Zijderoute reis

In het Spoor van de Zijderoute

Het Registan Plein in Samarkand, Oezbekistan

Het Registan Plein in Samarkand, Oezbekistan

Hoogtepunten van deze 29-daagse reis over de Zijderoute in Centraal-Azië:
– Ashgabat en omgeving, contrasten van moderne megalomanie, opgravingen en een tribaal volk
– de belangwekkende archeologische vindplaatsen Merv en Konye Urgench in Turkmenistan
– de gaskrater van Darwaza
– de klassieke en legendarische Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand in Oezbekistan
– het Fann gebergte en de wandelmogelijkheden daar, in Tadjikistan
– de rit dwars door Kirgizië en het nomadische leven bij het Son Kul meer
– de natuurparken in de provincie Almaty in Kazachstan; Altyn Emel, Charyn en Kolsai
– het prachtige en uitgestrekte grensgebied tussen Kazachstan en Kirgizië met meer paarden dan mensen
– de rustige zuidzijde van het Issyk Kul meer in Kirgizië met een yurtkamp, canyon en prima zwemgelegenheid
– tijdens de gehele reis, verblijf in sfeervolle pensionnetjes, homestays en een yurtkamp

Turkmenistan

De start is in Turkmenistan, met aandacht voor de archeologische vindplaatsen van Nisa, Merv en Konye Urgench, alsmede de intrigerende hoofdstad Ashgabat en enkele bijzondere plekken in het nabij Kopet Dag Gebergte. U doorkruist per auto de Karalkum woestijn en kampeert halverwege een nacht bij de beruchte brandende gaskrater van Darzawa. Vervolgens bezoekt u Konye Urgench en Dashoguz, vlakbij de grens met Oezbekistan.

Oezbekistan

Op dag zes trekt u de grens met Oezbekistan over naar het oude stadje Khiva. Daarnaast bezoekt u in Oezbekistan uiteraard ook nog Boechara en Samarkand. In Boechara verblijft u twee nachten. Vanuit Samarkand trekt u de grens over richting de stad Penjikent.

Tadjikistan

Deze stad ligt in Tadjikistan, waar u in vijf dagen het Fann gebergte, de historische stad Istaravshan en de op één grootste stad van het land, Khujand, bezoekt. Inclusief een dag wandelen in een gebied van bergen & meren.

Kirgizië

Vanuit Khujand steekt u de grens over naar Kirgizië, en reist allereerst naar de stad Osh. Vervolgens start een ruige tour dwars door berglandschappen bewoond door nomaden via het Son Kul meer (twee overnachtingen) tot de zuidzijde van het Issyk Kul meer en het stadje Karakol. Onderweg verblijft u afwisselend in yurts en in homestays.

Kazachstan

Vanaf 2013 is de grensovergang naar Kazachstan in de Karkara vallei weer open en daar maken we dankbaar gebruik van na zes dagen Kirgizië. Over de hoogvlakte waar de nomaden en hun kuddes leven rijdt u het dorpje Saty, uitvalsbasis voor een bezoek aan de prachtige Kolsai bergmeren. Hier is het fantastisch wandelen en ook paardrijden, en we blijven er dan ook twee nachten. Verder gaan we met de rondreis, via Charyn Canyon en het Altyn Emel natuurpark tot de voormalige hoofdstad Almaty. Een comfortabele nachttrein brengt ons in de nieuwe hoofdstad Astana, eindpunt van deze reis.

Dit programma voert langs hoogtepunten in alle vijf landen en is ook logistiek goed uitvoerbaar in 29 dagen. Het hart van de vijf landen landen wordt gevoeld, van de historische schatten in Turkmenistan en Oezbekistan, tot de verscheidenheid aan landschappen en nomadische culturen van Kazachstan en Kirgizië en de ruigheid van Tadjikistan.
Het aantal kilometers in de auto of minibus is daarbij geminimaliseerd.

De Zijderoute was een netwerk van verbindingen tussen China en Europa, met verschillende vertakkingen door Centraal-Azië. Oezbekistan wordt gezien als het centrum van de Zijderoute in Centraal-Azië maar ook in de overige landen treft u nog sporen.

