Handenarbeid in de Fergana Vallei

Handenarbeid in de Fergana Vallei

20130224_110006-custom

Hoogtepunten van deze rondreis inclusief de Fergana Vallei:
– verblijf in een sfeervol pension in de eeuwenoude en ommuurde oude stad Khiva
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– de workshops keramiek en zijde in de Fergana Vallei
– een bezoek aan de stad Kokand in de Fergana Vallei met een bijzondere geschiedenis

Op elke reis door Oezbekistan mag een bezoek aan de oude steden Boechara en Samarkand niet ontbreken, wanneer u tien dagen tot uw beschikking heeft Khiva zeker ook niet.

Het bezoek aan de Fergana vallei dat deel uitmaakt van het programma biedt weer een andere kijk op Oezbekistan. Dit is een meer traditioneel deel van het land, zich uitend in gastvrije mensen en ook uitstekende, lokale scholen in keramiek en zijde-bewerking. Laatstgenoemde treft u in het opmerkelijke stadje Margilan, dat behalve het meest traditionele stadje van het gebied behalve ook een opmerkelijk groot aantal fietsers kent!
Ook een bezoek aan het paleis van de (tot 1883 bestaande!) Staat Kokand ontbreekt niet.

Een visum is anno 2019 nog steeds noodzakelijk voor een bezoek een Oezbekistan, maar sinds juli 2018 kan het elektronisch en zonder uitnodigingsbrief door u worden aangevraagd. Meer informatie hierover, en ook over visumeisen voor de overige landen van Centraal-Azië treft u hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand:

10 km

Modern Tashkent

Aankomst in Tashkent, tijdstip afhankelijk van uw internationale vlucht. Ontvangst door een Engelstalige gids en transfer naar uw hotel. Vrije tijd, of desgewenst in geval van een vroege aankomst, een stadsexcursie. Tashkent is een zeer grote stad (de vierde van de toenmalige USSR) en heeft nog steeds een Sovjet-aanblik.

Dag 3

Dagafstand:

30 km

Khiva van bovenaf

U staat vroeg op om de vlucht naar Urgench (90 min) in het verre westen van Oezbekistan te pakken, en van daaruit een auto naar het nabij Khiva, hoofddoel van vandaag.
Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.
Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. U bezoekt vandaag, met tussendoor een traditionele lunch bij een Oezbeekse familie: Kunya-Ark fort, inclusief Kurinish Khana (17e eeuw); Mohammed-Amin-Khan (19e eeuw) Medrassa, Islam Khodja Minaret; Palvan-Kari complex, Abd Al Bobo complex (18e eeuw), Rafanek Madrassa, Mohammed Rakim Khan  (19e eeuw), Amir-Tur Madrassah, Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum. Mazary Sharif Madrassah, Kheivak  put (10e eeuw), Uch Avlioli («drie heiligen») Mausoleum, Jami Moskee (18e eeuw), Kutluq-Murad Inaq (19c) Madrassah, Pakhlavan Mahmoud Mausoleum.

Dag 4

Dagafstand:

500 km

Broodverkoop onderweg

Een flinke rit door de Kyzylkum woestijn brengt u van Khiva naar Boechara. Onderweg maakt u een fotostop bij de Amudarya, de levensader van het gebied, en luncht u in een oase. In dit deel van Oezbekistan, en dan vooral in de buurt van Khiva, zullen de gevolgen van de opdroging van het Aralmeer u niet ontgaan; het landschap is bedekt met een dun laagje weggewaaid zout van de bodem van het meer.
In Boechara wordt u ondergebracht in een hotel in de oude stad en heeft vrije tijd voor een eerste kennismaking.

