Referenties

Referenties

We hebben een fantastische reis gehad! Erg gelachen met gids Nurlan en mooie gesprekken gehad over cultuur en politiek met de tweede chauffeur en gids. Het was erg prettig een ervaren chauffeur te hebben, de verkeersborden maar vooral de wegen waren een flinke uitdaging. We zijn heel erg blij dat we lake Tuzkol hebben meegenomen, wat mooi!! Zelfde geldt voor het Assy plateau, ook dat was een hoogtepunt! Nurlan heeft echt zijn best gedaan met koken vanuit zijn bus, wat heerlijk was. Engels was prima, genoeg om een grapje in te maken. Meer heb je niet nodig om de stemming er in te houden. Het land heeft ons echt verbaasd, ik heb een hoop mooie plaatjes kunnen schieten. En wat een gastvrijheid!! Bedankt voor het regelen, een hele beleving. We gaan zeker snel terug die regio in (Kirgizië en Mongolië).
Nienke Wijnbelt uit Nederland over haar trips in Kazachstan vanuit Almaty en vanuit Karaganda voor twee personen in augustus 2017 (via onze website www.kazachstanreizen.nl)

Hartelijk dank voor het boeken van de 2-daagse trip naar Borovoe en de 4-daagse trip in Turgen. Borovoe was mooi, maar Turgen en omgeving was GEWELDIG. De camping van de Trekkingclub in Turgen is mooi gelegen en de voorzieningen zijn goed. En wat kan Inura goed koken!!
Onze gids Maria sprak goed Engels en ze reed goed op de slechte wegen. De auto was heel comfortabel. Maria heeft ons veel informatie gegeven over de omgeving en het leven in Kazachstan. Zonder gids hadden we een veel minder goed beeld van het land gekregen. Het landschap is echt overweldigend mooi!
Bij een volgende trip naar deze regio zullen we zeker weer contact opnemen met je.
Simon en Ellen Geleijnse uit Nederland over hun twee korte trips naar de Borovoe vanuit Astana en de Turgen vallei vanuit Almaty in augustus 2017 (via onze website www.kazachstanreizen.nl).


Gisteren teruggekomen van een bijzondere en enerverende reis door het prachtige Kazachstan. Van begin tot het eind was alles perfect geregeld. Complimenten daarvoor! De excursies in Almaty werden begeleid door Dinah, een prima Engelssprekende gids, die met veel enthousiasme wist te vertellen over de stad. Tijdens de eerste dagen van onze rondreis was Aleksandar onze chauffeur. Zeer vriendelijk en behulpzaam, maar helaas was zijn Engels zeer minimaal waardoor het lastig communiceren was. Desondanks kwamen we met handen-en-voeten een heel eind. En als we ‘picture, please’ riepen, wist hij al snel dat hij boven op zijn rem moest! Halverwege nam Constantin, zijn jongere broer, het stokje over. Zijn Engels was stukken beter. Hierdoor hebben we tijdens de verschillende lange autoritten veel ervaringen kunnen delen over het leven in Kazachstan en in Nederland. Hoogtepunten waren er in overvloed. Eten bestellen in een restaurant in Almaty met een Kazachse kaart en alleen Kazachs sprekende bediening en dan hopen dat er op je bord komt wat je bedoelde. Met z’n vieren wandelen in het prachtige Aktau-gebergte in Altyn-Emel NP, zonder een sterveling tegen te komen. Een toevallige ontmoeting met de bijzondere steppe-agaam bij de zingende zandduin in hetzelfde NP. De homestay bij de familie van Temirghan in het pittoreske boerendorpje Saty aan de voet van het Tien Shan-gebergte. De ontvangst en het verblijf waren hartverwarmend en gastvrij en de voorgeschotelde maaltijden waren het beste dat we tijdens deze reis hebben gegeten. De reis met de nachttrein van Almaty naar Tuelkebas als enige westerse toerist tussen de locals. De uitbundig bloeiende wilde tulpen in het Aksu Zhabagly Nature Reserve. Tijdens één van de wandelingen in hetzelfde natuurreservaat oog in oog staan met een Tien Shan-beer. Kortom, deze reis door het nog redelijk onontdekte zuidoosten van Kazachstan was een aaneenschakeling van hoogtepunten.
We kijken dan ook met veel goede herinneringen terug naar onze trip en willen je hartelijk danken voor al je inspanningen om dit mogelijk te maken. We hebben ervan genoten en gaan Kazachstan als reisbestemming (ook voor gezinnen!) zeker promoten.
Familie Warmerdam uit Nederland over hun rondreis van tien dagen met twee jonge kinderen in Zuid Kazachstan april-mei 2017 (via onze website www.kazachstanreizen.nl)

 Hoi Ardjan, we zijn al weer een paar weken terug van onze geweldige rondreis door Kazachstan en Oezbekistan, maar willen je nog ontzettend bedanken dat je alles zo goed voor ons hebt geregeld. Overal waar we aankwamen stond al weer iemand op ons te wachten om ons naar onze bestemming te brengen. Ook de gidsen waren erg hartelijk en wisten erg veel te vertellen over de natuur, gebouwen en geschiedenis. De meeste chauffeurs konden ook wel een beetje tot zeer goed Engels. Ook de hotels en homestays waren prima met een goed ontbijt en diner. Het enige wat soms iets beter had gekund waren de bedden. Vooral in het Altyn Emel hotel heb ik bijna niet kunnen slapen. Zo hard waren de bedden. De vrouwen die het hotel daar runnen waren echter zo vriendelijk dat dat al weer veel goed maakte. Het hotel in Buchara was het mooiste hotel die we gehad hebben en de homestay in Saty village was het gezelligste adresje. Hier zaten we 's avonds met een aantal internationale toeristen lekker bij het kampvuur. Al met al een geslaagde vakantie. Bedankt daarvoor.
Michel Koggel en Sacha Blum uit Nederland over hun rondreis van 19 dagen in Kazachstan en Oezbekistan in september 2017