Anno 2023 heeft u nog een toeristisch visum nodig alleen voor Turkmenistan. Wij regelen voor u de uitnodigingsbrief voor het Turkmeense visum, welke bij aankomst in Ashgabat op de luchthaven kan worden verkregen.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in op de Zijderoute en in Centraal-Azië hier.

Dag 1

Ashgabat, new city, Turkmenistan

U vliegt naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan, voor de de start van uw Zijderoute reis. Bij aankomst, en vaak is dat in de nacht of vroege ochtend van de volgende dag, vraagt u op de luchthaven met uw uitnodigingsbrief uw Turkmeense visum aan.

Buiten de luchthaven wordt u opgewacht door een chauffeur met een naambordje en naar uw hotel in de stad gebracht. Ashgabat bevindt zich op 10 km van de luchthaven.

 

Dag 2

dagafstand: 50 km

Ashgabat new city, Turkmenistan

(Het voorgestelde excursie-programma kan worden aangepast aan uw specifieke wensen)
Na te hebben uitgerust beginnen we met een bezoek aan het Nationale Museum van Turkmenistan. Vooral de sectie archeologie is zeer interessant, met zeer zeldzame kunstvoorwerpen uit de vroege geschiedenis alsmede de middeleeuwen, allemaal gevonden op het territorium van Turkmenistan. In het museum worden ongeveer 500.000 voorwerpen tentoongesteld.

Daarna bezoekt u de Ruhy Moskee, de grootste moskee van Centraal-Azië, waar 20.000 mensen tegelijkertijd kunnen bidden en waarin tevens het familie mausoleum van de eerste Turkmeense President Saparmyrat Turkmenbashy bevindt.

Dan gaat u weer een stap terug in de tijd, met een bezoek aan Nisa, ooit de hoofdstad van de Parthen (300 vC – 300), gelegen vlak buiten Ashgabat. Tenslotte bezoekt u vandaag nog de Ertogrul Gazi Moskee en de ‘Boog van Neutraliteit’. Bovenop (75 meter) kunt u genieten van het panorama. Wanneer u rijdt door het nieuwe deel van Ashgabat zult u zich verbazen over het vele witte marmer, de fascinerende bouwwerken en het ontbreken van mensen.

Dag 3

dagafstand: 150 km
Nohur Village in Turkmenistan

Tribale begraafplaats in Nohur

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).
Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Tegen de avond terugkeer naar uw hotel in Ashgabat.

Dag 4

dagafstand: per vliegtuig 500 km, per auto 75 km

Ruins in Merw, Turkmenistan

Ruines in Merv

Vandaag mag u vroeg uit de veren om de vlucht van 07:00 uur naar Mary te halen (40 minuten). Vanuit Mary wordt u overgebracht naar het oude Merv (27 km). Dit was ooit een van de grootste steden van Centraal-Azië, nu liggen verspreid over ruim 100km2 slechts restanten, tussen de grazende kamelen en schapen.

U zult hier bezoeken, met een goed geïnformeerde gids die de geschiedenis tot leven zal laten komen; Erk Kala (6e eeuw vC), Gyaur Kala (3e eeuw vC), het Mausoleum van Sultan Sanjar (12e eeuw), de Grote en Kleine Kiz Kala (6e-8e eeuw) en het Mausoleum van Mohammed ibn Zeid (12e eeuw).
Daarnaast bezoekt u in Mary het Historische museum.

Aan het eind van de dag neemt u het vliegtuig terug naar Ashgabat en u wordt overgebracht naar uw hotel.

Dag 5

dagafstand: 200 km
Darwaza gas crater, Turkmenistan

Darwaza gaskrater, Turkmenistan

Ochtend vervolgt u de excursies in Ashgabat (of neemt u vrije tijd desgewenst), na de lunch volgt een transfer naar de beruchte gaskrater van Darzawa. Deze is gelegen ongeveer halverwege de ‘snelweg’ van Ashgabat naar het noorden, midden in de Karalkum woestijn. De krater brandt al sinds 1974, toen onvermoede geologen meenden ‘even’ het aanwezige gas te verbranden en het in brand staken.

Tegenwoordig is het vooral een bijzondere en surrealistische plek en vooral na zonsondergang biedt de brandende gaskrater een adembenemend schouwspel. U overnacht hier in een yurtkamp dat de lokale partner in covid-tijd heeft gebouwd!

