Kennismaking met Tadjikistan

Kennismaking met Tadjikistan

Fann gebergte in Tadjikistan

Hoogtepunten van deze negendaagse rondreis en van reizen in Tadjikistan:
– de steden Dushanbe en Khujand
– het Fann Gebergte met het Iskanderkul meer en wandelen aldaar
– historische sites bij Penjikent, Istarafshan, Dushanbe en Khujand
– reizen door de indrukwekkende berglandschappen

Een rondreis die natuur, steden en oude cultuur koppelt met relatief luxe accommodaties in hotels onderweg. Variaties met (eenvoudigere) homestays zijn ook mogelijk.

Vanaf 2022 is een visum niet meer  noodzakelijk voor een bezoek aan Tadjikistan!

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Tadjikistan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1, vlucht naar Dushanbe

Dag 2, Dushanbe en excursie

Tajikistan

Na aankomst op de luchthaven wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel gebracht. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst neemt u nog rust.

Ontbijt en een excursie in het ruime en groene Dushanbe en omgeving. Op slechts een korte afstand rijden van Dushanbe, op een brede vlakte omringd door bergen, ligt het historische Hissar en cultureel reservaat, waar we de fascinerende overblijfselen van een 18e zullen verkennen en 19e eeuws archeologisch complex bestaande uit een fort, madras en een etnografisch museum.

Terugkeer naar Dushanbe en bezoek aan het Museum van Nationale Oudheden. Deze bezit voorwerpen voornamelijk uit Tadjikistan’s pre-islamitische beschavingen: de Griekse, Bactrische, Boeddhistische, Hindoeïstische en Zoroastrische periodes. Er is een standbeeld van Alexander de Grote en muurschilderingen uit de oude Penjikent. Het meest opvallende stuk in het museum is de enorme, vijftienhonderd jaar oude liggende Boeddha, die de grootste is ter wereld.

Gezien het feit dat Tadjikistan zo te lijden heeft gehad onder armoede en dictators is het museum een bewijs van de de wens van mensen om bij de rest van de wereld te horen. Terugkeer naar uw hotel. Naast ontbijt zijn vandaag, en alle dagen, ook lunch en diner inbegrepen.

Dag 3, Dushanbe-Iskanderkul Meer (het Alexander De Grote Meer)

Transfer naar het Iskandarkul Meer (125 km) door de Varzob-kloof en over de Anzob-pas ((3,373 meter). Iskandarkul Lake is vernoemd naar Alexander de Grote. Het is één van de mooiste bergmeren in Centraal-Azië, omringd door de toppen van de Chimtarga, Hazormech, Sarima en Gazni.

De legers van Alexander kwamen langs deze weg op hun campagne in het gebied. Er zal tijd zijn voor een korte wandeling om een ​​30 meter hoge waterval te zien. Accommodatie in de Saratogh homestay.

Iskander Kul in Tajikistan

Dag 4, Iskandarkul-Penjikent

Penjikent, Tajikistan

Vertrek van Iskandarkul naar de stad Penjikent (120 km). Penjikent werd halverwege de twintigste eeuw herontdekt en is nog steeds een actieve archeologische site. Bezoek de opgravingslocatie van de oude Sogdiaanse stad uit de 5e tot 7e eeuw. De Sogdians waren belangrijke handelaren aan de Zijderoute en vermoedelijk van Iraanse origine. Penjikent is vaak aangeduid als het “Pompeii van Centraal-Azië.” Uiteraard bezoeku u ook het Penjikent-museum.

Vervolgens gaat u naar de oude nederzetting van Sarazm, waarvan wordt gezegd dat deze heeft bestaan al van 3.400- 2.000 v.C. Talrijke huizen, religieuze gebouwen en paleizen zijn opgegraven in Sarazm. Veel artikelen gemaakt van koper, brons, lood, zilver, en goud, evenals wapens en ornamenten van het 4e tot 2e millennium v.C. zijn hier gevonden. Accommodatie in een hotel in Penjikent.