 Centraal-Azië Reizen zond ons met een deskundige gids en een betrouwbare bestuurder voor een tour door Oezbekistan, die ons bracht van het westen tot het oosten, van Khiva tot de Fergana-vallei. Het was de reis van ons leven en we zouden het iedereen aanbevelen.
Martin en Barbara uit Italië over hun rondreis van twee weken door het hele land in augustus 2016


We hadden een geweldige tijd, ook het weer was mooi. Alles ging heel vlot, accommodatie voldeed aan onze verwachtingen, gidsen en chauffeurs waren er altijd, en actief en bereid om onze tijd interessant te maken. Goede schone voertuigen, en als ik echt iets moet vinden dan wil ik zeggen dat tijdens het laatste deel in Kazachstan de voertuigen niet de beste in de wereld waren...... Maar we vonden het echt niet erg eigenlijk, en de plaats is mooi. Dank je voor het organiseren van onze reis in alle details!
Marilena Cappelli, woonachtig in Kazachstan, over haar gezinstrip in Oezbekistan en Zuid-Kazachstan in Oktober 2014.

 We wilden even laten weten dat we een erg gave reis in Kirgizie gehad hebben. Roman paste erg goed bij ons, voelde erg goed aan wat we wel of liever niet wilden. Hij was erg behulpzaam en zijn engels was behoorlijk goed.We konden uiteindelijk toch wel naar Song Kul gaan, wat een fantastische ervaring was. De meeste yurt camps waren al weg, maar degene waar wij waren was open tot 5 october. Aangezien wij de enige gasten waren zijn we bij de nomaden familie uitgenodigd voor een heerlijk maal (paardenlongen en slokdarm...) gelukkig met wodka om het weg te spoelen. De rit er naartoe was ook erg mooi, vooral nadat het 's nachts gesneeuwd had en de terugweg over de pas door de sneeuw ging en daarmee een totaal ander beeld gaf.De overnachtingsplekken homestays, yurt en de alpinist waren aangename plekken, ondanks dat we een keer geen water hadden door een storm in de nacht, maar dat hoort bij reizen in deze landen.Dus een erg geslaagde trip. Bedankt voor je snelle reacties, flexibiliteit en het opstellen van een trip aangepast op onze wensen.We zullen je zeker anderen aanbevelen.Bernd, woonachtig in Oostenrijk, over een reis van vijf dagen voor twee personen in Kirgizië in september 2014

 We hebben enorm genoten! Ik vond het een geweldig land. Prachtige natuur, bijzondere cultuur.Verder was het prima door jullie geregeld. Fijne gidsen en goede chauffeurs. Prima locaties ook qua overnachten, met name de homestay in Saty vond ik helemaal geweldig. Dank dus voor alle inzet van jullie kant!
Hanneke Bol uit Nederland over een rondreis van twee weken voor twee personen in Kazachstan in september 2014Ik wil je even laten weten dat we een geweldige reis hebben gehad naar Oezbekistan!! Ik kan niet anders zeggen dan dat het super goed georganiseerd was, chauffeurs en gidsen prima en altijd op tijd, hotels over het algemeen goed, met als uitschieter de mooie en sfeervolle locatie in Boechara (Hotel Amulet, met heel vriendelijke mensen). En wat zijn die Oezbeken vriendelijke en relaxte mensen! Misschien nog een klein puntje, wij vonden het deel van de reis (Oez.compleet) naar de Fergana vallei wat rommeliger geregeld: erg veel autorijden (wat natuurlijk ook niet anders kan) en een heel vol programma wat vervolgens ivm de tijd niet helemaal afgewerkt kon worden helaas. Voor het museum in Fergana was ivm de openingstijd om 9 uur geen tijd meer (we waren vroeg gestart die dag). Maar we zijn toch wel blij dat we ook daar geweest zijn. Termez voelde volkomen veilig en was erg interessant. Hartelijke groet,
Margreet de Vries uit Bilthoven, Nederland, die in juni 2014 samen met haar dochter de reis Oezbekistan Compleet maakte.

 

