Expeditie naar het Zhongar Gebergte

Expeditie naar het Zhongar Gebergte

Ontdek een mysterieus en ongerept gebergte op de grens met China
Zhongar Mountains in Kazakhstan

Hoogtepunten van deze expeditie in Kazachstan naar het Zhongar gebergte van twee weken :
– de natuur in het Altyn Emel natuurreservaat
– kamperen in de lege landschappen van Kazachstan
– wandelen en paardrijden in verschillende berglandschappen
– het ongerepte Zhongar gebergte en de kans op het aanschouwen van dieren
– verpozen aan het Alakol meer, dat zout water met geneeskrachtige eigenschappen bevat!

Een nieuw programma in ons aanbod sinds 2019. En het meest avontuurlijke! Het Zhongar gebergte op de grens met China was gesloten gebied vanwege de gevoelige ligging. Het voordeel was dat er nauwelijks mensen kwamen en planten en dieren niet met menselijke overlast te maken kregen.

Sinds de jaren 90 is het gebied open voor bezoekers. Veel buitenlanders zijn hier nog niet geweest. Dit avontuurlijke programma doet u kennis maken met het Zhongar gebergte, maar ook met de verschillende landschappen tussen Almaty en Zhongar. Want, de reis naar is minstens zo belangrijk als de bestemming zelf!

Dit is grotendeels een kampeerreis, u overnacht achtmaal in een tent.
Het programma kan worden verlengd in Almaty, mocht u daar langer willen verblijven, of eventueel met een transfer en programma in Astana.

Lees meer over de mogelijkheden en hoogtepunten van reizen in Kazachstan en in Centraal-Azië hier.

Dag 1, vertrek naar Almaty

U vertrekt richting Almaty, Kazachstan, om daar de volgende dag te arriveren. (Wij kunnen uw vluchten boeken).
Deze expeditie start op dag 2 vanuit Almaty, waar u op dag 13 weer terugkeert. Indien u extra tijd in de stad wilt doorbrengen kunnen we één of meerdere dagen toevoegen aan het programma.

 

Dag 2, Almaty-Zingende Duin

Altyn Emel Natioal Park in Kazakhstan

Besshatyr grafheuvels in Altyn Emel

Na aankomst in de nacht wordt u allereerst naar een 4* hotel in Almaty gebracht. Het nieuwe vliegveld bevindt zich op een half uur rijden van het stadscentrum.

Ontmoeting met een gids in Almaty. U vertrekt voor een tour allereerst naar Tamgali-Tas (ongeveer 170 km, 3 uur). Tamgali-Tas is een cluster van vroeg-Bronzen rotstekeningen in de Chulak-bergen. Op de rotsen kunt u inscripties zien in Tibetaans, Kalmuks en andere talen. Tevens kunt sporen van boeddhisten zien op het grondgebied van Semirechye (zoals het gebied rondom Almaty wordt genoemd) – vijf rotsen met het beeld van Boeddha.

Daarna verhuist naar Besshatyr (35 km, 1,5 uur), een grafcomplex van het Saka-tijdperk uit de 3e-7e eeuw voor Christus. Het bestaat uit ongeveer 100 heuvels. Dit is de erfenis van de grote nomaden van de steppen uit Centraal-Azië. In totaal zijn er 18 koninklijke grafheuvels met een diameter van 8 tot 70 meter en van 2 tot 20 meter hoog. Allen geconcentreerd in een gebied van twee vierkante km.

Na de lunch vertrekt u naar de Zingende Duin (40 km, 1,5 uur). Deze produceert bij droog weer een geluid dat lijkt op het gebrul van een vliegtuig. Niemand weet hoe deze eenzame zandduin hier is ontstaan. De Zingende Duin is 1,5 km lang en 120 meter hoog. Overnachting in tenten nabij de duin. Nachtelijke waarneming van de woestijnfauna, waar je, als je geluk hebt, een gekko kunt zien.

 

Dag 3, Zingende Duin – Kakatau bergen

Altyn Emel Natioal Park in Kazakhstan

kamperen tussen de Kakatau bergen

Ontbijt. Vertrek naar een 700 jaar oude wilg (25 km, 1 uur), een cultobject in het nationale park Altyn-Emel.
Na de tour volgt een transfer naar de bergen van Aktau, Katutau (90 km, 3 uur). De kleuren van deze krijtrotsen creëren een schilderachtig maanlandschap. Deze bergen staan ​​bekend om hun unieke verschijning. Waarschijnlijk zijn zij ontstaan uit kleine vulkaanuitbarstingen, die enkele duizenden jaren geleden zijn afgekoeld. U heeft tijd voor een wandeling. Overnachting in tenten.

