Zijderoute, yurts, kamelen en paarden

Zijderoute, yurts, kamelen en paarden

Kazakh yurtcamp in Uzbekistan

Hoogtepunten van deze rondreis in Oezbekistan die ook geschikt is als familiereis in Centraal-Azië:
– verblijf in een sfeervol pension in de eeuwenoude en ommuurde oude stad Khiva
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– verblijf in een Kazachs yurtkamp in de woestijn
– bezoek aan een Oezbeeks bergdorpje en verblijf in een familie homestay
– mogelijkheden tot wandelen, paardrijden en kameelrijden in de woestijn en bergen

Ook voor families!

Wat deze rondreis in Oezbekistan onderscheidt van de meeste andere is dat u enkele dagen verblijft in woestijn en bergen, van van de belangrijkste steden. En dat u daar de mogelijkheid heeft tot activiteiten in de natuur, namelijk bergwandelen, paardrijden en zelfs kameelrijden (in de woestijn).

Maar uiteraard ontbreken de bekende hoogtepunten en ‘must-see’ steden Khiva, Boechara en Samarkand niet in dit reisprogramma van 10 dagen!

Onze klanten hebben dit programma (en andere programma’s) gewaardeerd en erover geschreven onder Ervaringen van Reizigers en in ons Blog op deze pagina’s.

Een visum is niet meer nodig voor een bezoek aan Oezbekistan.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Oezbekistan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent en start van uw rondreis of familievakantie in Centraal-Azië!

Dag 2

Dagafstand:

30 km

tashkent-tv-tower

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.

Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna kunt u genieten van een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand:

1.000 km

Khiva outside city walls

Stadsmuren van Khiva

U staat vroeg op, ontbijt en wordt naar de luchthaven van Tashkent gebracht voor de vroege vlucht naar Urgench in het noordwesten van Oezbekistan. Bij aankomst  wordt u opgewacht door een chauffeur en naar het nabijgelegen Khiva gebracht op een half uur rijden.

Nadat u bent ingecheckt in ons hotel heeft u gehele dag om te genieten van de oude stad Khiva, een soort openluchtmuseum. Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden klein zijn is het makkelijk te belopen.

Bij een volledige excursie komen aan bod: het Kunya-Ark Fort (inclusief Kurinish Khana), de Mohammed-Amin-Khan Madrassa, de Islam Khodja minaret, het Palvan-Kari complex, het Abd Al Bobo complex, de Rafanek Madrassa, de Amir-Tur Madrassa, het Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum, de Mazary Sharif Madrassa, de Kheivak waterput, het Uch Avlioli (“drie heiligen”) Mausoleum, de Jami Moskee, de Kutluq-Murad Inaq Madrassa en tenslotte het Pakhlavan Mahmoud Mausoleum!

Dag 4

Dagafstand:

500 km

Khiva from the top

Khiva van bovenaf

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

Deze rit kan ook per trein worden afgelegd, laat ons weten indien u dat liever wilt.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen, eventueel met gids (op verzoek).

U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Famous Lyabi Hauz in Bukhara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).

Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani mauseleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Dag 6

Dagafstand:

270 km

Yangikazgan Yurt Camp in Uzbekistan

Yurtkamp in de woestijn

Vandaag en morgen staan in het teken van een geheel andere kant van Oezbekistan, namelijk natuur & avontuur. Tevens ter onderbreking van de stedenbezoeken. U eindigt vandaag in een yurtkamp bij Yangikazgan, dan wel in een bergdorpje in het Nurata gebergte als het yurtkamp gesloten is (voor 1 april en na 31 oktober).

Vanuit Boechara tot het yurtkamp ruim 200 km verderop bevinden zich een aantal interessante plekken die u deels of allemaal kunt bezoeken, in overleg met de chauffeur. Allereerst zijn dat het Zomerpaleis van de laatste Emir en een authentiek fabriekje voor keramiek.

Vervolgens, en afhankelijk van het seizoen, kunt u stoppen bij één van de ontelbare katoenvelden en als het mogelijk is ook katoenfabriek bezoeken (medio juli-augustus tot oktober). Een bezoek van geheel andere aard is aan de oude Karavanserai Rabat Malik, een stopplaats van de Zijderoute.

De lunch nuttigt u in het legendarische Nur Ata, waar behalve een oude, heilige moskee ook restanten zijn te vinden van een fort gebouwd door Alexander de Grote.

In het yurtkamp

U zult vandaag overnachten in Kazachse yurts midden in de Kyzil-Kum woestijn. (Oezbeken zijn en waren geen nomaden en leefden niet in yurts). Dit yurtkamp stamt al uit Sovjettijden en heette vroeger ‘Spoetnik’. Nog steeds zwaait Malik hier de scepter en hij drinkt graag een glaasje wodka met u, maar hou u aan uw eigen tempo!

Tevens kunt u een stukje op een kameel rijden. En u heeft een optie, zoals met succes gedaan door onze klanten in zomer 2018: een kameeltocht in de woestijn met overnachting in tenten, terugkeer volgende ochtend.

s’ Avonds kunt u de flora en fauna rondom het yurtkamp verkennen en kan het gezellig worden aan het kampvuur met muzikale show van lokale musici, die beroemde Kazachse en Kirgizische liederen ten gehore zullen brengen. (bij voldoende bezoekers).

Dag 7

Dagafstand:

120 km

Aydar Kul Lake in Uzbekistan

Het Aydar Kul meer

Uzbek village life in Nurata mountains

In de Nurata bergen

Na het ontbijt vertrekt u naar een bergdorpje in het Nurata gebergte (ongeveer 2,5 uur rijden).
Aangekomen in de familie homestay nuttigt u eerst de lunch en heeft vervolgens de mogelijkheid om te wandelen of paardrijden in de omringende bergen.

Diner in de gezellige homestay.

 

 

 

Dag 8

Dagafstand:Ulugbek Observatory in Samarkand

150 km

In de ochtend kunt u nog een wandeling maken of paardrijden in de bergen. Vervolgens start de rit naar Samarkand van ongeveer 2,5 uur.  De aankomst in Samarkand is rond 14:00 uur. U checkt in en heeft tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 9

Dagafstand:

20 km

Typisch Uzbek market

Typische Oezbeekse markt

Samarkand Registan Ensemble

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf recentelijk kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is.

Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Vandaag zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie. En meer!

Om 16 uur volgt de transfer naar het treinstation voor de sneltrein van 17 uur naar Tashkent, aankomst 19 uur. Transfer naar uw hotel.

Dag 10

In de vroege ochtend van dag 10 wordt u naar de luchthaven van Tashkent gebracht. Einde van de reis.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen indicatief €1.020 per persoon, bij vier personen €1.165 p.p. en bij twee personen €1.295 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld, plus per sneltrein van Samarkand maar Tashkent
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
De eenpersoonskamer toeslag bedraagt €180.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, een eventuele vroege check-in bij aankomst en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand, Kyzil-Kum woestijn en Nurata Gebergte

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.165-1.295 p.p. bij vier resp. twee personen

  LENGTE

  10 dagen

  Map of Central Asian tour route

  Contact