Dag 6

dagafstand: 400 km
Konye Urgench, Turkmenistan

Konye Urgench, Turkmenistan

U reist zo’n 300 km door de woestijn verder in noordelijke richting tot bijna Oezbekistan aan toe. Hier bevindt zich de belangwekkende vindplaats Konye Urgench, een door de UNESCO beschermd gebied, met overblijfselen van moskeeën, minaretten en mausoleums uit de tijd dat Konye Urgench nog hoofdstad was van Khorezm. Het veranderende verloop van de rivier Amudarya (dat gebeurde regelmatig) was oorzaak dat Konye Urgench uiteindelijk haar relevantie verloor.

Achtereenvolgens bezoekt u het Mausoleum van Turabek Hanum, de Minaret van Kutlug Timur (de hoogste minaret van Centraal-Azië), het Mausoleum van Sultan Tekesh, het Mausoleum van Il Arslan en het Mausoleum van Najm et-din Kubra en Sultan Ali.

Later in de middag rijdt u verder naar de grens met Oezbekistan en tot het stadje Khiva waar u zult overnachten. Onderweg ziet u de gevolgen van het opdrogen van het Aralmeer. Overal is de bodem bedekt met een laagje zout, weggewaaid van de drooggevallen bodem van het voormalige meer. Een catastrofe voor de leefomgeving in de wijde omtrek.

Dag 7

dagafstand: 0 km
Khiva from the top

Khiva van bovenaf

Vandaag staat en een excursie met een Engelssprekende gids in de oud stad Khiva gepland.
Khiva is een soort openluchtmuseum en alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar. Als ergens de sfeer van de Zijderoute tijd nog kan worden geproefd is het in deze oude handelsplaats waar tot in de 19e eeuw Russische slaven werden verhandeld.

Dag 8

dagafstand: 500 km

Typisch Uzbek market

Typische Oezbeekse markt

U zult vandaag doorreizen naar Boechara. Voor die pittige rit van 500 km staat ongeveer zes uur. U kunt er voor kiezen om vroeg te starten om eerder aan te komen in Boechara, dan wel nog enige tijd in Khiva rond te lopen.
Onderweg wordt uiteraard enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De meegekregen lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

Daar waar het oude Khiva een soort museumstadje is, is het oude centrum van Boechara nog steeds vol leven en waant u zich er in de tijd van de Zijderoute. Bij aankomst in Boechara en na de check-in in het hotel bent u vrij om alvast kennis te maken met de stad.

Dag 9

dagafstand: 10 km

Famous Lyabi Hauz in Bukhara

Vrijwel de hele dag is beschikbaar voor excursies in Boechara. (U kunt aangeven dat u liever een dagdeel vrij bent). Het aantrekkelijke van Boechara is dat de sfeer van de tijd van de Zijderoute nog steeds aanwezig is in de oude stad. U bezoekt: het Ismael Samani mausoleum, een graftombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausoleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge.

En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
Accommodatie in Boechara.

Dag 10

dagafstand: 270 km

Samarkand Registan Ensemble

’s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

Dag 11

dagafstand: 320 km

Ulugbek Observatory in Samarkand

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf in 2018 kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Tot de lunch zult u aanschouwen (indien u een korter excursieprogramma wenst kunt u dat aangeven): Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane.

Op de Siyab bazaar krijg je een goede indruk van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens bezoekt u de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats. Hier bevindt zich het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Tenslotte ziet u het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

Dag 12

dagafstand: 100 km

Penjikent, TajikistanSamarkand ligt nabij de grens met Tadjikistan, en na ontbijt wordt u daar naartoe gebracht. Na de grensformaliteiten aan de Jarteppa-grens wordt u door een nieuwe Tadjiekse chauffeur naar de stad Penjikent (op 20 km) gebracht.

Zowel de oude nederzetting op deze plaats, als de huidige moderne stad, wordt Penjikent genoemd, wat in Tadzjieks betekent “vijf dorpen” betekent. Volgens wetenschappers is Penjikent maar liefst 5500 jaar oud oud!