 

Dag 4, Kakatau bergen – Kora kloof

Eaglehunter in Kazakhstan, Berkutchi

Berkutchi

Ontbijt. Vertrek naar het dorp Tekeli (250 km, 6 uur). Ontmoeting met een berkutchi, dat is een traditionele Kazachse jager met een adelaar. Hij geeft een demonstratie van zijn traditionele kunst en biedt een kijkje in het leven van een Kazachse familie.

Sinds de oudheid was jagen met een jachtvogel niet alleen een manier om op prooien te jagen, maar tegelijkertijd kunst en amusement. Het heeft zijn belang nog steeds niet verloren. Op 16 november 2010 was de jacht met jachtvogels opgenomen in de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO.

Na de lunch vertrek naar de kloof van Kora. (210 km, 3 uur)

Dan volgt een stop aan de oever van de Kora-rivier, met de mogelijkheid om te vissen.  Overnachting aan de oever van de rivier de Kora in tenten.

Dag 5, Kora kloof – Burkhan-Bulak waterval

Zhongar Mountains in Kazakhstan

Burhan-Bulak waterval

Ontbijt. Vertrek naar Burhan Bulak-waterval (30 km, 2 uur). De weg naar de Burhan Bulak-waterval is moeilijk, 20 km over slechte wegen. Alleen speciaal geprepareerde SUV’s zijn in staat hen te bereiken.

De Burkhan-Bulak-watervallen liggen aan een zijrivier van de Kora, ongeveer een kilometer van de hoofdrivier. De hoogte van de drie zichtbare watervallen is 114 m, de vierde van onderaf is niet zichtbaar. De totale hoogte is 168 m, waardoor de Burkhan-Bulak de tweede hoogste waterval van Centraal-Azië is.

Overnachting in tenten bij de waterval.

 

Dag 6, Bukhan-Bulak – Bayan Zhurek bergen

Yurt in Kazakhstan

onderweg naar het Zhongar Gebergte

Vertrek naar de rivier Buyen nabij de bergen van Bayan-Zhurek. (95 km, 3 uur)

De Bayan-Zhurek bergen zijn de lage uitlopers van de Zhongar Alatau. Ze liggen op het grondgebied van het district Aksu in de regio Almaty. De lengte is 12-15 km, de breedte is 8-10 km, de hoogste top 2.079 m. De hellingen zijn smal en  samengesteld uit leisteen, kalksteen en zandsteen. Op de hellingen van Bayan-Zhurek zijn de zijrivieren van de rivier de Buyen ontstaan.

Net als in andere monumenten van de Semirechye zijn er in de Bayan-Zhurek Saki-schetsen (d.w.z. rotstekeningen) van het IJzeren Tijdperk.
Overnachting in tenten aan de oever van de rivier.

 

 

Dag 7, Bayan-Zhurek bergen – de rivier Tentek 2

Zhongar Mountains in Kazakhstan

onderweg naar de Zhongar bergen

Ontbijt. Transfer naar de rivier Tentek 2 (270 km, 7 uur). Aan de oever van de rivier staat de Uigentas grafheuvel uit de tijd van het Turkse Kaganaat. Het monument is een uniek grafcomplex dat het niveau van sociale structuur en cultuur van de oude en middeleeuwse nomaden van de Zhetysu kenmerkt.

Overnachting in tenten aan de oever van de rivier.

 

 

 

Dag 8, De rivier Tentek 2 – Atapkan

Zhongar Mountains in Kazakhstan

Zhongar gebergte

Ontbijt. Transfer naar de Atapkan-pas (25 km, 1,5 uur). Vanaf de Atapkan-pas heeft u een schilderachtig uitzicht op de vallei van de rivier de Tentek. Dit is een ideale plek om vooral in de avond en in de ochtend foto’s te maken.

Het is mogelijk om beren, steenbokken, herten etc. te zien. De Zhongar-bergen zijn uniek, de noordelijke hellingen lijken op de Altai en de zuidelijke op de Zailiysky Alatau (de bergen nabij Almaty). Alleen in deze delen kun je een ongerepte natuur vinden, dieren die niet bang zijn voor mensen. En passen die zelden worden gepasseerd.
Overnachting in tenten.

