Dag 8, Naryn – Son-Kul meer

Dagafstand: 340 km

Vandaag ‘start’ een trip in een trip, namelijk in drie dagen steekt u van oost naar west dwars door het centrale hooggebergte van Kirgizië, onderweg enkele hoogtepunten van het land bezoekend. In augustus 2019 heb ik deze trip zelf gemaakt en me vergaapt aan de fantastische, steeds veranderende berglandschappen. (Ardjan Langedijk, eigenaar Centraal-Azië Reizen).
Opmerking: er zijn verschillende mogelijkheden om extra dagen in te plannen, we geven de opties steeds aan.

De eerste halte is de befaamde Tash Rabat caravanserai, ten zuiden van Naryn. Dit 15e eeuwse, kleine monument is opmerkelijk intact gebleven en één van de belangrijkste overgebleven bouwwerken uit het tijdperk van de Zijderoute. Het feit dat het ver van de bewoonde wereld ligt zal hebben bijgedragen aan haar conservatie. Nabij de caravanserai bevinden zich verschillende yurtkampen waar het mogelijk is om te overnachten, naast het nuttigen van een goede lunch.

Vanuit Tash Rabat vervolgt u naar het op 3.000 meter hoogte gelegen Son Kul meer, een spectaculaire route. Bereidt u voor op talrijke haarspeldbochten over smalle bergweggetjes, genietend van afwisselende berglandschappen. Zodra u de hoogvlakte bij het Son Kul meer bereikt treft u de karakteristieke yurts, paarden en nomaden waar Kirgizië bekend om staat.
Dit landschap, aan de oevers van het heldere meer en tegen de achtergrond van het hooggebergte is overweldigend.

Bij aankomst in een yurtkamp bij het Son Kul meer kunt u relaxen en genieten van de mooie omgeving. Het water is fris maar ook ondiep waardoor er prima in kan worden gezwommen! Overnachting in een yurt.

Tash Rabat Caravanserai in KyrgyzstanSon Kul yurt camp, Kyrgyzstan

Dag 9, Son-Kul meer – Kazarman

Optioneel: blijf een dag bij het Son Kul meer om te relaxen.

Dagafstand: 155 km

Indien u verder reist staat de rit naar het plaatsje Kazarman op het programma. Het is niet noodzakelijk om zeer vroeg te vertrekken aangezien de reisduur ongeveer 4-5 uur is.
Er staat u weer een spectaculaire route te wachten vol bergen, canyons, haarspeldbochten en op het eerste stuk het leven op de hoogvlakte. En weinig overig verkeer. Onderweg kunt u zelf aangeven waar u wilt stoppen voor foto’s.

Aankomst in Kazarman in de loop van de middag, verblijf in een homestay. Kazarman is een provinciaal stadje dat voor het grootste deel van het jaar vrijwel onbereikbaar is vanwege sneeuwval in combinatie met de onverharde wegen. Dit zal vanaf medio 2020 veranderen aangezien er wordt gewerkt aan een nieuwe, verharde weg naar Jalal-Abad in het westen. Dat brengt vele voordelen, vooral voor de bewoners. Echter, de rit van de volgende dag, Kazarman- Jalal-Abad, is het meest adembenemende van de gehele route startende in Naryn…

Son Kul yurt camp at night, Kyrgyzstan

On the way to Kazarman in Kyrgyzstan

Dag 10, Kazarman – Osh

optioneel: twee extra dagen om de rotstekeningen van Saimaluu-Tash te bezoeken. Dit is met 11.000 tekeningen de grootste en meest spectaculaire verzameling rotstekeningen in Kirgizië, gelegen op 3.200 meter hoogte.. Maar, het is niet eenvoudig het te bereiken…. Een tweedaagse trip vanuit Kazarman, allereerst per 4×4 en later trekkend of per paard is noodzakelijk. Met overnachting in tenten in de bergen. Een pittig avontuur.

Dagafstand: 255 km

Het laatste deel in (zuid) oostelijke richting. En, tot Jalal-Abad ook het meest spectaculaire deel van de tour. Wederom met afwisselende berglandschappen en vele haarspeldbochten. Maar vervelen gaat het niet.

U rijdt verder, via het oude stadje Uzgen naar Osh, de tweede stad van Kirgizië. Uzgen kent enkele belangrijke 12e eeuwse monumenten die u zult bezoeken.

Aankomst in Osh en check-in uw hotel.
Avondeten is vandaag niet inbegrepen, u bent vrij om zelf te kiezen in het ruime aanbod van restaurants in Osh.

Between Naryn and Jalalabad, Kyrgyzstan

Between Naryn and Jalalabad, Kyrgyzstan

Dag 11, Osh

Dagafstand: 10 km

Osh, één van de oudste steden van Centraal-Azië en de oudste en tweede stad van Kirgizië, is een levendige stad en de moeite van het bezoeken waard. De bevolking is een mix van Kirgiezen en Oezbeken die meestal goed samenleven, afgezien van onlusten in 1990 (in Uzgen om precies te zijn) en in 2010 tussen de groepen.