Het was erg warm in Turkmenistan, de afstanden over de slechte wegen waren erg lang en het programma werd – soms nog op de dag zelf – aangepast, maar wat wij jou vooral willen laten weten is, dat we enorm van deze reis hebben genoten! Zo hebben we niet overnacht in Nohur, maar in het minder interessante ParawBibi. Daarna zijn we echter volop verwend met een prachtig hotel in Awaza en een tour door Turkmenbashi. Hoogtepunten voor ons waren de begraafplaats nabij Nohur, de krater en de vriendelijke mensen in de woestijndorpjes Damla en Akmolla en het Kugitang natuurreservaat. Verder willen we jou laten weten, dat we het hebben getroffen met onze chauffeurs Dovlet en Misa (laat dit s.v.p. nog een keer aan het kantoor in Ashgabat weten) en de chauffeurs van de transfers van en naar de luchthavens en de hotels.
Kort samengevat: onze eerste ervaring met jouw reisorganisatie is ons goed bevallen. Alles was enorm goed geregeld.
Frans en Ine uit Nederland, over hun rondreis 'Turkmenistan Compleet' in april-mei 2014.Beste Ardjan, ik had een kans voor een debriefing met mijn collega over de reis vorige week en zijn beschrijving was, in één woord, "geweldig!" Hij en de kinderen hebben echt, echt genoten van bijna elk aspect van de reis.
De gids, Bagdad, werd geprezen op vele niveaus. Hij had een sterke taalvaardigheid en was in staat om zijn kennis en enthousiasme voor Kazachstan op een manier die toegankelijk is voor de kinderen met hen te delen. Hij was ook bereid om hulp en advies over eetgelegenheden aan te bieden.
Kortom, dit was een super geslaagde reis en we kijken ernaar uit om hem volgend voorjaar weer te herhalen.
Dank je voor al je hulp en geduld voor het werken aan de logistiek van deze reis, al vanaf oktober.
Peter Parker, van de Dostyk American International School in Atyrau, Kazachstan, over een 4-daagse reis voor scholieren naar Almaty en Charyn Canyon in april 2014.


Dank je voor het organiseren van ons bezoek aan de prachtige steden Samarkand en Buchara. Vooral Buchara was geweldig. De lokale gidsen en de chauffeur (Alexei) die reed ons van Samarkand naar Buchara waren erg vriendelijk en relaxed. We waardeerden hun flexibiliteit en hun houding ten opzichte van onze drie jongens aan wie de overweldigende hoeveelheid monumenten soms te veel werd...Bedankt voor de organisatie! We kijken ernaar uit om wat meer reizen doen in de regio.
De familie Blom, woonachtig in Atyrau, Kazachstan, over hun rondreis van een week met gezin in Oezbekistan in oktober 2013

 

Ardjan, we kwamen gistermorgen terug in Atyrau na een zeer plezierige vakantie in Oezbekistan.
Uiteindelijk verliep de hele reis ging zonder enige probleem. De gidsen, chauffeurs, het weer, het eten, de gastvrijheid en de hotels waren super en een grote vreugde.
Veel dank voor het organiseren van de reis en ook een grote dank aan het personeel van de Oezbeekse partner. 
Groet, Ton & Linda
Ton van Dijk over zijn rondreis van 11 dagen in oktober 2013 in Oezbekistan met zijn partner.

 

Ardjan maakte het hele proces van het organiseren van onze reis naar Charyn Canyon en de Kolsai / Kaindy meren ongelooflijk gemakkelijk en probleemloos. En wat een fantastische tijd hadden we. Zijn gedachten en suggesties lieten stelden ons niet teleur. Charyn is gewoon prachtig, Kolsai 1 is mooi, maar Kolsai 2 en het paardrijden er naar toe (we raden het aan) is nog mooier (als dat mogelijk is !).
Het verzonken woud van Kaindy was surrealistisch, en onze gids Sergei overtuigde ons dat tenminste één van ons een duik moest gaan maken in wat het koudste water is waarin ik heb gezwommen in jaren. Hij volgde echter zelf met eveneens een duik in het meer.
Maar het was niet alleen de bezienswaardigheden die geweldig waren. Camay en Nursultan waren de liefste, vriendelijkste gastheren in het dorp Saty. Ze konden niet genoeg voor je doen, de homestay was heerlijk en comfortabel, met een sauna klaar om in te ontspannen aan het eind van de dag, gevolgd door Camay's fantastisch koken. Ik zal proberen net zulke lekkere manty te maken zij deed!
Ardjan, vele, vele dank van ons beiden, we nemen binnenkort contact op voor andere tours in Kazachstan. Martin en Saniya.
Martin Chalkley uit Engeland over zijn 4-daagse trip met een vriendin naar Charyn Canyon en de Kolsai- & Kayindi meren in de provincie Almaty in september 2013.

 

Hallo Ardjan, het was in alle opzichten een geslaagde reis. Ben je dus dankbaar voor je bemiddeling! Wat een verrassend mooi land, zeg. En ook prettige mensen, - al had ik doorgaans geen taal met ze gemeenschappelijk.
Ik ben blij dat ik geen individuele reis ben gaan doen, dat was qua taal een hele opgave geworden (ik kan het cyrillisch niet lezen ook).Met de groep klikte het over en weer zonder enige moeite.Toch wel bijzonder. Ik had qua leeftijd hun moeder kunnen zijn, maar dat speelde geen enkel rol. Dit is echt de manier van reizen die ik leuk vind. Ik houd er van om het leven “te proeven” in een nieuw land, gewoon tussen de bevolking te zijn en heb er een hekel om domweg als een “pakketje toerist” langs de bezienswaardigheden te worden gevoerd.
Ik ga zeker nog een volgende keer een ander stuk van dat deel van de wereld bekijken.
Nan Wormmeester uit Alkmaar over haar internationale, kleine groepsreis in de provincie Almaty in Kazachstan in september-oktober 2013

 

Waar te beginnen! Ik vond de hele expeditie zeer 'mindblowing' en het landschap was puur adembenemend! Onze gids, Den, kon niet meer behulpzaam zijn dan hij was. Het weer was fantastisch en de tocht nam ons mee door een verscheidenheid aan landschappenn, van bos naar ijs en sneeuw en droge, woestijnachtige omstandigheden.
We wilden iets anders met onze vakantie en we hebben het zeker! Het is iets waarvan ik altijd blij zal zijn dat ik het heb gedaan, en ik zou graag weer komen!
Dank je voor je behulpzaamheid bij het organiseren van alles voor ons.

