Naar Turkmenbashi en het Westen

Uitgebreid dagprogramma

Terug naar de reis   Naar Turkmenbashi en het Westen

Dag 1

Dagafstand: 
20 km

Aankomst op de luchthaven van Ashgabat, normaal gesproken in de nacht of vroege ochtend, en transfer naar uw hotel, een afstand van hooguit 20 km.

Dag 2

Dagafstand: 
50 km

Vandaag een stadstour in Ashgabat, inclusief bezoeken aan de Neutraliteits Boog, het Onafhankelijkheids Park, het Nationaal Museum, Nissa (UNESCO), de Ahalteke en Lenin Monumenten en het Aardbeving Gedenkteken.
U zult versteld staan van de nieuwe, geheel uit Italiaans wit marmer opgetrokken delen van Ashgabat.

Dag 3

Dagafstand: 
150 km

Een dagexcursie per vliegtuig - en retour - naar Mary en Merv.
Mary is de provinciehoofstad, een hedendaagse stad met een fantastisch museum waarin de archeologische schatten uit Merv en Margush worden tentoongesteld.
Merv (op de lijst van UNESCO-erfgoed) bezoekt u in de ochtend, en de Talkhatan Baba moskee en Ahun Baba Madrassa in de namiddag. De verhalen uit de geschiedenis zijn rijk, in een landschap van kamelen en ruînes die veroorzaakt zijn door (wie anders) de Mongolen in 1221. Interessant weetje; Yelena Bonner, de echtgenote van Andrei Sacharov, komt notabene uit Merv! Transfer naar de luchthaven van Mary voor de avondvlucht naar Ashgabat (40min). Transfer naar het hotel.

Dag 4

Dagafstand: 
150 km

Transfer naar het bijzondere plaatsje Nohur in het Kopetdag gebergte, na eerst bezoeken te hebben afgelegd aan de Turkmenbashi Moskee & Mausoleum, de Geok Depe Moskee, en het ondergrondse meer (bronnen) van Kowata (zwemmen is mogelijk!).
Aankomst in Nohur, bevolkt door een eigenzinnig volk dat ooit vanuit Mesopotamië hier is neergestreken. Naar men zegt is polygamie hier gebruikelijk en in tijden van de Sovjetunie oogluikend toegestaan!  In de middag wordt het dorp verkend, met o.a. een bezoek aan tribale begraafplaats en een zijdeweverij workshop. Diner en overnachting bij een gastgezin in Nohur.

Dag 5

Dagafstand: 
300 km

Een pittige dag voor de boeg, eindigend bij de ruines van Dehistan. Om daar te komen legt u ongeveer 300 kms af vanuit Nohur, over deels onverharde wegen. U reist langs en door het Kopetdag gebergte, geniet van de maanlandschappen en een picknick lunch.
Dehistan was een florerende stad in de tijd van de Zijderoute die Khorezm verbond met Iran en de Arabische landen. Restanten van twee twintig meter hoge minaretten, een 18 meter hoge deur van een moskee en vijf mausuleums getuigen van de hoogtijdagen en de navolgende verwoesting. Prima plek om te kamperen!

Dag 6

Dagafstand: 
350 km

U reist vandaag verder naar de tweede stad van het land, en een belangrijke havenstad aan de Kaspische Zee, namelijk Turkmenbashi. Onderweg bezoekt u nog de Mashhat Ata Moskee en een oude begraafplaats.
's Middags in Turkmenbashi bent u vrij.

Dag 7

Dagafstand: 
200 km

Transfer van Turkmenbashi naar de Yangikala Canyons, via de Gozli Ata pelgrimsoord en Kemal Ata vulkanische rotsformaties. Picknick lunch onderweg. In deze onwerkelijke landschappen gaat u een nachtje kamperen!

Dag 8

Dagafstand: 
350 km

Een dag off-road door de Karakum woestijn. Via het dorp Melgoch en overblijfselen van het Ygdykala Parthian fort. Onderweg picknicken, 's avonds wordt in de woestijn een kamp opgezet en gekampeerd, gedineerd.

Dag 9

Dagafstand: 
200 km

Wederom een dag in de Karalkum woestijn, off-road op weg naar het einddoel, de sinds begin jaren zeventig brandende gaskrater van Darzawa. De ideale plek om te kamperen en 's nachts te genieten van dit natuurlijke fenomeen.

Dag 10

Dagafstand: 
400 km

U reist verder in noordelijke richting tot bijna Oezbekistan aan toe. Hier bevindt zich de belangwekkende vindplaats Konye Urgench, een door de UNESCO beschermd gebied, met overblijfselen van moskee-en, minaretten en mausulems uit de tijd dat Konye Urgench nog hoofdstad was van Khorezm. Het veranderende verloop van de rivier Amudarya (dat gebeurde regelmatig) was oorzaak dat Konye Urgench uiteindelijk haar relevantie verloor. 
Aan het eind van de dag transfer naar Dashoguz en vlucht naar Ashgabat (50 min). Transfer naar het hotel. 

Dag 11

Dagafstand: 
20 km

Transfer naar het vliegveld, normaal gesproken in de nacht of vroege ochtend, en vertrek naar huis of welke andere bestemming dan ook. Einde van het programma.