Dag 5, Penjikent- Zeven Meren – Penjikent

Niet ver van Penjikent (65 km) bevinden zich de Marguzor-meren of de “Zeven Schoonheden” (Nezhigon, Soya, Gushor, Nofin, Khurdak, Marguzor en Hazorchashma). Ze zijn gelegen in het Fann Gebergte. Het hoogteverschil tussen het hoogst gelegen en het laagst gelegen meer bedraagt 692 meter. Sommige meren zijn groengrijs en doorschijnend, de omgeving is indrukwekkend. Alle meren, behalve Hazorchashma, werden gevormd door de bouw van dammen.

Terugkeer naar Penjikent en uw hotel.

Seven Lakes Region, Tajikistan

Dag 6, Penjikent-Khujand

Vertrek vanuit Penjikent via het stadje Aini naar de 180 km verderop gelegen museumstad Istarafshan in het noordwesten van het land. U reist over de over de Shahriston-pas (3.370 meter). Reizen in dit deel van Tadjikistan is indrukwekkend tussen de enorme rotspartijen.

Istarafshan is één van de oudste handelscentra van Centraal-Azië met enkele van de oudste nog intact zijnde islamitische gebouwen in Tadjikistan. Er zijn veel moskeeën, traditionele straten en meerdere belangrijke madrassa-complexen. Bezoek de blauwe koepelvormige Kok-Gumbaz-moskee; het mausoleum van Bobo Tago, een plaatselijke aristocraat; de Chor-Gumbaz, en  de complexen van Sari Mazor en Hazrati Shoh.

Transfer verder noordwaarts naar de grote stad Khujand voor een overnachting in een hotel.

Dag 7, Khujand

Khujand, gelegen in het noorden, is Tadjikistan’s op één na grootste stad en ook één van de oudste, ongeveer 2.300 jaar geleden gesticht.

In de tijd van Alexander de Grote (ongeveer 329 voor Christus) werd Khujand bekend als de verste uithoek van zijn Rijk. Dankzij de controle over de toegang tot de Fergana-vallei werd Khujand erg welvarend. De rijkdommen werden geuit in paleizen, grote moskeeën en een citadel, die het overleefde tot de Mongoolse vernietiging in het begin van de 13e eeuw.

Volgens Griekse historici bouwde Alexander een fort aan de rivier de Tanais (of ook Yaksart genoemd, de huidige Syr Darya-rivier). Deze vormde een natuurlijke grens van zijn rijk. U brengt een bezoek het fort aan de rivier de Syr Darya en het etnografisch museum van Khujand. Vervolgens in de namiddag aan de Panjshanbe Bazaar en Sjeik Musliddin Madrassa, opgedragen aan een dichter uit de 12e eeuw. Accommodatie in een hotel in Khujand.

Dag 8, Khujand-Dushanbe (320 km)

Green Bazar in Dushanbe, Tajikistan

Terugkeer naar Dushanbe. We rijden over de Anzob Pas en arriveren voor lunchtijd in Dushanbe.

Na de lunch bezoek aan (desgwenst) souvenirwinkels en de markt, bijvoorbeeld om droog zoet fruit te kopen.

Dag 9, transfer naar luchthaven

Einde van uw reis. Afhankelijk van uw terugvlucht of verdere reis wordt u naar de luchthaven van Dushanbe gebracht.

De kosten van dit programma bedragen bij twee personen indicatief €1.200 per persoon en bij vier personen €1.100 p.p.. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt, in homestays en in hotels volgens programma
– alle transfers in Tadjikistan per auto/minibus
– services van een Engelssprekende gids gedurende de gehele reis
– entreekaarten voor bezienswaardigheden en natuurparken volgens het programma
– alle lunches & diners (full board)

Single supplement €200.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Noord- en West Tadjikistan

  DATA

  april-september

  PRIJS

  indatie €1.100-1.200 p.p. bij 4-2 personen

  LENGTE

  9 dagen

  Contact