Vervolgens gaat u naar de oude nederzetting Sarazm en museum van antiek in Penjikent. Lunch aan de oever van de rivier de Zerafshan. Tenslotte rijdt u verder naar het Zeven Merengebied. Overnachting in een homestay.

Dag 13

dagafstand: 15 km

Fann Mountains, TajikistanVoor vandaag staat een wandeldag gepland in het prachtige en spectaculaire Zeven Merengebied in het Fann gebergte. Bijvoorbeeld een wandeling van 15 km, waar u ongeveer vier uur over zult doen. Een kortere versie is ook mogelijk.

U keert terug naar de homestay voor accommodatie en diner.
optioneel: een extra wandeldag in het Zeven Merengebied in het Fann gebergte. Laat u ons weten wanneer u dat wenst.

Dag 14

dagafstand: 160 km

TajikistanNa het ontbijt gaan we verder in de richting van één van de oudste steden van Centraal-Azië, namelijk Istaravshan, vernoemd naar de oude Perzische koning Cyrus. En in Sovjettijden bekend als destad Kiropol.

Istaravshan is beroemd om zijn ambachtslieden, toeristische attracties, tradities en geschiedenis.

Bezoeken aan Mugteppa en Kok Gumbaz gevolgd door de lunch. Na de lunch transfer verder naar Khojand. Diner en hotel overnachting in een hotel.

Dag 15

dagafstand: 10 km

Begin na het ontbijt start het bezichtigen van  de stad Khojand, het centrum van de noordelijke regio Sugd. Een unieke kans om de Tadjiekse cultuur en tradities te leren! U begint met een bezoek aan het beroemde fort van de stad, en vervolgens het museum dat zich er naast bevindt.

Na de lunch bezoekt u het Nationale Huis van de 19e eeuw in het historische centrum. U kunt vervolgens de sfeer van het oude Centraal-Azië proeven op de Panjshanbe markt en we laten u er graag een tijdje ronddwalen. Dit is één van de grootste overdekte markten van heel Centraal-Azië.

Behalve de markt richten we onze blik op het mausoleum van Shaikh Maslehatoddin uit de 14e eeuw.
Diner en overnachting in hotel.

Dag 16

dagafstand: 370 km

En Route in Kyrgyzstan

De Kirgiese stad Osh is de belangrijkste stad van het zuidwesten van Kirgizië, gelegen aan de rand van de Fergana vallei. Stalin heeft hier de grenzen willekeurig getroffen met als gevolg dat aan beide zijden van de grens talrijke Kirgiezen, Oezbeken en ook Tadjieken wonen, plus nog eens een groot aantal enclaves in het ene land die bij het andere land horen. Een lappendeken dus, en het verbaast niet dat het onrustig kan zijn in de vallei.

U start de dag in Khojand en bereikt in de loop van de middag Osh.
Accommodatie in een hotel of homestay in Osh.

Dag 17

dagafstand: 280 km

Honey maker in the Kyrgyz steppe

De eerste dag van een mini-tour van vijf dagen, dwars door het hart van Kirgizië tot aan het Issyk Kul meer. Wanneer u de route ’s zomers aflegt, tussen juni en half september, kunt u ook het Son Kul meer en de hoogvlakte met dezelfde naam bezoeken, en daar het leven van de zomernomaden meemaken.

Vandaag is de langste etappe, en bij een start om 9 uur zult u, inclusief alle stops onderweg, eind van de middag aankomen in het plaatsje Toktogul, gelegen aan een stuwmeer met dezelfde naam. Een prachtige route, door de canyon van de brede Naryn rivier.
Accommodatie in een homestay in Toktugul.

Dag 18

dagafstand: 250 km

Market in Bishkek, Kyrgyzstan

Kirgiese marktverkoopster

Nog een dag door de ruige berglandschappen van Centraal-Kirgizië, van Toktogul naar Kyzyl Oy. De dag staat in het teken van het genieten van de landschappen en het meemaken van het plattelandsleven onderweg. U steekt een hoge pas over, wellicht bedekt met sneeuw, en aan het eind van de dag ziet u rode canyons.
Accommodatie in Kyzyl Oy, bij aankomst in de loop van de middag, in een homestay.

