Kirgiese Nomaden bij het Son Kul meer

Uitgebreid dagprogramma

Dag 1

Dagafstand: 
10 km

U arriveert overdag in de hoofdstad Bishkek, wordt opgehaald van het vliegveld en ondergebracht in het (prima) *** hotel Alpinist, of in luxer hotel (bijvoorbeeld ***** Club Hotel Bishkek, of **** Silk Road Lodge, of ****Ak Kemme Hotel).
Overigens kunt u ook per (mini)bus arriveren in Bishkek; vanuit Almaty duurt dat ongeveer 5 uur en is het de meest gebruikelijke vorm van transport, en zeer goedkoop.
Na inchecken, en afhankelijk van de nog resterende tijd, ontvangt u een stadsexcursie en bezoekt het Historisch Museum, een Kunstgalerij, de Nationale Bazaar en een korte wandeling door enkele van de vele parken in de groene stad Bishkek.

Dag 2

Dagafstand: 
250 km

U reist af naar het op 1.600 meter hoogte gelegen meer Issyk Kul. Onderweg bezoekt u het historische complex Burana. Kirgizië staat bekend als 'natuurland', minder bekend is dat het een aantal zeer interessante historische attracties kent, waaronder dit Burana complex. Middelpunt is de Burana toren, maar ook het kleine museum en het gehele terrein zijn interessant, nog afgezien van het geweldige uitzicht vanaf de top van de toren!   
Het diner en de overnachting vinden plaats in het plaatsje Tamchi in een privaat onderkomen (homestay). Deze homestays zijn zeer goed georganiseerd in Kirgizië en vaak een uitstekend alternatief voor een hotel, zowel wat betreft faciliteiten als de prijs.
Luxe alternatief: een verblijf in het spa-hotel 'Karven Hotel Issyk Kul', aan het meer.

Dag 3

Dagafstand: 
200 km

Vandaag heeft u de gehele dag om de noordzijde van het Issyk Kul meer te verkennen. Dit is de drukke zijde van het meer en u rijdt langs verschillende stadjes met hotels en sanatoriums die 's zomers worden bevolkt door groepen vakantievierders uit Bishkek en ook Kazachstan.
U bezoekt de rotsschilderingen nabij Cholpon Ata, een enorm veld van rotsen en stenen (assistentie van een gids om de rotsen met schilderingen te vinden is geen overdreven luxe); de canyon van Grigorievka met prachtige, hoge uitzichten op het Issyk Kul meer; optioneel een boottocht van twee uur op Issyk Kul; zwemmen in het meer (met 's zomers een watertemperatuur van ongeveer 20 graden).
Overnachting nogmaals in de homestay in Tamchi (cq een hotel in de buurt), danwel reeds een transfer naar Karakol aan het eind van de dag en overnachting in een hotel of homestay in het stadje.

Dag 4

Dagafstand: 
10 km

Vandaag blijft u in en rondom Karakol, een rustig provinciestadje met verschillende bezienswaardigheden, naast het aanschouwen van het lokale leven. 
U krijgt een stadsexcursie en bezoekt een project voor lokale vrouwen die nationale souvenirs vervaardigen. Vervolgens bezoekt u het Przhevalsky Memoriaal Complex met museum, gewijd aan de ontdekkingstochten van de Russische onderzoeker Michael Przhevalsky, die bij Karakol zijn einde vond en naar wie een paard is vernoemd dat hij op één van zijn tochten aantrof, in Mongolië.
U bezoekt tevens een opmerkelijke Dungaanse moskee, met vele Chinese invloeden, een de 19e eeuwse Russisch Orthodoxe kerk.
Karakol wordt tevens door trekkers, klimmers en fietsers gebruikt als uitvalsbasis voor hun trip naar het nabijgelegen Tien Shan gebergte. (Wij kunnen deze arrangementen eveneens aanbieden!)
Overnachting in een homestay of in (bijv.) hotel Amir.

Dag 5

Dagafstand: 
45 km

Vandaag rijdt u door naar Jety Oguz (vertaald als 'Zeven Stieren'), de beroemde valleien met hun rode zandsteen formaties, bossen en bloemen. Met veel mogelijkheden om te wandelen (al dan niet onder begeleiding) en paard te rijden. Maaltijden en overnachting in een professioneel yurtkamp (incl. douches).

Dag 6

Dagafstand: 
100 km

Langs de zuidzijde van het Issyk Kul meer rijdt u vandaag verder naar het dorp Bokonbaevo. Als het mogelijk is bezoeken we hier de plaatselijke valkenier ('Berkutchi', in Kirgizie en Kazachstan wordt traditioneel gejaagd met adelaars), en houden lunch in het dorp.
Onderweg heeft u bij uitstek mogelijkheden voor een duik in het meer. De zuidzijde is aanzienlijk rustiger dan de noordzijde, en er zijn talloze fraaie en rustige plekken te vinden om verkoeling te zoeken in het heldere water.
U verblijft 's nachts wederom in een yurt, ditmaal in een klein kamp in de natuur nabij het plaatsje Bokonbaeva, nabij Issyk Kul en met een prachtig panorama over het meer. Toilet- en douche facilteiten zijn aanwezig, evenals een professionele kok!

Dag 7

Dagafstand: 
150 km

Na ontbijt in het yurtkamp reist u verder langs de zuidzijde van Issyk Kul, en spoedig voorbij het meer en in de bergen, tot het stadje Kochkor. Hier wordt bezocht een workshop voor het maken van tapijten, het hippodrome en een moskee. U luncht er en bezoekt de zoutgrotten in het dorpje Chon Tuz.
Accomodatie in een homestay in Kochkor bij een Kirgiese familie.
Kochkor is een rustig en prettig stadje om in te wandelen, er zijn zelfs nog enkele standbeelden van Lenin te vinden!

Dag 8

Dagafstand: 
80 km

Dieper de bergen trekken we vandaag in, tot het grote bergmeer Son Kul, op een hoogte van 3.000 meter. Hier treft u het klassieke Kirgiese nomadenbestaan aan; yurts en haar bewoners, kudden schapen en koeien, wijdse vlakten, paarden, cowboys. Dit is de kern van het traditionele Kirgizië!
U overnacht in een yurt met basisfaciliteiten en heeft 's middags de mogelijkheid om te wandelen or paardrijden op het bergplateau en kennis te maken met het nomadenbestaan.

Dag 9

Dagafstand: 
110 km

U blijft vandaag in de bergen en op de hoogvlakte, verder reizend naar de Suusamyr vallei, in westelijke richting. De reis volgt de Kekemeren rivier, u doorkruist kleine dorpjes, ziet valleien van rode rotsen, en arriveert in een gebied met vlinders en veel soorten bloemen.
Overnachting in een yurt in de Suusamyr vallei.
Dit is het hart van Kirgizië, dun bevolkt met nomaden en hun kuddes - en een paar toeristen.

 

Dag 10

Dagafstand: 
100 km

U keert vandaag terug naar Bishkek, een rit van zo'n 100 km. Daar bent u verder vrij en, afhankelijk van uw verdere reisplannen of terugkeer naar huis, wordt naar het vliegveld gebracht of overnacht nog in de stad.