Bezoek de Buren
Oezb, Kirg, China, Turkm

Bezoek de Buren

Oezb, Kirg, China, Turkm

Centraal Azie beslaat niet alleen Kazachstan, maar ook de buurlanden Oezbekistan, Kirgizie, Turkmenistan en Tadjiekistan. En eigenlijk ook de Chinese provincie Xinjiang, die cultureel veel meer gemeen heeft met Centraal Azie dan met China.

Daarom bieden wij een aantal programma's aan in deze landen, welke u eventueel kunt combineren met een programma in Kazachstan. Op dit moment kunnen wij routes aanbieden in alle bovengenoemde landen, m.u.v. Tadjiekistan. De toeristische hoogtepunten van deze landen zijn:

Kirgizie
De kleine (en arme) zuiderbuur van Kazachstan, en het volk waarmee de Kazachen het meest gemeen hebben. Kirgizie wordt wel eens het 'Zwitserland van Centraal Azie' genoemd, vanwege het bergachtige karakter van het (kleine) land. Net als de Kazachen zijn de Kirgiezen van oorsprong nomadisch, en juist in Kirgizie vindt u nog relatief vele zomernomaden met hun kuddes, verblijvende in yurts. Behalve trekken en paardrijden kunt u in Kirgizie afkoelen in het hooggelegen meer Issyk Kul.
Vergeleken met Kazachstan is Kirgizie minder ver ontwikkeld, minder afwisselend, maar daarbij ook beduidend goedkoper.

Oezbekistan
De andere zuiderbuur van Kazachstan, en eentje waarme de onderlinge verhoudingen minder goed zijn, omdat beide streven naar hegemonie in de regio. Oezbekistan is veruit de meest populaire toeristische bestemming in de regio, vooral vanwege de prachtige oude steden Samarkand, Boechara en Khiva.
Oezbeken zijn van oorsprong geen nomaden maar landbouwers en cultureel geheel anders dan Kazachen. De keuken is uitgebreider, met meer groenten en salades dan in Kazachstan en Kirgizie. Vanwege de nog steeds niet doorgevoerde economische hervormingen is ook Oezbekistan veel minder ver ontwikkeld dan Kazachstan, en beduidend goedkoper, dankzij een alom aanwezige zwarte markt.

Turkmenistan
Het buitenbeentje van de regio, vooral vanwege de afgesloten status en presidentsverheerlijking onder de (nu overleden) grote leider Turkmanbashi.
Qua natuur is Turkmenistan een grote zandbak, maar onder het zand en in  oasen zijn ruines en oude steden als Merv, Mary en Konye Urgench te bewonderen. Daarnaast is de hoofstad Ashgabat interessant, met een combinatie van oude Turkmeense cultuur en moderne megalomanie.

Xinjiang (China)
Grenst aan Kazachstan, Kirgizie en Tadjiekistan. En je treft er flinke groepen van deze volkeren, uitgeweken naar het westen ten tijde van de collectivisatie onder Stalin.
Sinds enkele jaren is het mogelijk om per trein van Almaty naar Urumqi te reizen (vliegen kan immer). En vanuit Urumqi kunnen de hoogtepunten van deze regio worden bezocht, de oasen Turfan en Kashgar.
Een spectaculaire route loopt vanuit Xinjiang (Kashgar) over de Torugart pas naar Kirgizie.

 

 

Oezbekistan in 5 dagen

Samarkand, Boechara en Tashkent
Land: 
Oezbekistan
Groeps- of indiv. reis: 
Individuele reis
Prijs: 
€595-660 p.p. bij resp. 4-2 personen
Lengte programma: 
5 dagen
Vaste vertrekdata: 
n.v.t.

Oezbekistan Klassiek en de Woestijn

Van Khiva tot Tashkent
Land: 
Oezbekistan
Groeps- of indiv. reis: 
Individuele reis
Prijs: 
€910-1.025 p.p. bij resp. 4-2 personen
Lengte programma: 
9 dagen
Vaste vertrekdata: 
n.v.t.

Historische Hoogtepunten Turkmenistan

Van Ashgabat tot Merw en Konye Urgench
Land: 
Turkmenistan
Groeps- of indiv. reis: 
Individuele reis
Prijs: 
€825 resp. €895 p.p. bij 4 en 2 p. (onderstaand meer prijsinfo)
Lengte programma: 
6 dagen
Vaste vertrekdata: 
n.v.t.

Kennismaking met Kirgizië

Rondreis om het Issyk Kul meer
Land: 
Kirgizië
Groeps- of indiv. reis: 
Individuele reis
Prijs: 
€550 - 725 p.p. bij resp. 4 en 2 personen. Meer prijsinfo hieronder.
Lengte programma: 
7 dagen
Vaste vertrekdata: 
n.v.t.