Oezbekistan Compleet in 15 dagen

Oezbekistan Compleet in 15 dagen

Werkplaats in Margilan, Fergana vallei

Werkplaats in Margilan, Fergana vallei

Hoogtepunten van deze 15-daagse reis in Oezbekistan:
– bezoeken aan de drie legendarische steden Khiva, Boechara en Samarkand
– het Boeddhistische erfgoed van Termez
– het luxe resort Chorvak nabij Tashkent
– traditionele handwerkfabriekjes en workshops in de Fergana vallei
– u krijgt een behoorlijk volledig beeld van het leven in Oezbekistan

Dit programma is een combinatie van de programma’s ‘Handenarbeid in de Fergana Vallei’ en ‘Tot aan Termez, Poort naar Afghanistan’, plus een bezoek van een ruime dag aan een resort in de bergen nabij Tashkent.

Hoewel we niet kunnen claimen dat u in 15 dagen ‘alles’ wat Oezbekistan te bieden heeft zult zien, komt u een heel eind met dit programma. U bezoekt de steden Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand, Shakhrisabz, Termez, Fergana en Kokand, alsmede stadjes met workshops in de Fergana vallei en een bergresort nabij Tashkent.

U luncht bij mensen thuis, bewondert de handenarbeid van de Oezbeken, kunt (afhankelijk van de tijd van het jaar en de watertemperatuur) zwemmen in een meer en bezoekt verschillende kleurrijke bazaars en relaxte theehuizen in het land.

Een visum is niet meer nodig voor een bezoek aan Oezbekistan.

Tenslotte, leest u eens op onze eigen website hoe eerdere klanten onze reizen hebben ervaren!

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Oezbekistan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand:

20 km

TV-toren in Tashkent, Oezbekistan

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.
Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna start uw reis in Oezbekistan met een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

 

Dag 3

Dagafstand:

30 km

Khiva van bovenaf

Khiva van bovenaf

U staat vroeg op om de vlucht naar Urgench (90 min) in het verre westen van Oezbekistan te pakken, en van daaruit een auto naar het nabij Khiva, hoofddoel van vandaag.
Deze oude vestingstad kende haar hoogtepunt als hoofdstad van het Khanaat Khiva in het begin van de 17e eeuw tot de verovering door de Russische generaal von Kaufman in 1873. Toen hadden de Russen genoeg van het bolwerk waar o.a. vele Russische slaven werden verhandeld.

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. Achtereenvolgens  bezoekt u vandaag het Kunya-Ark fort, inclusief Kurinish Khana (17e eeuw); Mohammed-Amin-Khan (19e eeuw) Medrassa, Islam Khodja Minaret; Palvan-Kari complex, Abd Al Bobo complex (18e eeuw), Rafanek Madrassa, Mohammed Rakim Khan  (19e eeuw), Amir-Tur Madrassah, Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum. Mazary Sharif Madrassah, Kheivak put (10e eeuw), Uch Avlioli («drie heiligen») Mausoleum, Jami Moskee (18e eeuw), Kutluq-Murad Inaq (19c) Madrassah, Pakhlavan Mahmoud Mausoleum.

 

Dag 4

Dagafstand:

500 km

Typische markt in Oezbekistan

Typische markt in Oezbekistan

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen.

U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

 

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Bolo Hauz Moskee in Boechara, Oezbekistan

Het oude Boechara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).
Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani Mausoleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausuleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

 

Dag 6

Dagafstand:

270 km

Ulugbek Observatorium in Samarkand, Oezbekistan

Ulugbek Observatorium in Samarkand

’s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, en zelfs een katoenfabriek bezoeken. Tevens gaat u onderweg naar het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

 

Dag 7

Dagafstand:

20 km

Registan Ensemble in Samarkand

Registan Ensemble in Samarkand

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Tot de lunch zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

 

Dag 8

Dagafstand:

300 km

Timoer in Shahrisabz, OezbekistanWeer een geheel ander landschap op deze flinke rit van Samarkand naar het uiterste zuiden van Oezbekistan. Een mooie maar pittige route naar Termez, van waar in 1979 de Sovjet troepen Afghanistan binnentrokken.
Onderweg, op een mooie plek zult u van het panorama kunnen genieten tijdens een kleine picknick. En onderweg komt u langs de geboorteplaats van Tamerlane, Shahrisabz. In de stad bezoekt u: het Ak-Paleis van Amir Temur, de Kuk Gumbaz Moskee, de lokale Bazaar, het Mausoleum van Jahangir, het lege  Mausoleum van Amir Temur.