Hi Ardjan - Ik wilde je mijn gedachten ook laten weten. Ik ben het 100% met wat Jamie gezegd. De reis was zeer goed georganiseerd, verliep op rolletjes en zeker wat we zochten - avontuur! We zagen geen mensen voor vijf dagen op onze trektocht, waaruit blijkt hoe ongerept en onontgonnen Kazachstan nog is. Den was ongelooflijk en een fantastische gids.
De tocht was soms moeilijk, maar over het algemeen was het niet onmogelijk. Dag 4, met de gletsjer en rotswand beklimming was een geweldige workout en waarschijnlijk het moeilijkste (maar meest lonende) deel. Jamie en ik zijn behoorlijk fit, dus we hadden geen problemen hiermee. 
Ik zou een reis als deze weer willen maken. Dank voor het organiseren.
Jamie Roseby en Christopher Cole uit Londen, over hun 6-daagse trektocht vanuit de Turgen vallei nabij Almaty in september 2013

 

Beste Ardjan, we kwamen net terug uit Kazachstan en ik wilde zeggen dank u voor het organiseren van de reis voor ons. Het is niet in woorden te beschrijven hoe geweldig de ervaring was en we waren erg verdrietig om Kazachstan te verlaten.
Ten eerste, onze gids Sergey deed geweldig werk. Hij kende de beste plaatsen voor onze maaltijden en hij zorgde ervoor dat de maaltijden altijd op tijd klaar waren tijdens ons verblijf in de Saty Guesthouse. Dankzij Sergey probeerden we de lokale lekkernijen - Camca en de Shashlick die zo lekker waren. Hij heeft ons een aantal goede Georgische wijnen aanbevolen die we kochten toen we rode wijn wilden met onze maaltijden bij het Saty Guesthouse. Sergey was erg leuk om mee te reizen en we hadden een geweldige tijd met hem, ondanks de lange ritten op een aantal van de dagen. Op het einde was hij als een goede vriend voor ons.
De plaatsen die u heeft aanbevolen - Charyn Canyon, Kayindi Lake, Kolsai meren zijn enkele van de mooiste plaatsen waar ik ooit ben geweest. De honderden foto's die ik nam waren niet genoeg ....  We waren geïnteresseerd in paardrijden en daarom organiseerde Sergey voor ons de paarden + gids en we gingen per paard van eerste Kolsai meer naar de tweede Kolsai meer. Ik had nog nooit paard gereden, en het terrein met steile hellingen en rotsen was een beetje uitdagend voor mij in het begin, maar na enige tijd begon ik te genieten en het was een onvergetelijke ervaring. Ik zou zeker het paardrijden aan degenen die de Kolsai Meren bezoeken, aanraden.
We brachten twee nachten door in een pension in het dorp Saty, zorgvuldig door Sergey geselecteerd. Ondanks de taalbarrière was de lokale familie, Kamay & Nursultan, erg vriendelijk voor ons en zorgde ervoor dat we genoten van ons verblijf daar. De verse zelfgemaakte melk, boter, jam, baursaki en brood bereid door Kamay waren gewoon geweldig, net als het diner dat zij bereidde. Het was een zeer unieke ervaring en ik wou dat ik langer bij hen kon blijven.
Na ons verblijf in Saty reed Sergey ons naar het basiskamp in de Turgen Valley. Als er scores in sterren bestaan voor zulke kampen, zoals hotels, zou ik het Turgen basiskamp beoordelen met 5-sterren:). In alles was voorzien, waaronder slaapzakken, 3 maaltijden per dag en uitstekende voorzieningen zoals warme douche, een sauna, een goede mobiel toilet, generator en etc.
We wandelden voor 2 dagen - 20 km op de eerste dag en 25 op de tweede dag. Dat was een beetje heftig voor ons, wij waren  beginners in wandelen, maar de uitzichten op de toppen van de bergen waren de moeite waard voor alle inspanningen! Ik moet echt commentaar geven op het eten bereid door de kamp omdat het zo lekker was dat we uiteindelijk met enig extra gewicht het kamp verlieten!
We waren eindelijk weer in Almaty City en deden wat sightseeing voor ons vertrek naar Dubai. Het was erg moeilijk voor ons om Kazachstan te verlaten .... Kijkend naar de foto's die ik nam, geven ze mij zoveel goede herinneringen en ik ben van plan om weer terug te keren naar Kazachstan omdat ik geloof dat er nog zoveel te ontdekken valt in dit land.
Goed gedaan en ik dank u nogmaals voor de geweldige reis. Ik zal zeker deze reis aanraden aan mijn vrienden! Met vriendelijke groet, Mandy Chan
Mandy Chan uit Maleisië op een 7-daagse reis met een vriendin in Almaty Provincie in juli 2013

 

Beste Ardjan, vorige week vroeg je me hoe onze reis naar Oezbekistan is geweest; nou, die was fantastisch. De organisatie klopte van voor tot achter; auto' s waren op tijd en ook de gidsen stonden klaar. We vonden de gidsen erg vriendelijk (een vonden we niet aardig naar de lokale bevolking) en enthousiast. Kortom, wij vinden deze reis een aanrader. Dank voor je organisatie. Volgende keer als we in die regio op reis gaan, zullen we je zeker contacten.
Familie Huijsman-Kevenaar uit Oosterhout, Nederland, over hun 9-daagse rondreis in Oezbekistan in april-mei 2013