 

Dag 9, Atapkan – Koktuma

Alakol Lake in Kazakhstan

Alakol meer

Ontbijt. Transfer naar Koktuma (140 km, 5 uur). Koktuma is een strandresort aan de oever van het Alakol-meer. Hier heeft u de mogelijkheid om te baden of vissen.
Alakol betekent in het Kazachs ‘veelkleurig meer’. Alakol heeft zout water en is gelegen in het Balkhash-Alakol laagland. Ten zuidoosten van het Alakol meer bevindt zich de Zhongar Gate Pass.

Het is bekend dat vele jaren geleden de beroemde Zijderoute voorbijtrok langs het Alakol meer. Reeds in die dagen merkten de reizigers dat het zoute water op miraculeuze wijze de kracht deed herstellen en de gezondheid versterkte. Uit zichzelf verdwenen huidafwijkingen van het lichaam, wonden aan het lichaam genazen sneller. Ook modern medisch onderzoek bevestigt de geneeskrachtige eigenschappen van water van het meer.

Overnachting in een pension aan het Alakol meer.

 

Dagen 10-11, Koktuma – basis van Tastau

Zhongar Mountains in Kazakhstan

paardrijden in de Zhiongar bergen

Ontbijt. Transfer naar de Tastau-basis (160 km, 5 uur). De toeristische basis van Tastau ligt in het wilde en pittoreske gebied van het Zhongar Gebergte, niet ver van de Sandyktas Peak. Rondom de basis zijn veel wilde dieren. Vanuit deze basis kunnen wandeltochten, autoritten en ook paardrijden worden georganiseerd.

Ongeveer 600 soorten planten groeien hier. Vanaf een hoogte van 1200 m boven de zeespiegel groeien appelboomgaarden, samen met abrikozen, en daarboven de espen. Van ongeveer 1500 m begint de gordel van sparrenbossen, reikend tot 2800-2900 m. Vervolgens struikgewas en tenslotte alpenweiden. Dit is een opvallend mooie hoek van de aarde.

De unieke natuurlijke omstandigheden van het gebied – een gunstig klimaat en een belangrijke esthetische aantrekkingskracht van het berglandschap – worden aangevuld door de rijkdom en diversiteit van de plantenwereld. Met name de pittoreske naaldbossen en een aanzienlijk aantal soorten dieren die hier leven.
Paardrijden in de omgeving (optioneel).

Twee overnachtingen in het gastenverblijf.

 

Dag 12, Base Tastau – Koilik nederzetting

Zhongar Mountains in Kazakhstan

Opgravingen bij Koilik

Ontbijt. Vertrek naar terug naar Almaty. We breken de terugreis met een overnachting in de nederzetting Koilik (300 km, 6 uur). Koilik is de hoofdstad van de staat Karluks.

Archeologisch onderzoek heeft hier blootgelegd Boeddhistische en Manicheïsche tempels.. Evenals objecten uit de moslimcultuur van de 12e-14e eeuw: een moskee, een complex van mausoleums en een khanaka.

Overnachting in tenten.

 

 

Dag 13, Koilik nederzetting – Almaty

Ontbijt. Vertrek naar Almaty met onderweg een stop voor de lunch (470 km, 6 uur).
Overnachting in een hotel in Almaty.

 

Dag 14, Almaty – thuis

In de nacht of vroege ochtend wordt u naar de luchthaven van Almaty gebracht. Einde van de reis.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen indicatief €1.430 per persoon, bij vier personen €1.850 p.p. en bij twee personen €2.720 p.p. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– 13 overnachtingen waarvan tweemaal in een 4* hotel in Almaty, driemaal in pensionnetjes en achtmaal in tenten o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt.
– alle transfers in Kazachstan per 4WD auto of busje, inclusief van en naar het vliegveld
– services van een Engelssprekende gids en een kok gedurende de gehele reis
– entreekaarten voor musea, monumenten en natuurparken volgens het programma
– 12 lunches en 11 diners

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, maaltijden in Almaty, alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Provincie Almaty, Zhongar Gebergte

  DATA

  juni-augustus

  PRIJS

   indicatief €1.430-1.850-2.7200 p.p. bij resp. 6,4 en 2 personen

  LENGTE

  14 dagen

  Contact