De aankomst in Termez is aan het eind van de middag, accommodatie in een hotel.

 

Dag 9

Dagafstand:

10 km

Cultureel erfgoed in Termez, Oezbekistan

Cultureel erfgoed in Termez

Termez heeft een zeer bewogen geschiedenis. Het heeft behoord tot rijken van Alexander de Grote, Gengiz Khan, Timoer Lenk en anderen. Daarom is Termez een perfecte plaats voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de mysteries van de oude boeddhistische cultuur.

Op het programma vandaag staan de volgende bezoeken: de Zurmala-Boeddhistische stupa, het Fayaztepa-Boeddhistische klooster, het Al-Khakim al-Termiziy Mausoleum.

En na de lunch: het Kirk-Kiz paleis, het Sulton-Saodat Cult-Memoriaal complex, de Kampirtepa- Citadel van de Griekse-Bactrians, het Termez archeologisch museum.
Accommodatie in Termez.

 

Dag 10

Dagafstand:

500 km (vliegtuig)

Modern Tashkent

Modern Tashkent

Vandaag vliegt u van Termez naar Tashkent. U wint daarmee een dag t.o.v. een transfer per auto en trein en vermijdt het dubbel afleggen van de weg tussen Termez en Samarkand. Bij aankomst in Tashkent wordt u naar uw hotel gebracht. De precieze vliegtijden hangen af van de dag van de week en het vluchtschema van Uzbekistan Airways.
In Tashkent heeft u vrije tijd.

 

Dag 11

Dagafstand:

100 km

Resort bij Chorvak

In de ochtend vertrekt u voor een trip van geheel andere aard. Namelijk op een ruim uur rijden ten noordoosten van Tashkent bevindt zich in een omgeving van bergen en een stuwmeer een modern resort. Afhankelijk van de periode van het jaar heeft u de mogelijkheid om in het meer te zwemmen, en wandelen kan natuurlijk altijd. Ook paardrijden is mogelijk (optioneel).
Accommodatie in een hotel aan het meer.

 

Dag 12

Dagafstand:

50 km

Skiflift in Chorvak, Oezbekistan

Stoeltjeslift bij Chorvak in oktober 2018!

Een extra dag in de bergen bij het Chorvak meer. U kunt naar keuze paardrijden, een kabelbaan nemen de bergen in om van de uitzichten te genieten, of gewoon relaxen.

 

 

Dag 13

Dagafstand:

380 km

Keramiek fabriekje in Rishtan, Oezbekistan

Keramiek fabriekje in Rishtan

Per auto vervolgt u vandaag de reis, over een bergpas naar de Fergana vallei, het meest vruchtbare en ook meest dichtbevolkte deel van Oezbekistan. De eerste stop is het Hudayarhan Paleis in Kokand met een relatief recente en verbazingwekkende geschiedenis.  U gaat verder, richting de stad Fergana, onderweg nog een bezoek afleggend aan een workshop keramiek in het specialistische stadje Rishtan. Na de lunch vervolgt u naar Fergana, waar uw accommodatie is verzorgd.

 

Dag 14

Margilan, Oezbekistan

Margilan, Oezbekistan

De start is in de stad Fergana, waar u de stad verkent inclusief de lokale bazaar en het historisch museum. Na de lunch bezoekt u het nabijgelegen stadje Margilan, zelfs voor de bewoners van Fergana een conservatief bolwerk. Maar, behalve opmerkelijk veel fietsers treft u er een zeer gastvrije bevolking en bezoekt er fabriekjes waar op nog traditionele wijze zijde wordt geweven, zelfs met machines die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden om parachutes te vervaardigen!

Aan het eind van de middag vertrekt de sneltrein naar Tashkent waar u in de avond zult aankomen. Transfer naar uw hotel.

 

Dag 15

Afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht, transfer naar het vliegveld van Tashkent. Einde van uw reis in Oezbekistan.

De kosten van deze reis in Oezbekistan bedragen bij zes personen indicatief €1.570, bij vier personen €1.755 p.p. en bij twee personen €1.980 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld
– tickets voor binnenlandse vluchten Tashkent-Urgench en Termez-Tashkent
– treinticket Fergana-Tashkent
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg

De eenpersoonskamer toeslag bedraagt €340.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, een vroege check-in op dag 2 en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Oezbekistan

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.755-1.980 p.p. bij vier resp. twee personen

  LENGTE

  15 dagen

  Map of Central Asian tour route

  Contact