 

We hebben een prachtige reis gehad!
Turkmenistan kun je wat dat betreft zeker in je programma opnemen en aan mensen aanbieden.
Het contrast tussen de steden Asgabat en Turkmenbashi tegenover de dorpjes in de woestijn kan bijna niet groter. In de steden alles in wit marmer, roestvrij stalen lantarenpalen, vijvers en fonteinen, bomen en planten, brede wegen enz. enz. enz.
In de dorpjes kleine huisjes zonder water of elektriciteit, buiten een paar uurtjes met een generator. Stoffig en veel kamelen, geiten en schapen. De gastvrijheid is enorm, overal voelden we ons meer dan welkom. Het is teveel om alles te beschrijven, daarom heb ik bijna 60 Gb. aan foto’s gemaakt. Helaas moest ik op last van de politie, de foto’s die ik in de straten van nieuw Asgabat had gemaakt, deleten. Waarom is mij niet duidelijk want er stond niets bijzonders op behalve de straten met de flatgebouwen ( die op mij overkwamen als één grote filmset). Gelukkig heb ik in Turkmenbashi wel mijn foto’s kunnen maken.
Wat heeft de meeste indruk gemaakt?
- Het leven in de woestijndorpjes Nohur, Melegoch, Damla en Merzichyrla. Het even deel uit kunnen maken van hoe de mensen daar leven, geweldig!
- Daarnaast ook de gaskrater waar ik hele mooie panoramafoto’s heb kunnen maken bij zonsopgang.
- Het gebied Yangikala is ook geweldig mooi. Een dag extra in dat gebied zou een goede optie kunnen zijn, bijvoorbeeld ook een nacht tussen de rotsen kamperen en eventueel een dagwandeling maken.
- De pelgrimsplaatsen Gozli Ata, Parau Bibi, Ak Ishan waar ik foto’s heb kunnen maken voor mijn serie ‘Weg van het geloof’.
De woestijn op zich is niet heel spectaculair, alhoewel het wel weer mooi was om een keer een groene woestijn mee te maken.
Organisatie.
Alles was goed georganiseerd, mensen altijd op tijd, prima dus! Helaas waren de matjes vergeten op de eerste tocht maar de ervaringen van het bovenstaande maakte weer veel goed.Misschien dat je toch beter kunt adviseren om eigen matjes mee te nemen?
Voor ons is dit zeker een land om een keer naar terug te gaan als er voldoende programma te bieden is. Misschien meer naar de oostkant en langer in Yangikala?
Gerrit & Sonja Meerman uit Nederland over hun rondreis in Turkmenistan in april-mei 2013

 

Hoi Ardjan, we hebben het hartstikke leuk gehad!
Bagdad een prima gids, Misha kenden we al en dat is een prima chauffeur en erg aardig en weet veel, zeer ervaren.
De Charyn Canyon was prachtig. Uiteindelijk zijn we dus drie nachten in de homestay in Saty geweest, bij Charyn is geen homestay in de buurt.Hoe dichter we bij Saty kwamen hoe mooier het werd. Prachtig die groene heuvels, wilde paarden etc.
De homestay was prima. De bedden waren goed. Het eten was meestal goed, met als toppers de frambozenjam en de baursak (nergens zulke goede baursak geproeft). Omdat we er tijdens de kroning zaten (wat men daar ook op de radio hoorde) moest er 's avonds tijdens het eten eindeloos gespeeched worden met wodka. Dat was leuk, want wij zijn daar uiteraard al mee bekend en speechen al behoorlijk uit de losse pols, maar voor mijn familie was dit een nieuwe kennismaking met de Kazachse cultuur. Misha heeft overigens geen druppel gedronken, omdat hij de volgende dag moest rijden, wat ik heel professioneel vindt.
Martijn heeft met Rosalinde en Zoe paardgereden en ze zijn midden door de natuur met kuddes wilde paarden heen gereden en Martijn was bijzonder te spreken over hoe goed deze paarden getraind waren.
De hike van het eerste naar het tweede Kolsaimeer hebben we met een aantal volwassenen gedaan en wederom Rosalinde en Zoe (12 en 10) en dat ging prima. Was prachtig. We werden begeleid door Telman (opperhoofd toerisme Saty). Een verschrikkelijk aardige man. Hij is ook met ons naar Kayindi lake gegaan. Toen zijn we in een ander busje gegaan (in Atyrau worden dat soort busjes gebruikt als ambulance busjes, een soort legerbusje), omdat het niet met onze eigen bus kon. De rit ernaar toe was al helemaal te gek. Of road en midden in de natuur.
Het museumpje onderweg met de vogels was aardig, maar de ouders waren er niet, dus alle beesten bleven in hun hok. Wel hingen er allerlei kleden aan een lijn te luchten waaronder een kleed met een hele grote afbeelding van de president, wat ik dan natuurlijk weer de moeite van het fotograferen waard vond (nou nog een kleed met Rutten erop).
Wij houden erg van dit soort tripjes midden in de natuur, dus helemaal geslaagd.
Familie Weijtens, woonachtig in Atyrau, Kazachstan, over hun trip voor 11 personen naar Charyn Canyon en de Kolsai meren in de provincie Almaty in april-mei 2013.