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Lyabi Hauz in Boechara

Een hele dag in Boechara. Daar waar Khiva een museumstadje is, bruist het oude Boechara van het leven en waan je je ten tijden van de Zijderoute – overal wordt gehandeld. Op het programma staan vandaag bezoeken aan: Ismael Samani mausoleum (9e-10e eeuw), Chor-Minor, Chashma-Ayub Mausoleums (14e eeuw), Boechara lokale bazaar. Joodse synagoog.  Poli-Kalon twee-eenheid met ook een minaret (12e eeuw) , moskee (15e eeuw), de in gebruik zijnde Madrassah Miri-Arab (16e eeuw), Amir- Alim-Khan Madrassah (14c), Taqi (handels huizen), Kukeldash Madrassah (16c).
En na de lunch: Lyab-i-Hauz (17e eeuw), Nadir Divanbegi (17e eeuw), Magoki Attari (16e eeuw), Ulug Beg (15e eeuw), Abdul Aziz (17e eeuw) Madrassahs. Alsmede bezoeken aan: het Registan Ensemble, Ark Fort (16e eeuw) en Bolo-Hauz complex (18e eeuw).

Dag 6

Dagafstand:

270 km

Keramiek fabriekje nabij Boechara

’s Ochtends de rit naar Samarkand; minder woestijn dan het vorige traject en meer cultuurgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik.
Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 7

Dagafstand:

20 km

Ulugbek Observatorium in Samarkand

Een volle dag Samarkand, met veel blauw na het bruin van Boechara. Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk.

U bezoekt vandaag, als u het allemaal volhoudt:
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal Azie, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met de graven Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.

Dag 8

Dagafstand:

320 km

Registan Ensemble in Samarkand

Vandaag reist u terug naar Tashkent, het beginpunt van de reis. Onderweg een kleine picknick om te genieten van het uitzicht op een bergpas rond legendarische poort van Tamerlanes staat.
Een fotostop bij de op een na grootste rivier van Centraal-Azië, de Sirdarya, bezoek aan de lokale vismarkt en een beroemde markt waar de beste meloenen worden verkocht van de hele regio. Tijd om hier te shoppen.
Aangekomen in Tashkent
Lunch in een lokaal restaurant. Proeven van verschillende gerechten van Centraal-Aziatische landen.
Accommodatie in het hotel.

Snelle stadstour: nieuwe delen van de stad, Onafhankelijkheidsplein, Alisher Navoi monument, Alisher Navoi theater, Tasjkent metro, Amir Temur plein etc.
’s Avonds kunt u zich desgewenst nog in het nachtleven van Tashkent begeven.

Dag 9

Dagafstand:

320 km

Zijdefabriek in Margilan, Fergana Vallei

Per auto vervolgt u vandaag de reis, over een bergpas naar de Fergana vallei, het meest vruchtbare en ook meest dichtbevolkte deel van Oezbekistan. De eerste stop is het Hudayarhan Paleis in Kokand met een relatief recente en verbazingwekkende geschiedenis.  U gaat verder, richting de stad Fergana, onderweg nog een bezoek afleggend aan een workshop keramiek in het specialistische stadje Rishtan. Na de lunch vervolgt u naar Fergana, waar uw accommodatie is verzorgd.

 

Dag 10

Dagafstand:

380 km

Keramiek fabriekje in Rishtan

De start is in de stad Fergana, waar u de stad verkent inclusief de lokale bazaar en het historisch museum. Na de lunch bezoekt u het nabijgelegen stadje Margilan, zelfs voor de bewoners van Fergana een conservatief bolwerk. Maar, behalve opmerkelijk veel fietsers treft u er een zeer gastvrije bevolking en bezoekt er fabriekjes waar op nog traditionele wijze zijde wordt geweven, zelfs met machines die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden om parachutes te vervaardigen!

Om 15 uur vertrekt de sneltrein naar Tashkent waar u om 20 uur zult aankomen. Transfer naar uw hotel.

Dag 11

In de nacht wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar huis.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €870 per persoon, bij vier personen €985 p.p. en bij twee personen €1.095 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
– visum-ondersteuning
De eenpersoonstoeslag bedraagt €170.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, het Oezbeekse visum en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand en de Fergana Vallei

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  €985-1.095 p.p. bij vier resp. twee personen

  LENGTE

  11 dagen


  Link to popup

  Contact