Tijdens een excursie in Osh zult u o.a. de enorme bazaar bezoeken, Solomon’s Troon heuvel (de landmark van Osh) en desgewenst het Zijderoute museum.

Diner is niet inbegrepen, accommodatie in een hotel.

 

Osh-Bazar-Kyrgyzstan

Osh Bazar

Dag 12, Osh – Arslanbob

Dagafstand: 175 km

De reis gaat verder en zal vandaag eindigen in het aantrekkelijke stadje Arslanbob, gelegen aan het einde van een vallei.
In Osh heeft u al kennis gemaakt met de Oezbeekse bewoners van Kirgizië, in Arslanbob zult u vrijwel geen Kirgies gezicht meer zien. Arslanbob is een druk plaatsje dat dient als marktplaats voor de regio. Gesitueerd tussen de bergen kent het een fraaie ligging. Geniet u in uw homestay van de traditionele Oezbeekse eet & relax ruimtes, met adembenemende uitzichten.

Maar Arslanbob kent nog een geheel andere attractie, tevens een hoofdreden van verblijf. Rondom het stadje ligt maar liefst 11.000 hectare aan walnotenbossen! In combinatie met een grotere en een kleinere waterval biedt dit volop mogelijkheden voor zowel wandelen als paardrijden en ook 4×4 ritten (mogelijk in een oude Sovjet jeep!).

Diner en overnachting in de homestay.

View from Arslanbob homestay in KyrgyzstanWaterfalls nearby Arslanbob, Kyrgyzstan

Dag 13, Arslanbob – Toktogul Reservoir vallei

Optioneel: blijf een extra dag in Arslanbob en geniet van het stadje, de relaxte homestay en eventueel een wandeling, paardrijden of een flinke 4×4 rit.

Dagafstand: 245 km

Zo niet, en dan een dag later, vertrekt u richting Bishkek. Aanvankelijk rijdt u nabij en vrijwel op de grens met Oezbekistan, vervolgens afbuigend naar het noordoosten tot het Toktogul waterreservoir. De uitzichten onderweg zijn geheel anders dan in eerdere dagen, maar nog steeds boeiend.
Lange tijd rijdt u langs de helderblauwe Naryn rivier, die u enkele dagen eerder als grijze modderstroom (’s zomers wel te verstaan) tegenkwam in het centrale berggebied!

Toktogul is een reusachtig stuwmeer dat ’s zomers uitnodigt voor een duik. Indien het weer dat (wellicht) toelaat is dat een mogelijkheid want u zult een nacht verblijven aan het meer in een hotelletje!

 

Thermal Power in Naryn river in KyrgyzstanToktogul Lake in Kyrgyzstan

Dag 14, Toktogul Meer – Bishkek

Dagafstand: 340 km

Zodra u de oevers van het Toktogul Meer verlaat volgt een fraaie bergroute langs een snelstromend riviertje.

En plotseling bevindt u zich in de uitgestrekte Suusamyr vallei. Of beter gezegd, op de hoogvlakte. Over een afstand van ongeveer 60 km rijdt u door het klassieke Kirgiese landschap van hoogvlakte met honderden yurts, en bergen op de achtergrond.

Tenslotte volgt de slotetappe naar Bishkek. Eerst nog over de hoogvlakte, vervolgens een lange tunnel en u rijdt de Chui provincie binnen. Na een bergachtig deel slaat u rechtsaf de hoofdweg Taraz (Kazachstan) – Bishkek op en treedt ‘de bewoonde wereld’ weer binnen tot aan Bishkek.

Accommodatie in hotel Shah Palace en vrije tijd. Diner is vandaag niet inbegrepen.

Yurts in the Suusamyr valley, Kyrgyzstan

Picnic on the way to Bishkek

Dag 15, transfer naar luchthaven

Einde van uw reis. Afhankelijk van uw terugvlucht wordt u naar de luchthaven Manas gebracht.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €1.710 per persoon, bij vier personen €1.960 p.p. en bij twee personen €2.700 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– 14 overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt, in hotels, yurts en in homestays.
– alle transfers in Kirgizië per auto/minibus
– services van een Engelssprekende chauffeur-gids gedurende de gehele reis
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– alle lunches & diners behalve diner in Bishkek op dag 14 en in Osh op dagen 10 en 11, en lunch in Osh op dag 11.

Kosten van Optionele excursies zoals genoemd in het programma:
– tweedaagse trektocht vanuit Karakol, €200-€225-€245 p.p. bij resp. 6-4-2 personen
– extra dag in het Son Kul yurtkamp, €60-€85-€120 p.p. bij resp. 6-4-2 personen
– tweedaagse trekking vanuit Kazarman naar Saimaluu Tash, €255 p.p. alle groepsgroottes
– extra dag in Arslanbob, €60-€85-€120 p.p. bij resp. 6-4-2 personen

Niet inbegrepen in de aanbieding zijn de internationale vliegtickets, maaltijden in Bishkek en in Osh en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Kirgizië

  DATA

  mei-september

  PRIJS

  indicatie €1.960-2.700 p.p. bij 4-2 personen

  LENGTE

  15 dagen, met opties tot 21 dagen

  Contact