 

We hebben een geweldige reis gehad! Alles verliep volgens plan en Boris was een prima chauffeur en gids. We zijn nog steeds erg onder de indruk van de prachtige natuur (vooral de canyon) en de vriendelijke mensen. In Almaty hebben we inderdaad even regen gehad en het bezoek aan een van de Kolsai meren hebben we een dag vervroegd. Aanvankelijk vanwege de uitermate slechte weg. Dit bleek een goede beslissing want de volgende dag sneeuwde het! Door een wit landschap hebben we de terugweg aanvaard. Het roofvogelmuseum zoals ik het maar zal noemen is wel toe aan wat financiele bijstand om de boel een beetje op te knappen. Ik weet niet of de president (die overal op verschoten foto's te zien was) hier trots op zal zijn.
Ook de treinreis verliep uitstekend.
Al met al was het een fantastische belevenis!
Heel erg bedankt voor alles!
Tessel Andriessen & Garry Oomkens uit Haarlem, over hun rondreis door de provincie Almaty in april 2013

 

We zijn terug van onze indrukwekkende reis door Oezbekistan.
We hebben genoten, wat een interessant land en cultuur, wat een historie en wat een mooie gebouwen en handwerk. En hele aardige mensen. En we hebben heel mooi weer gehad. Zon en 22 graden.
Dat het een succes was is mede te danken aan de toporganisatie van de reis.
Het verliep vlekkeloos. Echt goed gedaan. Het binnenkomen met visum aanvraag verliep goed.
Chauffeurs waren altijd keurig op tijd. Ze reden goed en veilig. De tweede auto leek eerst geen veiligheidsriemen achterin te hebben maar die zaten verstopt achter de bak, dus die konden we toch aan.
Ze zijn duidelijk nog niet zo gewend ook hun riemen aan te doen, de chauffeur deed het ook niet.
De gidsen waren heel erg goed. Spraken prima engels en de kennis over het land en alles wat we te zien kregen was uitstekend. Dit was echt een toegevoegde waarde. Ook waren ze alle drie even enthousiast en dat maakt ook zoveel uit.
De treinreis beviel heel goed. Het was heel relaxed om aan het eind van de dag in de trein te stappen, eens een keer niet wachten op het vliegveld.
Een luxueuze trein met prima service (hapje en drankjes, elke wagon had zijn eigen 'stewardess') helaas werd het al vroeg donker zodat we niet heel veel van het landschap hebben kunnen zien.
De hotels waren goed. Inderdaad was Amelia in Bukhara wat simpeler, maar wel charmant. Daar hadden we immers om gevraagd.
Overigens vond ik het hotel in Samarkand heel leuk (Grand Samarkand) en prettig. Ook een mooie omgeving in die Russische wijk,
Nogmaals veel dank, en we hebben in de toekomst vast nog wel contact
Titia & Hein Hilhorst over hun rondreis door Oezbekistan in oktober 2012

 

Ja, ik ben weer thuis na een werkelijk ongelooflijke trip!
Vrijwel alles ging exact als gepland, hetgeen zeer indrukwekkend is gezien de vele mensen en plekken die werden ingezet en aangedaan.
Ik vond (Kazachstan) fascinerend en verrassend vriendelijk en veilig. Ook heb ik een aantal van mijn beste foto's ooit kunnen nemen.
Ik zou graag jouw bedrijf weer willen gebruiken in de toekomst, misschien voor een trip naar Oezbekistan volgend jaar.
Bedankt voor alle hulp.
Dan Cates uit Engeland over zijn 12-daagse rondreis in Kazachstan in september 2012


We hebben onze verbazingwekkende trip bij Almaty beeindigd en zijn weer terug in Duitsland. De rondreis met Ruslan was geweldig, hij is een zeer aardig persoon en sprak voldoende Engels voor deze trip. Hij was echt geinteresseerd in ons en vertelde ons veel over het platteland en het leven in Kazachstan. We genoten ook zeer van de avond met zijn familie. De landschappen waren geweldig en we dromen nog steeds van de canyon en de meren.
Dank voor het redden van onze vakantie.
Kathrin en Philipp uit Duitsland over hun tweedaage trip naar de Charyn Canyon en Kolsai Meren in september 2012


 De reis rond Almaty was in een woord fantastisch, we hebben er heel erg van genoten.Sergey vond ik ook een super type voor zo iets; altijd van goede zin, ik kreeg echt nooit het gevoel, dat hij het wel best vond.
Jan en Peggy Hanemaaijer over hun 5-daagse rondreis in het gebied rondom Almaty in augustus 2012 met gids-chauffeur Sergey.

 