Dag 19

dagafstand: 170 km

Free roaming horses in the Kazakh steppe

Dieper de bergen trekken we vandaag in, tot het grote bergmeer Son Kul, op een hoogte van 3.000 meter. Hier treft u het klassieke Kirgiese nomadenbestaan aan; yurts en haar bewoners, kudden schapen en koeien, weidse vlakten, paarden, cowboys. Dit is de kern van het traditionele Kirgizië!

U overnacht in een yurt met basisfaciliteiten en heeft ’s middags de mogelijkheid om te wandelen or paardrijden op het bergplateau en kennis te maken met het nomadenbestaan. Diner is vandaag inbegrepen.

 

Dag 20

dagafstand: 20 km
Village life in Kyrgyzstan

Dorpje in Kirgizië

Vandaag geen lange transfers en een rustdag. U kunt een dagje het leven op de Son Kul hoogvlakte bij het Son Kul meer meemaken, op een hoogte van 3.000 meter. Geniet van het leven zoals de nomaden dat leven, en ga naar hartenlust wandelen, paardrijden of gewoon genieten.
De huur van paarden is niet inbegrepen maar dit kunt u ter plekke met uw chauffeur of gids eenvoudig regelen

Overnachting in een yurt. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.

Dag 21

dagafstand: 250 km

Yurts nearby Lake Issyk Kul, Kyrgyzstan

Vanaf het Son Kul meer starten we met de laatste ‘echte’ bergetappe, via het stadje Kochkor tot de zuidzijde van het Issyk Kul meer. Hier kunt u gerust een duik nemen in het kristalheldere en frisse water, aan één van de vele, rustige strandjes.
We eindigen de dag in een klein yurtkamp nabij het meer en vlak na het stadje Bokonbaeva. Diner en accommodatie in het yurtkamp.

 

Dag 22

dagafstand: 120 km

Dungan Mosque in Karakol, Kyrgyzstan

Dungaanse moskee in Karakol

We vervolgen langs de zuidzijde van Issyk Kul, via de rode rotsformaties in de Jeti Oguz canyon tot het stadje Karakol. Na dagen in de natuur en primitieve overnachtingen eindelijk weer een comfortabel onderkomen in een homestay in dit rustige stadje!

Korte bezoeken aan de attracties van Karakol als de tijd het toestaat, of eventueel de volgende dag. Dat zijn de mooie Russisch Orthodoxe kerk en een Dungaanse moskee die meer weg heeft van een Chinese tempel. Nabij Karakol ligt een park met daarin het graf, een monument en museum gewijd aan de Russische ontdekkingsreiziger Przwalsky.

Dag 23

dagafstand: 250 km

Free roaming horses in the Kazakh steppe

Vanuit Karakol vervolgt de reis naar de grensovergang bij Karkara, over een hoogvlakte waar ’s zomers de kuddes grazen en de nomaden op hun paarden de kuddes bewaken en met hun families. Midden op de hoogvlakte bevindt zich een pittoreske grensovergang. Veel bezoekers ontvangt men er niet.

Bij binnenkomst in Kazachstan wacht een nieuwe chauffeur u op en rijdt u door vergelijkbare prachtige landschappen met meer paarden dan mensen verder. Aankomst in het dorpje Saty, nabij het eerste Kolsai meer, waar u morgen kunt wandelen en/of paardrijden. Overnachting in een vriendelijke Kazachse homestay.

Dag 24

dagafstand: 20 km
Kolsai Lakes, Kazakhstan

Kolsai meren, Kazachstan

De Kolsai meren nodigen uit tot wandelen, paardrijden, zwemmen en/of vissen. Het eerste bergmeer ligt op 1800 meter hoogte en is de grootste. De tweede ligt 14 km verderop, inclusief een stijging van 450 meter, een pittige wandeling (en terug!) voor één dag. Tenzij u (optioneel, huur van paarden en begeleider is niet inbegrepen in de aanbieding) kiest voor een spectaculaire rit per paard – niet voor voorzichtige types!
U eindigt de dag weer in de homestay in Saty bij de lokale Kazachse familie.