Ik had hele leuke gidsen, die ook veel vertelt hebben over hun land. De eerste trekking (vanuit de Turgen vallei bij Almaty) was grandioos. Dingen gedaan die, als ik dat van te voren had geweten, nooit gedurfd zou hebben en …. Toch gedaan! Zoals langs een zeer steile helling met allemaal puin/stenen en via een enkele boomstam over een kolkende rivier. Prachtig gebied en heerlijk eten in het basecamp. Complimenten aan de kokkin.
In Aksu heb ik eerst paardgereden en daarna de jeeptour vanwege het weer. (...) Bij Zhenya en Luyda’s pension was het ook echt super. Heel lieve mensen en ook hier weer super lekker eten (en niet duur). Ook de lunches waren prima verzorgd. Hier nog een cd gekocht met allerlei foto’s van vogels, bloemen, ’t kazachstaanse (of kazakse) leven. Heel leuk en interessant om dit thuis nogmaals terug te kijken.
Het “Altaj-gedeelte” is een verhaal apart. (...)  De trekking was een hele belevenis in een ongelooflijk mooi gebied, dat tot mijn verbazing ook heel toeristisch is (vooral de Kazachstanen zelf en Russen). Iedereen wilde met mij een praatje maken omdat zij het heel bijzonder vonden dat ik alleen reisde en uit Nederland kwam. Heel veel mensen ontmoet en e-mailadressen uitgewisseld. (...) De excursie naar de bijenhouder was ook heel bijzonder. Bleek dit geen bijenhouder te zijn, maar een farm (dacht ik nog aan koeien), maar was het een hertenfarm. Niets is wat het lijkt in de Altaj.
Al met al een super reis, die juist met deze “gekke” dingen, net even wat bijzonderder maakte en zeker een land om nog een keer terug te gaan! Heel erg bedankt dat je dit voor mij mogelijk hebt gemaakt.
Marian Ott uit Alkmaar over haar rondreis van een maand in juli-augustus 2012

 

We zijn inmiddels weer terug van onze reis door Kazachstan en Kyrgizie.
Wij willen je hartelijk danken voor de organisatie hiervan.Alles is van het begin tot het eind gegaan zoals je het geregeld had.Onze gids in Kazachstan sprak beter Duits dan Engels, dat was echter voor ons geen probleem.
Gids en chauffeur waren zeer vriendelijk.
Vooral van onze reis door Kyrgizie hebben we erg genoten.Een prachtig land met schitterende natuur. Zeer vriendelijke mensen.\Met name ons verblijf in de Yurt was een hele belevenis. Met onze gids Aizada hadden we al snel een hele goede band.Zij sprak perfect Engels.Het was net of we met een goede bekende op pad waren.
Onze chauffeur sprak alleen Russisch, maar met handgebaren kwamen we met hem ook een heel eind.
Onze tour was meer dan we er van verwacht hadden.
Nogmaals hartelijk dank.
Jan, Ena, Jaco en Esther Visser uit Werkendam over hun rondreis in Kirgizie en excursie in Almaty in augustus 2012

  De gids en de chauffeur waren uitmuntend. Beiden begrepen snel wat ik wilde en werkten hard om van mijn tour een succes te maken. Zij brachten me naar de beste plekken en deden dag en nacht hun best om mij een fantastische reis te bezorgen. We zagen meer dan 300 saiga antilopen maar er was slechts een goede mogelijkheid om hen te fotograferen.(...) Ik zag tevens veel steppe marmotten, rode vossen, dassen, vogels en zelfs een grasadder. De tour gaf me alles wat ik mocht hopen en meer!
Christopher Scharf uit San Francisco, USA, over zijn Saiga Safari ten westen van Astana in juni 2012. 

Allereerst, het vilten was een groot succes. We hebben echt hard gewerkt en/maar zijn allemaal zeer blij en gelukkig. Zowel met het resultaat, als met het werken aan ons eindproduct, als aan het werken met de dames uit het team van Aigul. Ze waren allemaal heel kundig, behulpzaam en heel erg vriendelijk. Eigenlijk was het geheel voor ieder van ons boven verwachting.
Rita Greben over een workshop vilten met vijf dames in mei 2012

 

We willen je bedanken voor de organisatie van onze trip en het ons in contact brengen met Sergei. Wij hadden een fantastische tour in Kazachstan. De (Charyn) canyon en de (Kolsai) meren waren zeer de moeite van het bezoeken waard. Sergei was een uitstekende gids. Het had niet beter gekund.
Rachel McKenna over haar weekend-trip voor twee personen naar de Charyn Canyon en de Kolsai meren in april 2012

 

Ja, de eerste dag was er sneeuw, maar de organisatie was sluitend, het hotel prima en het eten in het restaurant erg smakelijk. En het weer werd gaande de reis alleen maar warmer en zonniger, maar de organisatie veranderde niet. Alles klopte.
Het beschikken over een kleine laptop was werkelijk ook een goede greep omdat deze over een dongel beschikte en dus overal te gebruiken was.
Onze chauffeur Shafkat was werkelijk zeer zorgzaam en reed goed!! Overigens waren onze gidsen Dielja en Dennis ook erg prettig en behulpzaam; wij bepaalden het tempo tijdens de sighseeings en zij gaven heldere uitleg bij heel veel.
Kortom deze reis heeft een zeer positieve en geweldige indruk op ons achtergelaten. De keuze van verdeling in tijd over de steden was ook prima.
Rita Greben uit Nederland over de rondreis met haar echtgenoot in Oezbekistan in maart 2012.

 

Wij hebben een zeer geïndividualiseerde rondreis gemaakt, gebaseerd op 'Hoofdsteden en Hoogtepunten'. Wij willen Ardjan en Assija complimenteren en bedanken voor de uitstekende organisatie. Het reisschema zag er al tot in de details verzorgd uit en ook ter plaatse is alles prima verlopen. Wij zijn steeds keurig op tijd opgehaald - op de stations zelfs voor de ingang van de wagon - en weer weggebracht en uitgezwaaid. De diverse gidsen waren meestal hoogopgeleid en breed ontwikkeld en in elk geval uiterst vriendelijk, flexibel en behulpzaam. Wij hebben een prachtige, afwisselende reis gehad en naar ons gevoel Kazachstan 'beleefd' in vele aspecten.
Hans te Winkel uit Utrecht, over de rondreis met zijn gezin in Astana, Almaty en Zuid-Kazachstan in juli 2011.
 

Ik kan je verzekeren dat wij werkelijk hebben genoten van onze tour in de Altai. Je hebt daar fantastische mensen! Ik bedoel Dima en Michalich (beide van hetzelfde uitstekende nivo). Deze mensen gaat niets te ver om het je naar de zin te maken. In feite voel je je geen klant maar een zeer gewaardeerde gast. Deze manier van reizen brengt mensen van verschillende culturen samen! Deze twee mensen zullen voor altijd in ons hart blijven.
De natuur in de Altai is werkelijk adembenemend; onze wandelingen in de zuivere natuur, langs onaangeroerde riviertjes, langs gigantische berkenbomen (die vindt je niet in Europa) onderweg naar het Markakol meer etc. etc. - onvergetelijk.
Ook jouw aanpak was perfect, er zijn niet veel touroperators zoals jij. Ik bedoel jouw eerlijkheid, individuele aanpak en zorgen voor de klant. En ik ben geen vreemde in de toeristische branche, waar ik zelf trips voor buitenlanders in mijn land heb georganiseerd.
Pavel Suchy uit Praag, over de 10-daagse reis met zijn vrouw in de Altai in juli 2011.
 

Onvergetelijk! Is het woord waarmee ik mijn trip in Kazachstan beschrijf. Het is zo'n prachtig en afwisselend land met zoveel interessante tradities en een charmante mix van volkeren dat ik ademloos was gedurende ieder moment van mijn tweeweekse reis. Een plek waar geschiedenis, moderniteit, cultuur en 'gekkigheid' op zo'n interessante manier samenkomen, dat op ieder moment alles zou kunnen gebeuren. Daarom wil ik Kazachstan Reizen en haar lokale partners bedanken voor hun geweldige, perfecte organisatie in zo'n 'messy' land want de reis was gewoon fantastisch!
Wat ik echt mee terugnam van Kazachstan and wat mijn hard stal was hetgeen de mensen mij gaven zonder iets te vragen. Iets dat ik voor altijd zal missen, nu ik weer terug ben , "thuis"...
Marco Scudeler uit Milaan over zijn rondreis voor twee personen in februari 2011.
 

Wat betreft onze trip begin oktober naar Kazachstan wil ik je in naam van mijn reisgenoten en mezelf nog eens bedanken voor het mooie reisaanbod en uitstekende organisatie. We vonden Kazachstan een prachtige ervaring. Vooral de 4-daagse trip die we maakten was uniek. We kwamen terecht in een prachtig stuk aardse natuur met wonderlijke berglandschappen en eindeloze steppes met paarden, schapen, kamelen, wilde ezels, gazellen, valken, kleine slangen, ... De 'Zingende duin' zong echt (als je heel stil was), Charyn Canyon was adembenemend mooi en de Kolsai meren lijken wel foto's zo uit een natuurmagazine geplukt. Ook het leven (en de mensen) op het platteland was zo echt, zo puur. We leken wel 4 dagen in een andere wereld ...
Naast de natuurpracht kwamen we dankzij onze gids Bagdad heel wat te weten over een land dat ons voorheen vrij onbekend was: de Kazachse cultuur, de dichte en verre geschiedenis, oude en nieuwe politiek, het gewone leven, ... Bagdad vertelde. Nooit saai, steeds met een vleugje humor, echt plezant.
Micha reed ons 4 dagen veilig rond. We vonden hem een zeer goed en plichtsbewust chauffeur die ons op bijzondere plaatsen bracht.
Filip Vansteenhuyse uit Moerbeke-Waas, Belgie, over de rondreis in oktober 2010 met twee voetbalvrienden n.a.v. de wedstrijd Kazachstan - Belgie (0-2).
 

De reis is zeer zeker voorspoedig verlopen. Geen enkel minpuntje waar iemand iets aan had kunnen doen, of ze hadden de lancering voor mij moeten uitstellen (het was nu om vijf uur 's ochtends).
Zo'n lancering is overigens een verhaal apart. Ik had me er voorstellingen van gemaakt, maar de werkelijkheid blijkt geheel anders te zijn. Ik heb alles uitgebreid gefilmd en gefotografeerd, en toch, wat in de dagen, weken en zelfs maanden daarna mij bij is gebleven zijn beelden en geluiden die op geen van beide staan.
Noël Sies uit Den Haag over zijn avontuur in Baikanoer in juli 2010
 

We waren buitengewoon te spreken over gids Vitali en chauffeur Zhenya. Het zijn buitengewoon aardige en zeer professionele mensen waar we een hele leuke week mee hebben gehad. Ze begrepen onze interesse en hebben op elk moment geprobeerd daar zo veel mogelijk tegemoet aan te komen.(...) Wij waren zeer te spreken over het programma, dat zeer goed aansloot bij onze interesse. Astana vonden we zeer indrukwekkend, Karkaralinsk en Karaganda zeer interessant. Het avontuurlijk karakter van de autoritten over de steppe's in de fantastische UAZ bus zal ons zeker nog lang bijblijven! Het bezoek aan de staal fabrieken in Timertau was ook zeer indrukwekkend.
Jochem Beintema uit Amsterdam over zijn 'Sovjet-nostalgie reis' in augustus 2009 in Centraal Kazachstan, langs de overblijfselen van de Goelag en door de atoomtestgebieden.