 

Dag 25

dagafstand: 210 km

Charyn Canyon, Kazakhstan

U bezoekt eerst  Charyn Canyon, zeker de meest spectaculaire attractie in de provincie Almaty. Een ideale plek om te wandelen en picknicken waar u voldoende tijd voor krijgt. Vervolgens rijdt u in noordelijke richting verder naar het natuurpark Altyn Emel. In dit natuurpark wordt de groene steppe verruilt voor het landschap van de halfwoestijn
Accommodatie en diner zijn in een pensionnetje in het dorpje Basshi.

Dag 26

dagafstand: 270 km

Singing Dune in Altyn Emel, Kazakhstan

De Zingende Duin in Altyn Emel, Kazachstan

Het natuurpark Altyn Emel ten noorden van Almaty bestaat vooral uit semi-woestijn. Mogelijk en hopelijk maakt u er kennis met de interessante fauna – wilde ezels en gazellen – en beklimt (of aanschouwt) de Zingende Duin, een enorme zandberg midden in het gebied waarvan niemand weet hoe hij daar terecht is gekomen.
U eindigt de dag in de voormalige hoofdstad Almaty. Accommodatie in een hotel!

Dag 27

dagafstand: 40 km

Medeo, Almaty Kazakhstan

Medeo schaatscomplex in Almaty, Kazachstan

In Almaty maakt u kennis met de grootste stad en voormalige hoofdstad van Kazachstan, gesitueerd tegen het hooggebergte met eeuwig besneeuwde toppen. Na de lunch staat een stadsexcursie op het programma, met (de keuze is aan u) optioneel bezoeken aan Park Panfilov en de Zenkov cathedraal, het naburige museum voor traditionele muziekinstrumenten, het Centrale Museum, en de bergen rondom het Medeo-sportcomplex.

’s Avonds volgt een transfer naar het treinstation voor de luxe sneltrein naar Astana, waar u de volgende ochtend arriveert!

Dag 28

dagafstand: 1.000 km per trein en 40 km per auto

Baiterek Tower, Astana Kazakhstan

Baiterek Toren in Astana, Kazachstan

’s Ochtend vroeg komt u aan in Astana, en wordt naar een hotel gebracht.
Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan – sinds 1997 – en groeit onstuimig. Het is de showcase van het nieuwe Kazachstan en herbergt in het nieuwe deel een keur van fantastische bouwwerken. Enerzijds is de stad vergelijkbaar met Ashgabat, uw startpunt in Turkmenistan, anderzijds is de architectuur compleet anders.

Er is ook aandacht voor het oude Astana maar vooral het nieuwe deel is interessant. Indien de tijd het toestaat kunt u nog het Alzhir museum bezoeken op 35 km van Astana, dat in de tijd van Stalin werd gebruikt als gevangenis voor vrouwen van politieke (mannelijke) gevangen die in de naburige werkkampen werden vastgehouden.
Terugkeer naar uw hotel en accommodatie.

Dag 29

dagafstand: 20 km

Transfer naar de luchthaven van Astana en einde van uw reis in Centraal-Azië.

De kosten van dit programma bedragen bij vier personen indicatief €4.450 per persoon en bij twee personen €5.695 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle accommodaties, o.b.v. logies & ontbijt en verblijf in tweepersoonskamers
– alle transfers tijdens de 29 dagen zoals genoemd in het programma
– services van Engelssprekende gidsen in Oezbekistan, in Tadjikistan en in Almaty & Astana; in de overige landen optioneel
– 15 lunches en 17 diners
– één liter mineraalwater per dag per persoon
– entreegelden voor alle genoemde musea, natuurparken en attracties zoals genoemd in het programma in Oezbekistan, Tadjikistan, Kirgizië  en in Kazachstan
– transfers vanaf en naar het vliegveld bij de start en bij de finish
– visumondersteuning voor Turkmenistan

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de ontbrekende lunches en diners, visum voor Turkmenistan (kosten ongeveer USD 120), Engelssprekende gidsen in Turkmenistan, Kirgizië en op het Kazachse platteland, entreegelden in Turkmenistan, en de niet genoemde services.
Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Turkmenistan, Oezbekistan, Tadjikistan, Kazachstan en Kirgizië

  DATA

  mei-september

  PRIJS

  indicatief €4.450-5.695 p.p, bij 4-2 personen

  LENGTE

  29 dagen

  Map of Central Asian tour route

  Contact